ΓαργαλιάνοιΠολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά Νέα

Η Βασιλική Χρυσανθακοπούλου μας μιλάει για την 2η Γιορτή Τέχνης Δρόμου που έρχεται στους Γαργαλιάνους

Η Βασιλική Χρυσανθακοπούλου Τσαγκάρη μιλάει στο gargalianoionline για την 2η Γιορτή Τέχνης Δρόμου που θα πραγματοποιηθεί στους Γαργαλιάνους από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου.

Τι είναι η τέχνη δρόμου;

Η τέχνη δρόμου είναι η τέχνη που γεννιέται και αναπτύσσεται μακρυά από δομές και κατεστημένα, ινστιτούτα και ιδρύματα. Είναι η τέχνη που προκύπτει μέσα από την καθημερινότητα, συνυπάρχει με τους ανθρώπους, τις αγωνίες, τις συγκρούσεις, τις επιθυμίες και τις αναζητήσεις τους. Η τέχνη του δρόμου παρατηρεί τη ζωή, είναι σε διάλογο με τους χώρους όπου διαδραματίζεται το καθημερινό βίωμα και προσδοκά να αφομοιώνεται, να ενσωματώνεται και έτσι να μετουσιώνει την πραγματικότητα.

Ακόμα προτάσσει το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζονται και να επικοινωνούν στο δημόσιο χώρο και μάλιστα μέσα από μια συνθήκη που υπερβαίνει δημιουργικά τους κοινωνικούς περιορισμούς και κανόνες.

 

Πώς προέκυψε η γιορτή τέχνης δρόμου στους Γαργαλιάνους;

Η γιορτή τέχνης δρόμου ξεκίνησε το 2018 και πλέον καθιερώνεται ως μία από τις ετήσιες καλοκαιρινές δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Οργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι τον Ιούλιο και επικεντρώθηκε σε ένα εικαστικό κομμάτι των τεχνών του δρόμου, το γκραφίτι ενω πέρυσι οι δράσεις συμπεριλάμβαναν επίσης κολάζ και painting ( Skitsofrenis,Σ. Γκαρδιακός, Τ. Φιτσώρος) . Φέτος, το 2019, θα εστιάσουμε στις παραστατικές τέχνες με κουκλοθέατρο και αυτοσχεδιαστικές παραστάσεις χορού.

Ένας από τους στόχους μας είναι να ζωντανέψουν  περιοχές και γειτονιές εκτός από τα κεντρικά σημεία της πόλης γι’ αυτό και οι παραστάσεις χορού θα γίνουν στη γειτονιά του Άγιου Νικόλα ενώ η παράλληλη έκθεση φωτογραφίας που θα γίνει θα απλωθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η γιορτή τέχνης δρόμου χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κοινότοτητα των Γαργαλιάνων,  είτε μέσα από προσωπικές χορηγίες είτε από τα έσοδα εκδηλώσεων.  Γι’ αυτό το λόγο ευχαριστούμε τους χορηγούς και όσους με την υποστήριξη τους  καθιστούν αυτη τη γιορτή δυνατή και ελπίζουμε πως θα είναι είναι μία γιορτή που θα αγγίξει τον κόσμο.

 

Τι θα περιλαμβάνει η γιορτή τέχνης δρόμου του 2019;

Η πρώτη μας δράση θα ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου και θα είναι μια αυτοσχέδια έκθεση φωτογραφίας στους δρόμους της πόλης κυρίως μέ ανατυπώσεις παλιών φωτογραφιών- πορτραίτα, στιγμιότυπα- από προσωπικά αρχεία . Μέ την αμεσότητα της εικόνας και του δρόμου, επιχειρείται μία σύνδεση και αναδρομή στο τώρα του παρελθόντος, μέσα από τις εικόνες των ανθρώπων. Οι φωτογραφίες αυτές θα παραμείνουν στους τοίχους ώσπου να φθαρούν και αυτές απ’ τον καιρό.

Το παραστατικό κομμάτι της γιορτής ξεκινά με την παράσταση κουκλοθεάτρου γιά παιδιά ¨ Φλοξ, το κουτί και τα σύννεφα” , η οποία θα γίνει στις 27 Ιουνίου στο πάρκο, μπροστά από τη βιβλιοθήκη ( ώρα 9:30 ) , από την κουκλοθεατρική ομάδα ΦύΡδηΝ ΜΙγΔηΝ .

Στην παράσταση ένα παιδί από τον κόσμο των παραμυθιών, η Φλοξ, ανακαλύπτει τον κόσμο των ανθρώπων μέσα από την ελευθερία της παιδικής φαντασίας ώσπου ένα μεγάλο «πρέπει» διακόπτει το παιχνίδι της και την αναγκάζει να ακολουθήσει διαδρομές που η ίδια δεν θα επέλεγε.

Η ομάδα ΦύΡδηΝ ΜΙγΔηΝ αποτελείται από τη Ζωή Βλάσση και τη Νατάσσα Ταπάκη. Είναι απόφοιτες του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με σπουδές στη Real Escuela Superior de Arte Dramatico της Μαδρίτης. Με το κουκλοθέατρο ασχολούνται από το 2007 αναζητώντας φόρμες θεατρικής αφήγησης και ποίησης μέσω της εικόνας, της κίνησης, της μουσικής και των αντικειμένων.
Η συγκεκριμένη παράσταση έχει ταξιδέψει σε πολλά φεστιβαλ κουκλοθεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Στις 28 και  29 Ιουνίου (ώρα 8:30) ο  “Θίασος το Μεταξύ” θα παρουσιάσει δύο διαφορετικές παράστασεις αυτοσχεδιασμου μπροστά από την εκκλησία του Άγιου Νικόλα.

Ο  “Θίασος το Μεταξύ” αποτελείται από τις χορεύτριες Μίνα Ανανιάδου, Δάφνη Στεφάνου, Βανέσσα Σπινάσα, Ελένη Πανταζάτου και Βασιλική Χρυσανθακοπούλου.Έχουν όλες τους εργαστεί ως χορεύτριες σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό επί σειρά ετών και ειδικά έχουν μελετήσει τον αυτοσχεδιασμό, η κάθε μία προσωπικά αλλά και σε συνεργασία μεταξύ τους. Η δουλειά τους είναι ερευνητική καθώς  ακούγοντας προσεκτικά την κάθε στιγμή και τον χώρο αναζητούν και επεξεργάζονται, στο τώρα, τα υλικά από τα οποία φτιάχνεται μία παράσταση. Με βασικό εργαλείο την κίνηση ενδιαφέρονται να αποδόσουν λεπτοφυείς ποιότητες όσο αφορά την αντίληψη του σώματος.

Γιά τις συγκεκριμένες παραστάσεις ακολουθούν τη μεθοδολογία των περιπλανώμενων θίασων όπου μιά καλά δεμένη ομάδα, μέσα από την κοινή ζωή και καθημερινή πρακτική και εξάσκηση, στήνει επί τόπου παραστάσεις από το τίποτα. Ειδικά θα εστιάσουν στα μεταξύ διαστήματα των σχέσεων αλλά και στη μουσική και τους ήχους που παράγονται από το σώμα καθώς κινείται ,  τη φωνή, καθώς και μέσα από καθημερινά χρηστικά αντικείμενα που μετατρέπονται σε μουσικά όργανα, μεταμορφώνονται και μεταμορφώνουν ανάλογα με τη δραματουργία της κάθε στιγμής.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε στο κοινό;

Μέσα από το συγκεκριμένο μικρό φεστιβάλ επιθυμούμε να φέρουμε το κοινό των Γαργαλιάνων, τόσο τους ενηλίκους όσο και τα παιδιά, σε επαφή με μορφές τέχνης που μπορεί να είναι ασυνήθιστες σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, σε μία αγρότική περιοχή. Έτσι μπορούμε να  λειτουργήσουμε έξω από το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο τα πειραματικά  πράγματα συμβαίνουν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με την ίδια λογική καλούμε και το κοινό των Γαργαλιάνων και της ευρύτερης περιοχής να στηρίξει τη γιορτή τέχνης δρόμου και να είναι ανοιχτό σε κάτι που μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο. Πολλές φορές το σημείο εκείνο όπου αισθανόναστε άβολα είναι το σημείο όπου πραγματικά αρχίζει να να συμβαίνει κάτι ουσιαστικό, το σημείο όπου κάτι πάει να αλλάξει. Και ίσως αυτή η αλλαγή, η μετάβαση από μία κατάσταση σε μία άλλη είναι και η ουσία της έννοιας του δρόμου.

Βιογραφικό

Η Βασιλική Χρυσανθακοπούλου σπούδασε παιδαγωγικά στο Τ.Ε.Α.Π.Η. του πανεπιστημίου Αθηνών και χορό στο Dartington College of Arts στην Αγγλία. Έχει μελετήσει εντατικά τεχνικές αυτοσχεδιασμού, τεχνικές Release (Skinner Releasing Technique, Mary Fulkerson’s Imegery release), πολεμικές τέχνες (Aikido, Tai-Chi), τεχνική Alexander και σωματικό θέατρο ( θέατρο Odin). Aπό το 2004 παρουσιάζει δικές της δουλειές και συνεργάζεται με χορευτές, χορογράφους,μουσικούς και εικαστικούς, δημιουργώντας και συμμετέχοντας σε παραστάσεις και αλλα χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, στην Ελλάδα, την Ολλανδία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία. ‘Εχει διδάξει μαθήματα και σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, σύγχρονου χορού και δημιουργικής κίνησης σε παιδιά και ενήλικες στην Αγγλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα. Aπό τον Απρίλιο του 2017 είναι πιστοποιημένη δασκάλα της τεχνικής Skinner Releasing (introductory). Η δουλειά της επικεντρώνεται στην ευαισθησία και την αισθαντικότητα στην κίνηση καθώς και την μεταμόρφωση στοιχείων της καθημερινότητας σε ζωντανή, κινούμενη ποίηση. Το βίωμα του σώματος που καθώς κινούμαστε, αρθρώνεται, μοιράζεται, γίνεται δημόσια δήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button