Αγροτικά

Η παραγωγή δεν ικανοποιεί τη ζήτηση επιτραπέζιας ελιάς και οι τιμές ανεβαίνουν στην Ισπανία

Στους 509.000 τόνους ανέρχεται μέχρι στιγμής η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία.

Η παραπάνω ποσότητα, αν και αυξημένη κατά 4% συγκριτικά με πέρυσι, εξακολουθεί να βρίσκεται 12% χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (576.000 τόνοι), ενώ μείωση κατά 22% σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν και τα φετινά αποθέματα.

Τα παραπάνω επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας (AICA) οδηγούν σε εκτιμήσεις για αύξηση των εισαγωγών, μιας και η προσφορά δεν θα είναι αρκετή ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την Olimerca, «Έχουμε ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης αυτή τη σεζόν» επισημαίνει ο José Pedro Guzman, υπεύθυνος του τομέα επιτραπέζιας ελιάς, στην Asaja Sevilla (Αγροτική Ένωση Νέων Αγροτών Σεβίλλης). Πάντως, όπως τονίζει ο ίδιος, ο βιομηχανικός τομέας έχει πραγματοποιήσει προσπάθεια για αύξηση της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς, χρησιμοποιώντας ακόμη και ελιές που παραδοσιακά προορίζονταν για ελαιοποίηση.

Όσον αφορά τις τιμές, όπως είναι αναμενόμενο έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Συγκεκριμένα, η τιμή της ποικιλίας hojiblanca από την αρχή της σεζόν έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 43% (ξεκινώντας από τα 0,42€/κιλό σήμερα πωλείται 0,60€/κιλό), ωθώντας προς τα πάνω και τις υπόλοιπες ποικιλίες (manzanilla, carrasqueña, cacereña κ.α.), σε τιμές σίγουρα υψηλότερες συγκριτικά με πέρσι.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button