Κόσμος

Η απίστευτη ζωή των μεγαλύτερων σε ηλικία, σιαμαίων στον κόσμο -Πέθαναν σε ηλικία 68 ετών

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σιαμαίοι, ο Ρόνι και ο Ντόνι Γκέιλον, πέθαναν σε ηλικία 68 ετών στις 4 Ιουλίου, στην πατρίδα τους, το Ντέιτον του Οχάιο.

Ο Ρόνι και ο Ντόνι είχαν γίνει διάσημοι από τη γέννησή τους, στις 28 Οκτωβρίου 1951, όταν οι γονείς τους Έιλεν και Γουέσλεϊ Γκέιλον, που δεν περίμεναν καν δίδυμα, γέννησαν σιαμαία. Μάλιστα, γεννήθηκαν απόλυτα υγιείς, ζυγίζοντας 4.98 κιλά, αλλά πέρασαν τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να αναζητούν τρόπο για να τους διαχωρίσουν με ασφάλεια. Όταν όμως ενημέρωσαν τους γονείς τους πως δεν μπορούσαν να τους εγγυηθούν ότι και τα δύο αγόρια θα επιβίωναν από την χειρουργική επέμβαση, αυτοί αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην εγχείρηση.

Για 68 χρόνια, τα σιαμαία αδέρφια ζούσαν κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον καθώς ήταν ενωμένοι από το στέρνο έως την βουβωνική χώρα και μοιράζονταν τα ίδια όργανα πέψης. Ο καθένας τους γεννήθηκε με χωριστή καρδιά και στομάχι και είχε τα δικά του χέρια και πόδια.

Στο τσίρκο από την ηλικία των 3 ετών

Όταν τα αγόρια έγιναν 3 ετών, ο πατέρας τους αποφάσισε να τα πάει στο τσίρκο για να υποστηρίξει την μεγάλη οικογένεια με τα 9 παιδιά. Ακολουθούσαν τις εντολές του Ward Hall, του θρυλικού ιμπρεσάριο και ταξίδευαν στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες με το διάσημο θέαμα «ο Κόσμος των Θαυμάτων» υπό την μαρκίζα «Δείτε Ζωντανά – Τα σιαμαία Γκέιλον».

Τα σιαμαία εργάστηκαν στο τσίρκο από την ηλικία των 3 ετών αποτελώντας ένα παράξενο θέαμα για τους θεατές
Τα σιαμαία εργάστηκαν στο τσίρκο από την ηλικία των 3 ετών αποτελώντας ένα παράξενο θέαμα για τους θεατές

Σύμφωνα με την βιογραφία του Ward Hall, η μητέρα των διδύμων τα εγκατέλειψε όταν γεννήθηκαν, με τον πατέρα τους να αναλαμβάνει την ανατροφή τους αρχικά, και στη συνέχεια με την θετή τους μητέρα, την Μαρία. Επιφορτισμένος από κολοσσιαίους λογαριασμούς μετά την παραμονή των σιαμαίων για δύο χρόνια στο νοσοκομείο, ο Γουέσλεϊ αποφάσισε να βάλει τον Ντόνι και τον Ρόνι στο τσίρκο, όπου είχαν μια προσοδοφόρα καριέρα μέχρι την απόσυρσή τους το 1991. «Αυτό ήταν το μόνο εισόδημα« λέει ο μικρότερος αδερφός τους, ο Τζιμ, που γεννήθηκε όταν τα σιαμαία ήταν 11 ετών.

Οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα σιαμαία

Τα δίδυμα έμαθαν να περπατούν όταν ήταν 29 μηνών, αποφασίζοντας ποιος θα περπατά με την όπισθεν. Οι γονείς τους προσέλαβαν εργοθεραπευτές για να τους διδάξουν καθημερινά καθήκοντα όπως το να δένουν τα παπούτσια τους, να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και να μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους καθώς και οι δύο γεννήθηκαν δεξιόχειρες – μια άλλη πολυπλοκότητα που απαιτούσε συγχρονισμό.

Ο Ντόνι και ο Ρόνι δεν μπορούσαν να φοιτήσουν στο τοπικό σχολείο, καθώς τους είχαν πει ότι θα αποσπούσαν την προσοχή των άλλων μαθητών. «Ήταν μια διαφορετική εποχή» δήλωσε ο αδερφός τους Τζιμ.

«Ήμασταν σαν μια μεγάλη οικογένεια» είχαν δηλώσει για τη ζωή στο τσίρκο

Όσο για την ζωή τους στο τσίρκο, τα σιαμαία εκτίθονταν σε ένα κλιματιζόμενο τρέιλερ. Ο κόσμος πλήρωνε για τους δει από το παράθυρο να κάνουν την καθημερινή τους ζωή. Μάλιστα, οι παλιές διαφημίσεις έλεγαν: «Τι αίσθηση! Τα σιαμαία Γκέιλον, το πιο δημοφιλές αξιοθέατο των ΗΠΑ».

Σιαμαία αδέρφια
Τα σιαμαία – όπως και όλα τα αδέρφια- μάλωναν αρκετά, μέχρι που ένας καβγάς παραλίγο να κοστίσει τη ζωή τους

Ο Ρόνι και ο Ντόνι έγιναν φίλοι με τους άλλους ερμηνευτές του τσίρκου. Μεταξύ τους ήταν ο Γιόχαν ο Γίγαντας των Βίκινγκ, ο Λιτλ Πιτ, ο μικρότερος άνθρωπος του κόσμου και η Μάργκαρετ Πελεγκρίνι, νάνος ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ». «Όταν ήμασταν στον δρόμο, ήταν σαν να ήμασταν μια μεγάλη οικογένεια» είχε δηλώσει ο Ρόνι στο Mlive το 2014.

Όταν όμως οι παραστάσεις αυτού του είδους έγιναν ταμπού στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι σιαμαίοι πήγαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική όπου έκαναν τους ηθοποιούς στο τσίρκο κάνοντας μαγικά κόλπα. «Είχαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση εκεί» είπε ο αδερφός τους, Τζιμ. «Τους φέρονταν σαν ροκ σταρ».

Οι καβγάδες τους και το πρόβλημα υγείας

Όμως δεν ήταν όλα εύκολα για τον Ντόνι και τον Ρόνι. Κάποιοι μεταξύ τους καβγάδες οδήγησαν σε ατυχήματα, ειδικά όταν ήταν έφηβοι. Στην ηλικία των 14 ετών, ο ένας έσπασε το πόδι του, όταν κλώτσησε ένα τρέιλερ από τον θυμό του.

Οι καβγάδες όμως σταμάτησαν όταν άρχισαν να παίρνουν αραιωτικά αίματος και συνειδητοποίησαν πως ακόμη και ένας καβγάς θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος. «Φυσικά και μάλωναν, αλλά στα λόγια μόνο. Αλλά αυτό είναι κατανοητό όταν είσαι με κάποιον 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, χρόνο με τον χρόνο» δήλωσε ο αδερφός τους.

Είχαν μοιραστεί τις δουλειές του σπιτιού

Βέβαια, οι σιαμαίοι ισχυρίζονται πως ήταν πάντα οι καλύτεροι φίλοι. Μοιράζονταν μάλιστα, την αγάπη τους για το ψάρεμα, το κάμπινγκ, την συλλογή καρτών μπέιζμπολ, τους Dallaw Cowboys και τους Cincinnati Reds.

Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ο Ντόνι μαγείρευε συνήθως, έπλενε τα πιάτα και έβαζε πλυντήριο, ενώ ο Ρόνι καθάριζε το μπάνιο και μιλούσε περισσότερο. Τα σιαμαία ψήφιζαν χωριστά, είχαν δύο αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά ταξίδευαν με ένα μόνο διαβατήριο.

Τα αδέρφια έγιναν τα πιο μεγάλα σε ηλικία σιαμαία, σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
Τα αδέρφια έγιναν τα πιο μεγάλα σε ηλικία σιαμαία, σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες

Το ποσοστό επιβίωσης των σιαμαίων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 5-25%. Για τους αδερφούς Γκέιλον, ο μεγαλύτερος φόβος για την υγεία τους ήταν το 2009 και το 2010. Ο Ρόνι εμφάνισε θρόμβους αίματος στους πνεύμονές του ως αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης. Άρχισαν επίσης να υποφέρουν από αρθρίτιδα που τους καθιστούσε πολύ δύσκολο και ανασφαλές να μένουν μόνοι στο σπίτι τους στο Ντέιτον.

Αφού βγήκαν από το νοσοκομείο μετά την περιπέτεια με την υγεία τους, χρειάζονταν συνεχή ιατρική περίθαλψη με την κοινότητά τους, να χτίζει ένα εξειδικευμένο σπίτι στο οποίο θα χωρούσε η αναπηρική καρέκλα τους και που ήταν πιο κοντά στον αδερφό τους, τον Τζιμ, που ανέλαβε την ευθύνη της φροντίδας τους, σε πλήρη απασχόληση. «Ήταν ο δικός μου τρόπος για να ξεπληρώσω όσα είχαν κάνει για εμάς. Πλήρωσαν για να μεγαλώσουμε οι υπόλοιποι» είχε δηλώσει στο MLive.

To 2014, τα σιαμαία γιόρτασαν την μακροζωία τους, όταν μπήκαν στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Οι προηγούμενοι κάτοχοι, ήταν ο Τσανγκ και ο Ενγκ Μπάνκερ, Κινέζοι στην καταγωγή, που γεννήθηκαν στην Ταϊλάνδη το 1811 και έζησαν 62 χρόνια.

Παρά την ασυνήθιστη ζωή τους, τα σιαμαία ήταν ξεκάθαρα πως έζησαν τη ζωή τους χωρίς να μετανιώνουν για κάτι. «Διασκεδάσαμε πολύ» είχε δηλώσει ο Ρόνι. «Είχαμε μια ωραία ζωή» πρόσθεσε ο Ντόνι.

Φωτογραφίες: Splash News, YouTube

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button