ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Η Πύλος μίας άλλης εποχής: Νοσταλγικό βίντεο του 1960…

Βουβό έγχρωμο φιλμ του 1960

Βρισκόμαστε στην Πύλο του 1960… το φιλμ ανοίγει με πλάνα μέσα απ’ το αυτοκίνητο εν κινήσει. Βλέπουμε πανοραμικά πλάνα με τους ορεινούς όγκους και τις πεδιάδες της πόλης.

Ο φακός στέκεται σε μια παρέα έξω από ένα μαγαζί, η οποία ποζάρει με το λιμάνι και την προβλήτα να ξεχωρίζουν στο βάθος. Η παρέα κοιτάει την κάμερα και αστειεύεται με τον κινηματογραφιστή, ο οποίος μας μεταφέρει στην κεντρική πλατεία των Τριών Ναυάρχων.

Η κάμερα εστιάζει στο Μνημείο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, δημιούργημα του γλύπτη Θωμόπουλου. Στις τρεις πλευρές του μνημείου απεικονίζονται οι μορφές των ναυάρχων των τριών στόλων που αντιμετώπισαν το Τουρκο-Αιγυπτιακό ναυτικό στη ναυμαχία του 1827, τον Κόδριγκτον, Χέυδεν και Δεριγνύ.
Εκατέρωθεν του μνημείου στέκουν δύο κανόνια, ένα οθωμανικό και ένα ενετικό, τα οποία αποτελούν σύμβολα των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί. Η γυναίκα της παρέας στέκεται μπροστά απ’ το μνημείο για την αναμνηστική φωτογραφία χαιρετώντας τον φακό.

Το φιλμ κλείνει με ένα μεγάλο πανοραμικό πλάνο της ακτογραμμής καθώς βλέπουμε και την κτιριακή δομή της πόλης.

πηγή: Aylon Film Archives

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button