Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Η Αυτοδιοίκηση απορρίπτει το σύστημα της απλής αναλογικής

Με κοινό τους ψήφισμα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας τονίζουν ότι το κυοφορούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση δεν απαντά σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αποκέντρωση και η προώθηση της Αυτοδιοίκητικής Διακυβέρνησης, αλλά περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Με το ψήφισμα οι δύο Ενώσεις υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τη βελτίωση του «Καλλικράτη»:

 

«Αναμένουμε από το υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει το σχέδιο νόμου και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του στη βουλή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μετά τη λήξη του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.

«Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση» είπε.

Αντίθετος στην απλή αναλογική δήλωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης. Το νομοσχέδιο, είπε, «προβλέπει τα δημοτικά συμβούλια να εκλέγονται στον πρώτο γύρο με απλή αναλογική, ενώ ο δήμαρχος θα έχει ισχυρή εκλογική νομιμοποίηση, γιατί θα εκλέγεται σε δύο γύρους. Έχουμε δηλαδή έναν δήμαρχο θεσμικά ισχυρό και πολιτικά όμηρο της κάθε μειοψηφίας».

Με το κοινό ψήφισμα προτείνεται:

 

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε η παράταξη του Γ. Ιωακειμίδη Νέα Αυτοδιοίκηση και απείχε η παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα. Ο εκπρόσωπος του Συντονισμού αιρετών Τ. Κανταράς και η εκπρόσωπος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Ελπίδα Παντελάκη καταψήφισαν και κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα.

Κατά της απλής αναλογικής και ο Μητσοτάκης

Κατά του συστήματος της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές τάχθηκε την Πέμπτη και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο. Οι εκλογές «θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας» είπε.

Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, «επειδή ξέρει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ερείσματα δεν έχει, επιδιώκει να προκαλέσει την μεγαλύτερη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με το χρόνο των εκλογών. O πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις

Exit mobile version