Κόσμος

Η δοκιμή νέου υπερηχητικού πυραύλου στις ΗΠΑ απέτυχε εν μέσω πιέσεων από την Κίνα και τη Ρωσία

Με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσουν τις δικές τους δυνατότητες υπερηχητικών πυραύλων, με ορισμένους να μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, το Πεντάγωνο αισθάνεται την πίεση.

Η πτητική δοκιμή ενός νέου αμερικανικού συστήματος υπερηχητικών πυραύλων στη Χαβάη, με την ονομασία «Conventional Prompt Strike», απέτυχε, πιθανότατα λόγω προβλήματος που έλαβε χώρα μετά την ανάφλεξη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

«Μια ανωμαλία σημειώθηκε μετά την ανάφλεξη του δοκιμαστικού μέσου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Τιμ Γκόρμαν. «Το υπουργείο παραμένει πεπεισμένο ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη επιθετικών και αμυντικών υπερηχητικών δυνατοτήτων στις ημερομηνίες-στόχους που αρχίζουν στις αρχές της δεκαετίας του 2020».

«Οι αξιωματούχοι του προγράμματος έχουν ξεκινήσει μια επανεξέταση για να προσδιορίσουν την αιτία για να ενημερώσουν τις μελλοντικές δοκιμές», είπε. «Ενώ το Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να συλλέξει δεδομένα για το σύνολο του προγραμματισμένου προφίλ πτήσης, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από αυτό το γεγονός θα παράσχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες».

Η πρόσφατη αποτυχία σηματοδοτεί τη δεύτερη ανεπιτυχή δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου όπλου, καθώς τον Οκτώβριο του 2021, μια δυσλειτουργία του προωθητικού πυραύλου, η οποία εμπόδισε τον πύραυλο να εγκαταλείψει την εξέδρα εκτόξευσης, κατέστησε αποτυχημένη και την πρώτη δοκιμαστική πτήση του οπλικού συστήματος.

Το οπλικό σύστημα Conventional Prompt Strike αναμένεται να εγκατασταθεί σε αντιτορπιλικά Zumwalt και υποβρύχια κλάσης Virginia.

Το Πεντάγωνο αισθάνεται πίεση να αναπτύξει το νεοσύστατο οπλικό σύστημα το συντομότερο δυνατό

Με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσουν τις δικές τους ικανότητες υπερηχητικών πυραύλων, με ορισμένους από αυτούς να μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, το Πεντάγωνο αισθάνεται πίεση να αναπτύξει το νεοσύστατο οπλικό σύστημα το συντομότερο δυνατό.

Ο κινεζικός στρατός πιστεύει ότι τα υπερηχητικά όπλα θα αλλάξουν τη φύση της μάχης και επενδύει σημαντικά για να προωθήσει τις δυνατότητές του.

«Η Κίνα δοκίμασε τον Αύγουστο έναν υπερηχητικό πύραυλο με πυρηνικές ικανότητες που έκανε κύκλο γύρω από την υδρόγειο προτού επιταχύνει προς τον στόχο του, επιδεικνύοντας μια προηγμένη διαστημική ικανότητα που αιφνιδίασε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες», σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Κίνα εργάζεται πάνω σε αυτούς τους πυραύλους εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με την Έκθεση Στρατιωτικής Ισχύος της Κίνας 2019 της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) «αναπτύσσει μια σειρά τεχνολογιών για να αντιμετωπίσει τα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων επανεισόδου με ελιγμούς (MARV), των MIRV [πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητο στόχο], των δολωμάτων, των chaff, των παρεμβολών, της θερμικής θωράκισης και των υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης».

Νέος υπερηχητικός πύραυλος από την PLA

Την 1η Οκτωβρίου 2019, στην 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε μια παρέλαση που έκανε ανασκόπηση των στρατευμάτων και των οπλικών συστημάτων της PLA, η PLA αποκάλυψε έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο, τον Dong Feng (DF) 17.

Ένα ιστολόγιο της ΛΔΚ αφιερωμένο σε στρατιωτικές υποθέσεις περιέγραψε τον DF-17 ως ένα «ετοιμοπόλεμο υπερηχητικό όπλο».

Η Κίνα επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε υπερηχητικά όπλα που αναζητούν θερμότητα, υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούν να χτυπήσουν ένα κινούμενο αυτοκίνητο με πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου», με ένα νέο σύστημα που πρόκειται να αναπτυχθεί μέχρι το 2025, σύμφωνα με επιστήμονες που συμμετέχουν στο έργο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Γιανγκ Σιαογκάνγκ από το Πολυτεχνείο Μηχανικών της PLA Rocket Force στο Σιαν, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» προς την επίλυση του κύριου προβλήματος του τρόπου εντοπισμού ενός κινούμενου στόχου σε ακραίες ταχύτητες.

Ο Γιανγκ και οι συνάδελφοί του από το Κολέγιο Μηχανικών Πυραύλων του πανεπιστημίου έχουν λάβει προθεσμία μέχρι το 2025 για να βρουν λύσεις στις φαινομενικά δυσεπίλυτες προκλήσεις της υπερηχητικής τεχνολογίας.

Σε μεγάλη απόσταση, η υπέρυθρη υπογραφή ενός μικρού κινούμενου στόχου «αποτελεί μόνο μερικά εικονοστοιχεία χωρίς λεπτομερείς πληροφορίες όπως το σχήμα, η υφή και η δομή», καθιστώντας την αναγνώριση και τον εντοπισμό «εξαιρετικά δύσκολη», εξήγησαν σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο κινεζικό επιστημονικό περιοδικό Infrared and Laser Engineering.

Ο υπερηχητικός θερμικός ανιχνευτής θα μπορούσε επίσης να κυνηγήσει έναν στόχο στον αέρα, σύμφωνα με ένα ξεχωριστό έγγραφο της σειράς από τον Κιν Χανλίν από τη σχολή οπτοηλεκτρονικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Xidian.

Η νέα τεχνολογία που παρουσίασε ο Κιν

Ο Κιν και η ομάδα του παρουσίασαν μια τεχνολογία που θα επέτρεπε σε έναν υπερηχητικό πύραυλο εδάφους-αέρος να χτυπήσει έναν στόχο τόσο μικρό όσο ένα εμπορικό drone. Ο πύραυλος θα μπορούσε να εντοπίσει το drone που κρέμεται χαμηλά πάνω από κτίρια ή δέντρα με ακρίβεια σχεδόν 90 τοις εκατό, είπαν.

Το υπερηχητικό πρόγραμμα της PLA απασχολεί περίπου 3.000 επιστήμονες, 50% περισσότερους από εκείνους που εργάζονται σε παραδοσιακά όπλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο από το κινεζικό περιοδικό Tactical Missile Technology.

Τον Μάρτιο του 2022, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε δοκιμή ενός μελλοντικού υπερηχητικού πυραύλου, του “Zircon”, σε μια επίδειξη της ικανότητας πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς του στρατού εν μέσω των μαχών στην Ουκρανία.

Η φρεγάτα Admiral Gorshkov του Βόρειου Στόλου στη Λευκή Θάλασσα εκτόξευσε τον πύραυλο cruise Zircon στη Θάλασσα του Μπάρεντς, πλήττοντας με επιτυχία έναν στόχο εξάσκησης στη Λευκή Θάλασσα σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η εκτόξευση ήταν η τελευταία σε μια σειρά δοκιμών του Zircon, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία αργότερα φέτος, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.

Το Zircon προορίζεται να εξοπλίσει ρωσικά καταδρομικά, φρεγάτες και υποβρύχια και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά εχθρικών πλοίων όσο και κατά χερσαίων στόχων. Είναι ένας από τους πολλούς υπερηχητικούς πυραύλους που αναπτύσσονται στη Ρωσία.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υπερηφανευτεί για την ικανότητα του Zircon, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί με τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα.

Νωρίτερα, το 2018, μια επίδειξη του υπερηχητικού πυραύλου “Avangard” αποδείχθηκε επιτυχής, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αφού αποκολλήθηκε από τον φορέα του στη στρατόσφαιρα, ο HGV έκανε ελιγμούς 6.000 χιλιομέτρων στη Σιβηρία με ταχύτητα 27 Mach, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, και στη συνέχεια έπληξε στόχο στη χερσόνησο Καμτσάτκα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το Avangard «το τέλειο πρωτοχρονιάτικο δώρο για τη χώρα». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι έχει θέσει το πυρηνικά οπλισμένο HGV σε μάχιμη υπηρεσία το 2020, επιτρέποντας στον Πούτιν να ισχυριστεί ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που εξοπλίστηκε με λειτουργικά υπερηχητικά όπλα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button