Αγροτικά

Η Eurolivepomace για το μέλλον του πυρηνελαίου

Η τρίτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πυρηνελαίου & Βιομάζας Ελιάς, της Eurolivepomace, άνοιξε τις εργασίες της χτες, 19 Ιουνίου, στην Μπέχα της Πορτογαλίας.
Κεντρικό θέμα, οι μελλοντικές προοπτικές του κλάδου όσον αφορά τις εναλλακτικές χρήσεις του πυρηνελαίου, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

«Στη συνάντηση σκοπεύουμε να επαναλάβουμε τον κεντρικό ρόλο των εταιρειών μας στην αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου», δήλωσε ο Michele Martucci, πρόεδρος της ιταλικής Grupo Sansa και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την Assitol/Grupo Sansa, η παραγωγή πυρηνελαίου στην Ιταλία τη σεζόν 2017/18 έκλεισε σημειώνοντας αύξηση 137% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Στη συνεδρίαση της Eurolivepomace συμμετέχουν όλοι οι αντιπρόσωποι του ευρωπαϊκού κλάδου του πυρηνελαίου: εκτός από την Assitol/Grupo Sansa, η ισπανική ΑΝΕΟ, ο πορτογαλικός ANIDA και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πυρηνελαιουργών, ΣΠΕΛ.

Από την οπτική της αειφορικής οικονομίας, ο πυρήνας της ελιάς αποτελεί ένα προϊόν το οποίο αξιοποιείται σε απόλυτο βαθμό, είτε με την παραγωγή πυρηνελαίου είτε με την παραγωγή βιομάζας.

Από την άλλη, οι εξαγωγές πυρηνελαίου σε νέες αγορές, ειδικά στην Ασία και γενικά σε χώρες που δεν είναι εξοικειωμένες με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, είναι υψηλές. Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Assitol, εξήχθησαν 40.000 τόνοι πυρηνελαίου.
Η δυνατότητα να έχουν μια «δεύτερη ζωή» τα υποπροϊόντα της ελιάς είναι ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης της Eurolivepomace. Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες στοχεύουν στην παραγωγή θερμικής ενέργειας χάρη στην επεξεργασία των πυρήνων και την επαναχρησιμοποίησή τους, με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Σήμερα, το 50% του ακατέργαστου πυρηνελαίου προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας για αστική χρήση και το υπόλοιπο μισό για την παραγωγή βρώσιμου (εξευγενισμένου) πυρηνελαίου.
«Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τον κλάδο μας», λέει ο Martucci, «στοχεύοντας στις εναλλακτικές χρήσεις. Η δική μας αλυσίδα παραγωγής μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο θέμα της αειφορίας και της πράσινης ενέργειας».

Για τους λόγους αυτούς, η Assitol πιστεύει πως η Eurolivepomace οφείλει να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη που σχετίζονται με τα υποπροϊόντα της ελιάς. «Τα ευρωπαϊκά κονδύλια», υπενθυμίζει ο πρόεδρος του Grupo Sansa, «είναι απαραίτητα για τη βελτίωση των προϊόντων μας, για την ανάπτυξη στην παραγωγή και τη χρήση ενέργειας, με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του βρώσιμου πυρηνελαίου, ως αναπόσπαστου προϊόντος της οικογένειας των ελαιολάδων».

Πηγή: www.mercacei.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button