Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Η αφή της ιερής φλόγας για τα «Παπαφλέσσεια» στον δήμο Πύλου-Νέστορος

Η εκκίνηση της Λαμπαδηδρομίας για τους διεθνής αγώνες στίβου «Παπαφλέσσεια», πραγματοποιήθηκε εχθές στην Κοινότητα Μανιακίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τόπο θυσίας του Ήρωα του 1821 Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα και των Αγωνιστών της Μάχης του Μανιακίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την έναρξη των αγώνων τελέσθηκε Τρισάγιο στον τόπο θυσίας και αφή του Ιερού Φωτός από το ακοίμητο καντήλι του Ναού της Αναστάσεως του Χριστού. Η τελετή αφής της Φλόγας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία ελάχιστων θεατών, για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Το ταξίδι της Φλόγας ξεκίνησε από τον ανδριάντα του Παπαφλέσσα με τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα να ανάβει τη δάδα από τον βωμό και να την παραδίδει στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο Αναστάσιο Φιλιππόπουλο. Η Λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε ακολουθώντας τη διαδρομή Μανιάκι – Τουλούπα Χάνι – Βλαχόπουλο – Χατζή – Πετρίτσι – Καζάρμα – Ριζόμυλος – Βελίκα – Μεσσήνη – Καλαμάτα.

Φτάνοντας στην Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μανιακίου Σταύρος Σταθόπουλος μετέφερε τη Φλόγα εντός του Εθνικού Σταδίου και με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Μιχάλης Καραβίδας άναψε το βωμό, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έναρξη των φετινών «Παπαφλεσσείων».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, την Ιατρό του Κ.Υ Πύλου, το πλήρωμα ασθενοφόρου καθώς και το ΕΚΑΒ Παράρτημα Καλαμάτας για τη συνεργασία τους στην ασφαλή μεταφορά της Φλόγας και των λαμπαδηδρόμων, δηλώνοντας: «Η αφή της Φλόγας για τη διεξαγωγή των Παπαφλεσσείων αποτελεί για εμάς ιερό καθήκον και απόδειξη ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε εμπράκτως τον αθλητισμό και να προσφέρουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές για άθληση, μέσω ενός κοινωνικού θεσμού, ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνία και τον πολιτισμό της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ύστερα από 18 χρόνια, η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Μιχαήλ Καραβίδας έδρασαν άμεσα, έτσι ώστε ο επιβλητικός ανδριάντας του Ήρωα Παπαφλέσσα να αποκτήσει ξανά τη μορφή που του αξίζει, επανατοποθετώντας σε αυτόν το σπαθί που είχε αφαιρεθεί από αγνώστους. Η διαδικασία ξεκίνησε μετά από αίτημα του Προέδρου της Κοινότητας Μανιακίου Σταύρου Σταθόπουλου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανιακίου Αναστασίου Φιλιππόπουλου αλλά και σύσσωμων των κατοίκων της Κοινότητας.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Γαϊτάνης, ο Γ.Γ. του Δήμου Βασίλειος Τσώνης και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μεταμόρφωσης Κωνσταντίνος Βάγγαλης και Παπαφλέσσα Γεώργιος Αναστασόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button