ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Η απαγωγή ηθοποιού που συγκλόνισε την ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων… εν έτη 1932

Από τα «τετράδια ιστορίας» του Παναγιώτη Κατσίβελα , ιατρού

Είμαστε στο 1932 και αναμφίβολα οι κάτοικοι της περιοχής και της εποχής , θα ένιωσαν την ίδια έκπληξη αλλά και περιέργεια όπως ακριβώς και μείς σήμερα . Είναι η εποχή που τα θεατρικά «μπουλούκια» οργώνουν όλη τη χώρα , επισκέπτονται και τις μικρότερες κοινότητες , που όμως έχουν πολύ περισσότερους κατοίκους και νέους κατοίκους . Έκπληξη βεβαίως προκαλεί το γεγονός ότι και οι συνοδοί της ηθοποιού , ηθοποιοί και αυτοί οπλοφορούσαν . Ας διαβάσουμε όμως το γεγονός στην εφημερίδα « Πατρίς» (*)του Πύργου της εποχής .

«ΒΙΑΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΕΙΣ  ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

 Καθώς  Πληροφορούμεθα  εις την Αγορέλιτσα , ομάδα  πέντε ατόμων , απήγαγε βιαίως υπό την απειλή  των όπλων μια  νεαρή  ηθοποιό , της οποίας το όνομα δεν εγνώσθη , του εκεί ευρισκομένου θιάσου .

 

Η απαγωγή της ηθοποιού έγινε τη στιγμή, που εξερχόταν , από την  οικία  , συνοδευόμενη  εκ τριών αρρένων συναδέλφων της .

 Κατά την στιγμήν της πράξεως οι συνοδεύοντες αυτήν συνάδελφοι της,  που ήταν ένοπλοι εφώναζαν καλούντες εις βοήθεια , αλλά κανείς από τους πολίτες , που προσέτρεξαν δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τους θρασείς  απαγωγείς . Αργότερα εγνώσθη  ότι ενας  εκ των δραστών συνελήφθη υπό των αστυνομικών οργάνων Γαργαλιάνων .

Μέχρι της στιγμής δεν ανακαλύφθηκε το μέρος στο οποίον οδηγήθηκε  η ηθοποιός η οποία σημειωτέο  , είναι αρκετά ευειδής( όμορφη) .»

«Πατρίς» του Πύργου 1932

(*) Πριν ακόμα πάω σχολείο , περί το 1964-65 ,δεν ήταν λίγες οι φορές που πήγαινα ,στο καφενείο που είχε ο πατέρας μου με το  θείο Κώστα Κατσίβελα,  μετέπειτα έμπορο λαδιού .

Θυμάμαι τον μπαρμπα-Γιάννη το Κωστόπουλο , ένα άντρα ψηλό ,που είχε  το τότε πρακτορείο εφημερίδων και έμπαινε στο καφενείο να πουλήσει εφημερίδες στους θαμώνες του , κρατώντας μια μεγάλη στοίβα από εφημερίδες, κάτω από τη μασχάλη του,  με τη βοήθεια μιας  δερμάτινης ταινίας  .

Με μια φωνή που μου έκανε εντύπωση – Πατρίς του Πύργου!!!!!!! Δυο τρεις φορές  μαζί , λόγος που οι  παρευρισκόμενοι σταματούσαν κάθε συζήτηση και ακολουθούσε η διανομή κατά την επιλογή τους .

Ο αρχαιότερος ,καταγεγραμμένος εφημεριδοπώλης εις την πόλη των Γαργαλιάνων ήταν ο Γιουμπάκης  Περικλής του Εμμανουήλ,   που γεννήθηκε το 1844 εις το Ρέθυμνο της Κρήτης  και πέθανε το 1927 .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button