Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Η νέα ψηφιακή εποχή του ΟΣΔΕ

«H νέα τεχνολογία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων. Ήδη, οι οργανισμοί πληρωμών χρησιμοποιούν δωρεάν δεδομένα από τους δορυφόρους Sentinel του προγράμματος Copernicus, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Η Κομισιόν εργάζεται σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη για τη διαμόρφωση του μελλοντικού ΟΣΔΕ, το οποίο όχι μόνο θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να διαχειρίζονται τις πληρωμές της ΚAΠ, αλλά και θα παρέχει και γεωργοπεριβαλλοντικά στοιχεία και στοιχεία το κλίμα».

Οι παράνω δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε σύσκεψη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2017, συμπυκνώνουν τις προθέσεις και την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το μέλλον του ΟΣΔΕ: Αφενός αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και νέων ψηφιακών τεχνολογιών για την απλούστευση και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στην εφαρμογή του ίδιου του συστήματος και αφετέρου σύνδεσή του με την περιβαλλοντική και κλιματική διάσταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η προσέγγιση αυτή διασαφηνίστηκε μερικούς μήνες αργότερα, στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, όταν η Κομισιόν δημοσίευσε την πρότασή της για την ΚΑΠ μετά το 2020 «Το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας». Τρία κομβικά σημεία της πρότασης αυτής ορίζουν πλέον ξεκάθαρα τη μελλοντική πορεία του ΟΣΔΕ:

Ποια είναι, λοιπόν, με απλά λόγια τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής του ΟΣΔΕ, που προετοιμάζει η Κομισιόν;

Πρώτον, η τεχνολογική-ψηφιακή αναβάθμιση, η οποία απαντά σε διαχρονικά ζητούμενα σε σχέση με την εφαρμογή και την παρακολούθηση της ΚΑΠ: απλούστευση, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ορθολογικότερη και πιο διαφανής χρήση των χρηματοδοτικών πόρων.

Δεύτερον, η ποιοτική αναβάθμιση, με την ένταξη στον έλεγχο και την παρακολούθηση της ΚΑΠ ειδικών φιλόδοξων περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων και δεδομένων που θα καλούνται να ορίσουν και να πετύχουν τα κράτη-μέλη, έχοντας μεγαλύτερες πιθανότητες για κάτι τέτοιο εφόσον εντάξουν την ευφυή γεωργία στη στρατηγική του πρωτογενούς τους τομέα.

Τρίτον, οι αυξημένες αρμοδιότητες των κρατών-μελών και των διαχειριστικών τους αρχών στη χάραξη του πλαισίου συμμόρφωσης και στην εφαρμογή των ελέγχων.

Δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς το τέλος των διαβουλεύσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020, ώστε να επιβεβαιώσει την επικύρωση ή μη των παραπάνω σημείων. Η πορεία έχει χαραχθεί και αυτό είναι σαφές από τις πυρετώδεις προετοιμασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε επίπεδο ΕΕ: Προσαρμογή των κανονισμών του ΟΣΔΕ από τις υπηρεσίες της ΓΔ Γεωργίας, ώστε να ενσωματώσουν τη χρήση των νέων τεχνολογιών, υποστηρικτικές μελέτες του Κοινού Κέντρου Έρευνας της Κομισιόν, ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του Ορίζοντας 2020 κ.λπ.

Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των κρατών-μελών: Όσοι αγκαλιάσουν την τεχνολογική επανάσταση, τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης της ΚΑΠ όσο και παραγωγικής διαδικασίας, θα είναι οι κερδισμένοι της νέας εποχής που έχει ήδη χαράξει.

ypaithros.gr

Exit mobile version