ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Η “Σύλληψις του επικηρυγμένου ληστού” με… τα 7 επώνυμα στους Γαργαλιάνους, το 1913!

Σύλληψις επικηρυγμένου ληστού

Από τα «Τετράδια ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα  .

Ήταν Ιούνιος του 1913, όταν την κοινωνία των Γαργαλιάνων την ανέμενε και άλλη έκπληξη. Συνελήφθη λέει ένας επικηρυγμένος ληστής !!! και βούρ πάμε στο καφενείο να μάθουμε τα νεότερα …λίγο από συζήτηση, λίγο από εφημερίδες .

Και να σου εμπρός μας η εφημερίδα «Εμπρός» των Αθηνών, μια εφημερίδα της φιλελεύθερης παράταξης, που είχε μεγάλο αναγνωστικό κοινό στους Γαργαλιάνους.  Ας διαβάσουμε και μην καθυστερούμε !

Οι συστάσεις

«Καθά  αναγγέλθη προς τας ενταύθα αρχάς , εις Γαργαλιάνους της Τριφυλίας ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής κ. Μιχ. Κριάλης μετά του υπενωματάρχου κ. Ραζέλου συνέλαβαν τον επικηρυγμένο ληστή Σπυρ. Αγαθοκλή ή Σαραντόπουλο ή Γατσούλη ή Τσαπαρία ή Τούρκο ή Μπαρούτη ή Περικλή . Τα πολυπληθή αυτά επώνυμα ανάγονται εις τη ιστορία του συλληφθέντος και προφανώς χρησιμοποιούντο , αναλόγως των περιστάσεων . Ο συλληφθείς προ χρόνων είχε διαπράξει πλήθος εγκλημάτων στην  περιφέρεια του Αγρινίου και έχει επικηρυχθεί ως ληστής. Από της εποχής εκείνης  κατώρθωσε να διαμένει ως καραγωγέας εις τους Γαργαλιάνους .»

Και δεν είχε γίνει αντιληπτό!!!

Το δόκανο

«…Ο κ. Κριάλης τα κατ’ αυτόν , έγραψε εις τον ληστή  ως δήθεν διωκόμενος εγκληματίας συντοπίτης  και φίλος του , του εζήτει να του εύρει εκεί εργασία τινά. Ο ληστής πεσών εις την παγίδα , ανύποπτος απάντησε δι΄ επιστολής του , ότι θα τον δεχθεί και θα τον προστατεύσει . Ο κ. Κράλης μετά του ενωμοτάρχου  μετέβη άγνωστος στους Γαργαλιάνους και αφού του  υπεδείχθη ο καραγωγεύς ληστής , τον συνέλαβε και τον μετέφερε εις  Πάτρας .»

 Εφημερίδα  «Εμπρός» Ιούνιος 1913  

Οι επαγγελματίες της πόλης

 

Με ευκαιρία αυτό το δημοσίευμα , εντελώς άσχετα και χωρίς καμία σύνδεση με αυτό ,μου έρχονται ζωντανές  σκηνές στην μνήμη μου , από την πολύ συμπαθή ομάδα των καραγωγέων που στάθμευαν εμπρός από την πλατεία του ηρώου της πόλεως των Γαργαλιάνων . Άνθρωποι, που συνέβαλαν  με το δικό τους τρόπο , στην ανάπτυξη του τόπου , της γεωργίας αλλά και των συγκοινωνιών . Και μην ξεχνάμε από αυτούς ξεκίνησαν οι επόμενοι αυτοκινητιστές .

Καραγωγείς

Έτος Γεννήσεως

Στουφόπουλος Νικόλαος                                    1900

Ζακύνθιος Ηλίας                                              1890

Πατερόπουλος Σπυρίδων Αναστασίου                   1911

Αποστολόπουλος Γρηγόριος                               1892

Παυλέας Γεώργιος του Σταύρου                          1910

Αποστολόπουλος Γρηγόριοςτου Νικολάου             1894

Τσαγγάρης  Παναγιώτης του Ιωάννη                     1907

Μπουντουβάς Παναγιώτης                                 1906

Γιαννόπουλος Παναγιώτης Κων/νου                   1911

Μπουντουβάς Ιωάννης του Ηλία                          1909

Λάππας Πέτρος του Αντωνίου                                         1904

 

Καροποιοί.

Στους Γαργαλιάνους δημιουργήθηκαν πολλά εργαστήρια-ξυλουργεία, που κατασκεύαζαν κάρα. Ας πούμε η «αυτοκινητοβιομηχανία» της εποχής. Και οι τεχνίτες ήταν τόσο σπουδαίοι, που οι δουλειές τους ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια του Δήμου Πλαταμώδους τότε. Μερικά ονόματα λοιπόν:

Διαμαντόπουλος Ευστάθιος                                 1875

Δημόπουλος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη            1906

Κρανιδιώτης Κωνσταντίνος του Χ.                      1873

Δημόπουλος Νικόλαος                                      1902

Δημόπουλος Παναγιώτης                                  1850

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button