Πελοπόννησος

Θα έμπαινες μέσα μετά τα μεσάνυχτα; Το «διαβόητο» στοιχειωμένο αρχοντικό της Πελοποννήσου… και η “σχέση” του με την Τοσκάνη!

Η στοιχειωμένο αρχοντικό της σταφίδας στην ελληνική «Τοσκάνη»

H έπαυλη Καρανικολού, η οποία πιθανώς να ήταν εξοχική κατοικία, βρίσκεται σε ένα κτήμα 200 στρεμμάτων στο Λεβεντοχώρι Ηλείας. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1870 και ο αρχιτέκτονας είναι άγνωστος. Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Αμαλία Κωτσάκη, ο δημιουργός πρέπει να ήταν Ιταλός ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ήταν ο Ερνέστος Τσίλλερ. Η έπαυλη ανήκε στον πλούσιο σταφιδέμπορα Καρανικολό, ο οποίος ήταν εγκαταστημένος στην πόλη της Πάτρας.

Αποτελεί ένα σπάνιο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας του τόπου, που συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα της εποχής. Θυμίζει όμορφα αρχοντικά της Τοσκάνης καθώς μοιάζει να έχει από εκείνη την περιοχή ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Το αρχοντικό στο οποίο έχει τοποθετηθεί στέγαστρο για την προστασία του, αν δεν ανακαινιστεί θα καταστραφεί καθώς δεν αντέχει άλλη εγκατάλειψη…

Σημειώνεται, ότι το 2003 αποφασίστηκε η αποκατάσταση του οικήματος, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, ενώ έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο μνημείο ως έργο τέχνης, από το Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το vytinaiika.blogspot.gr.

 


πηγή:tvxs.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button