Αγροτικά

Η παγκόσμια κατανάλωση θα υπερβεί την παραγωγή του ελαιολάδου, με άνοδο στις τιμές

Σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε η ομάδα του Juan Vilar, στρατηγικού συμβούλου που ειδικεύεται στον τομέα της ελιάς, η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου (3,14 εκατομμύρια τόνοι) θα υπερβεί την παραγωγή (3,11 εκατομμύρια τόνοι), κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου περίσταση για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου άνω των τριών εκατομμυρίων τόνων.

Η συγκομιδή που αναμένεται φέτος είναι 3,4% λιγότερο από πέρυσι. Αυτή η μείωση οφείλεται στην απώλεια που υπέστησαν όλες οι χώρες παραγωγής της Μεσογείου, με εξαίρεση την Ισπανία.

Η πιθανή μείωση της παραγωγής ανοίγει το δρόμο για την Ισπανία να ασκήσει την παγκόσμια ηγετική θέση της στην ελαιοκαλλιέργεια. “Η Ισπανία κατάφερε να συνδυάσει επαρκώς την παραδοσιακή γνώση της καλλιέργειας με τις νέες τεχνολογίες, καθιστώντας την το μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, δεδομένου ότι περισσότερο από το ήμισυ (52%) των ελαίων που παράγονται στις πέντε ηπείρους θα είναι ισπανικής καταγωγής”.

Αυτή η ηγεμονία της Ισπανίας, ωστόσο, δεν έχει χρησιμεύσει μέχρι στιγμής για να επηρεάσει τις τιμές που καταρρέουν εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια χωρίς να έχουν ανακάμψει. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν κάποιες μικρές αυξήσεις στις διάφορες ποιοτικές κατηγορίες γεγονός που αναμένεται να δώσει στον τομέα κάποια ανάπαυλα. Άλλωστε, υπάρχει μια ακόμα ευνοϊκή συγκυρία καθώς στην αρχή αυτής της περιόδου υπάρχει έλλειψη διαθεσιμότητας ειδικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον Vilar, οι τιμές στην αρχή της σεζόν θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3 ευρώ/κιλό, αλλά να μειωθούν τις επόμενες εβδομάδες, φτάνοντας τα 2,25-2,35 ευρώ/κιλό στα τέλη Ιανουαρίου. Η συμβουλή του Vilar για τους ελαιοκαλλιεργητές της ιβηρικής χερσονήσου είναι να παράγουν και να πωλούν όσο το δυνατόν περισσότερο παρθένο ελαιόλαδο στην αρχή της σεζόν.

φωτό : το ελαιοτριβείο στο Marmelo, ευγενική παραχώρηση της SOVENA SA | olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button