Υγεία

Η No1 αντικαταθλιπτική τροφή που αρέσει σε όλους

Λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη έχουν οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μαύρη σοκολάτα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα επιστημόνων από τον Καναδά που δημοσιεύθηκε στο Depression and Anxiety.

Οι επιστήμονες ρώτησαν περισσότερους από 13.000 ανθρώπους για την κατανάλωση σοκολάτας και τα συμπτώματα κατάθλιψης και βρήκαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν σημάδια κατάθλιψης.

Ωστόσο κανένας τέτοιος συσχετισμός δεν εντοπίστηκε ανάμεσα στους ανθρώπους που έτρωγαν σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές η σοκολάτα περιλαμβάνει αριθμό ψυχοδραστικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων δύο μορφών αντιανταμιδίου, που δρουν είτε στο κεντρικό είτε στο περιφερικό νευρικό σύστημα και οι δράσεις τους προκαλούνται κυρίως από υποδοχείς κανναβινοειδών.

Επίσης η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά που πολλοί ερευνητές συσχετίζουν με αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτική δράση.

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι θα μπορούσε να ισχύει και το αντίστροφο, ότι δηλαδή οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη τρώνε λιγότερες σοκολάτες γιατί η κακή τους διάθεση προκαλεί απώλεια ενδιαφέροντος για γλυκά.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ. Sarah Jackson από το UCL έλαβαν υπόψιν τους και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης όπως το κάπνισμα και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Η Δρ. Jackson δήλωσε πως τα αποτελέσματα δίνουν ορισμένα στοιχεία ότι η κατανάλωση σοκολάτας και ειδικά η μαύρη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί αν η σοκολάτα αποτρέπει την κατάθλιψη ή η κατάθλιψη μειώνει την κατανάλωση σοκολάτας.

«Υπάρχει ένας αριθμός πιθανών μηχανισμών μέσω των οποίων η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να αποτρέψει την εκδήλωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή έστω να τα μειώσει», κατέληξε η ερευνήτρια.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button