ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Η Πρωτομαγιά στους Γαργαλιάνους του 1935

Από τα « Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού.

Έχουμε την ευτυχία να έχουν διασωθεί παλιά αρχεία που πέρα από την Ιστορία της περιοχής των Γαργαλιάνων και την αναφορά γεγονότων , μας δίνουν την δυνατότητα να δούμε τις λεπτομέρειες της τότε ζωής , λεπτομέρειες που όμως συνθέτουν και αναδύουν τον «τρόπο» και ο Τρόπος δεν είναι άλλο από αυτόν τον πολιτισμό. Με αφορμή ένα μικρό δημοσίευμα από τα «Τριφυλιακά Χρονικά» ας πάμε πίσω στο χρόνο περί το 1935 !

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς εις τα Σχολεία των Γαργαλιάνων

Και συνεχίζω « Με κάποια πρωτοτυπία εόρτασαν εφέτος τη πρωτομαγιά υα σχολεία των Γαργαλιάνων . Κατόρθωσαν να μας μεταφέρουν έστω και φτωχά «την γιορτή των Ανθέων» στη [πλατεία μας και να μας κάνουν να νιώσουμε την αξία της γιορτής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ημιγυμνασίου και των Δημοτικών Σχολείων επιστρέφοντες από την εκδρομή τους στη Χοχλαστή είχαν προμηθευτεί αρκετά άνθη του αγρού ή εξημερωμένα εκ των αγροκτημάτων . Εις την πλατεία της πόλεως όπου μετά την εκδρομή συγκεντρώθηκαν , σχημάτισαν κύκλο και ενώ μερικές των μαθητριών χόρευαν Ελληνικούς χορούς , οι μαθήτριες του Ημιγυμνασίου έραιναν με πέταλα ανθέων τους περιπατητές , ενώ άλλες προσέφεραν στις δεσποινίδες , κυρίας και κυρίους που παρακολουθούσαν την εορτή μικρές ανθοδέσμες .

Συγχαίροντες τους μαθητές για την εορτή που μας χάρισαν θα συνιστούσαμε κάπως πυκνότερα να γίνονται παρόμοιες εκδρομές , γνωστών άλλωστε όντων των εξαιρετικών ωφελειών οι οποίες προκύπτουν εκ της επαφής του κουραζομένου παιδιού με την Φύσιν

Ζ.

Θα εκπλήσσεται ο αναγνώστης που ημέρα Πρωτομαγιάς βρήκαν τα σχολεία , όλα μαζί να πάνε εκδρομή , και δικαίως . Η Πρωτομαγιά τότε δεν ήταν αργία . Η Εργατική Πρωτομαγιά ως Εθνική Εργατική Εορτή καθιερώθηκε στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Μεταξά, στις 7 Απριλίου 1937, με το ΦΕΚ A 135 – 09.04.1937 τεύχος Επίσης επί των ημερών του καθιερώθηκε το 8ωρο ημερησίως, η πληρωμή των υπερωριών, η άδεια μετ’ αποδοχών και η υποχρεωτική αργία της Κυριακής. Απαγορεύθηκε αυστηρώς η παιδική εργασία. Καθορίσθηκαν κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων και υπογράφηκαν οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ιδρύθηκε το ΙΚΑ, η Εργατική Εστία και οι πρώτοι κρατικοί παιδικοί σταθμοί.

Δυστυχώς φωτογραφίες της εποχής δεν υπάρχουν μπορούμε όμως να ξεφυλλίσουμε το φυτολόγιο- αποτυπώματα Φύλλων – της Β΄ Ομάδας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού των Γαργαλιάνων του 1950 και να πάρουμε ένα άρωμα της Γαργαλιανιώτικης γης

 

 

 

 

 

 

 


 

Σχετικά Άρθρα

4 Σχόλια

  1. ειναι ωραιες οι ιστορικες αναδρομες ! μπραβο ! δεν ειμαι απο την περιοχη σας με συνδεει η αειμνηστη συζυγος μου που ητο γεννημα θρεμμα της πολεως σας και μου εμφυσησε την αγαπη για το μερος που γεννηθηκε και μεγαλωσε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button