Υγεία

Η γρίπη διασπείρεται και με την ανάσα

Η φετινή γρίπη εξελίσσεται σε ιδιαίτερα επικίνδυνη, ειδικά για τα παιδιά, σε πολλές χώρες, αλλά στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει δυναμικά τα κρούσματα. Πάντως επειδή “ας όψεται”, καλό είναι να ξέρουμε ότι μεταδίδεται και με την αναπνοή και όχι μόνο με τα σταγονίδια από τον βήχα και από το φτέρνισμα.

Αυτό ανατρέπει όσα ξέραμε ως τώρα. Ότι, δηλαδή, μπορούμε να “πιάσουμε” τον ιό αγγίζοντας κάποια μολυσμένη επιφάνεια, από την ελλιπή υγιεινή των χεριών και από τον βήχα και το φτέρνισμα. Μια ανάσα είναι αρκετή για κολλήσουμε και να πέσουμε στο κρεβάτι, όπως φαίνεται.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Μέριλαντ, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Σαν Χοσέ και Μισούρι, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Ντόναλντ Μίλτον – που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) – μελέτησαν 142 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων με γρίπη και ανέλυσαν τη μολυσματικότητα των ατόμων αυτών σε διάφορες φάσεις (απλή αναπνοή, ομιλία, βήχας, φτέρνισμα) κατά τις τρεις πρώτες μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με γρίπη αποβάλλει απλώς με την αναπνοή του στον αέρα μικροσκοπικά μολυσμένα σωματίδια, που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις (48%) ο ιός ήταν παρών στα δείγματα των αερολυμάτων των ασθενών, που δεν είχαν βήξει.

Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε αναλογικά μεγαλύτερη παρουσία του ιού στα αερολύματα από τα φταρνίσματα. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι, παρά τη διαδεδομένη ευρέως αντίληψη, το φτάρνισμα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της γρίπης.

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με γρίπη μολύνουν τον αέρα γύρω τους με τον ιό απλώς με το να αναπνέουν, χωρίς καν να βήχουν ή να φτερνίζονται.

Οι άρρωστοι δημιουργούν μολυσματικά αερολύματα, δηλαδή μικροσκοπικά σταγονίδια που μένουν αιωρούμενα στον αέρα για πολλή ώρα, ακόμη κι όταν δεν βήχουν, ιδίως τις πρώτες μέρες της ασθένειάς τους. Έτσι, όταν κάποιος αρρωσταίνει με γρίπη, πρέπει να μείνει στο σπίτι του και να μην πηγαίνει στη δουλειά του, όπου θα μολύνει και άλλους» δήλωσε ο Μίλτον, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η διατήρηση καθαρών των επιφανειών, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή των ανθρώπων που βήχουν, δεν παρέχουν πλήρη προστασία από το να κολλήσει κανείς τη γρίπη.

Η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή των δημόσιων χώρων μπορούν να “κάνουν τη διαφορά” για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού της γρίπης» πρόσθεσε η ερευνήτρια Σέριλ Έρμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button