Δήμος ΟιχαλίαςΤοπικά Νέα

Η επέτειος της εξέγερσης των Ντρέδων στο Άνω Δώριο [εικόνες]

Γιορτάστηκε σήμερα Κυριακή 24 Μαρτίου η 198η επέτειος της εξέγερσης και της ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο, το θρυλικό Σουλιμά.

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από 198 χρόνια οι αγωνιστές της περιοχής έδωσαν όρκο για την απελευθέρωση της πατρίδας και ξεκίνησαν τον αγώνα τους γράφοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου, μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκαν και σήμερα οι εκδηλώσεις παρουσία πλήθους κόσμου.

Στο προαύλιο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και αμέσως μετά έγινε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας από μαθητές σχολείων της περιοχής και μέλη του Συλλόγου Ελληνομνήμονες – όρκο τον οποίο, όπως και τη δέηση προς τη Μεγαλόχαρη, διάβασε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Φώτιος Λυκοτραφίτης.

Μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Κατατέθηκαν στεφάνια και τιμήθηκαν οι αριστεύσαντες μαθητές από απόγονο των Παπατσωραίων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην δήμαρχος Αετού και υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Δημήτρης Δριμής που αναφέρθηκε στον αγώνα των Ντρέδων επισημαίνοντας την σημαντική και ουσιαστική συμβολή τους. Με ιδιαίτερες αναφορές στην ανδρειοσύνη και τη λεβεντιά τους.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν μα την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία Ανω Δωρίου από τον Χορευτικό Σύλλογο Γυναικών Δωρίου και δεξίωση που θα παρατεθεί στους επισήμους στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Σουλιμαίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button