Αγροτικά

Η Τυνησία ζητά αύξηση αδασμολόγητων εξαγωγών ελαιολάδου στην ΕΕ

Με στραμμένο το βλέμμα στην Ευρώπη η Τυνησία συνεχίζει να διεκδικεί αυξημένο μερίδιο εξαγωγών ελαιολάδου της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μέχρι στιγμής πάνω από το μισό τυνησιακό ελαιόλαδο (80%) έχει τελικό προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και αποτελεί τον κύριο οικονομικό και εμπορικό εταίρο της, ενώ το 15% προορίζεται για την αγορά των Η.Π.Α και του Καναδά.

Η Τυνησία, ήδη από το 1986 και την εποχή του προέδρου Bourguiba, είχε καταφέρει να συνάψει προνομιακή συμφωνία με την ΕΕ, όταν και συμφωνήθηκε η αδασμολόγητη εισαγωγή χύμα ή τυποποιημένου τυνησιακού ελαιολάδου.

Μετά από έκδοση πληθώρας κανονισμών η σχέση διατηρήθηκε στο χρόνο ενώ κατόπιν της Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας Σύνδεσης που υπεγράφη το 1995 η Τυνησία απέκτησε τη δυνατότητα να εξάγει 56.700 τόνους αδασμολόγητου ελαιολάδου.

Ωστόσο, το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε αύξηση του ορίου αδασμολόγητων εισαγωγών κατά 35.000 τόνους για τα έτη 2016 και 2017 (συνολικά 70.000 τόνοι), σαν μία κίνηση στήριξης της οικονομία της Τυνησίας  μετά το σοβαρό πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός της από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών.

Σήμερα η τυνησιακή κυβέρνηση διεκδικεί, αν και εφόσον οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ ευδοκιμήσουν, περαιτέρω αύξηση (σχεδόν διπλασιασμό) των αδασμολόγητων ποσοστώσεων στους 100.000 τόνους, παρόλο που η φετινή της παραγωγή παρουσιάζεται μειωμένη κατά 65% συγκριτικά με τη προηγούμενη χρονιά ρεκόρ των 400.000 τόνων.

Σύμφωνα με το Olimerca, η πρόταση της Τυνησίας, όπως είναι αναμενόμενο, βρίσκει αντίθετες τις ισπανικές οργανώσεις του ελαιοκομικού τομέα όπως η συνεταιριστική οργάνωση COAG, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δε μπορεί να επιτραπεί η επέκταση των αδασμολόγητων ποσοστώσεων (contingentes) αν δεν ολοκληρωθούν οι συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί. Επίσης, τονίζουν πως μία τέτοια τροπή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές του ισπανικού ελαιολάδου, οι οποίες αν και έχουν αυξηθεί εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα του κόστους παραγωγής.

«Το τυνησιακό ελαιόλαδο αυτό που πραγματικά κάνει είναι να κερδοσκοπεί εις βάρος του ισπανικού, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω» δηλώνει ο Εκτελεστικός Γραμματέας της COAG Jaén (Αγροτικός Συνεταιρισμός της Jaén), Juan Luis Ávila.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός της Jaén εξέφρασε τη διαφωνία του και μέσω επιστολής στον Υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας, Luis Planas, με την ελπίδα να τοποθετηθεί και ο ίδιος για το ζήτημα ενώπιον της ΕΕ.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελαιοκομική αγορά και πολιτική της Τυνησίας βλέπε Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας, Κεφάλαιο 36,σελ.619, Ελαϊκές πολιτικές χωρών της Μεσογείου της κας Δήμητρας Αλιέως και Ελιά & Ελαιόλαδο, Τεύχος 90, σελ.54, Ελαιοκομική εικόνα της Τυνησίας του κ. Γεωργίου Τσικαλάκη)

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button