Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Η επόμενη μέρα: Τελετή μνήμης για τον Μεσοπόλεμο σήμερα στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Εκδήλωση- τελετή μνήμης για τον Μεσοπόλεμο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και είναι ανοιχτή προς το κοινό.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ξεκινάει στις 7.30 μ.μ. και περιλαμβάνει :
• Αποτελέσματα των ερευνών των συμμετεχόντων του προγράμματος.
• Συμμετοχή του τμήματος εικαστικών της ΦΑΡΙΣ.
• Εισήγηση για την μουσική στον Μεσοπόλεμο από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
• Εισήγηση για τον κινηματογράφο στον Μεσοπόλεμο από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.
• Έρευνα για τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην Καλαμάτα την περίοδο του Μεσοπολέμου από τον Σωτήρη Θεοδωρόπουλο και την Παναγιώτα Βασιλειάδη .
• Έκθεση φωτογραφίας από τον Νίκο Ηλιόπουλο.
• Εισήγηση για το θέατρο στο μεσοπόλεμο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας Γιάννη Μαργαρίτη.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο ξεκινάει στις 9 μ.μ. θα παρουσιαστεί παράσταση για τα γεγονότα του Μεσοπολέμου σε κείμενο Γεωργίας Μουρδουκούτα – Αλέκου Κολλιόπουλου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Το 1918 έληξε ο Α ‘Παγκόσμιος πόλεμος, με την άνοδο των εθνικών κρατών και την αδυναμία δημιουργίας ευρωπαϊκής συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Το 1938/1939 άρχισε ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος.
Το χρονικό διάστημα ορίζεται ως Μεσοπόλεμος.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολίτες» (σκέλος 1, Ευρωπαϊκή μνήμη) όρισε για το έτος 2018 ως προτεραιότητα την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης για την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Στο πλαίσιο αυτό, έξι φορείς από πέντε διαφορετικές χώρες της ΕΕ (Ελλἀδα, Εσθονία, Κύπρος, Ιταλία, Ρουμανία) υλοποιούν το σχέδιο εργασίας με τίτλο “The Day After”, με στόχο να φωτίσει πτυχές του Μεσοπολέμου και να ερεθίσει την σκέψη προς τα σημερινά διακυβεύματα.
Στο πρόγραμμα έχουν εμπλακεί πολλοί πολίτες από την Κύπρο, την Εσθονία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Συμμετέχοντας σε τοπικές ομάδες εργασίας, ήρθαν σε επαφή, αντάλλαξαν απόψεις και εκπόνησαν ποικίλες εργασίες για τον Μεσοπόλεμο, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο και σε διάφορες δράσεις διάδοσης μέσα από τοπικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις των εταίρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button