Τοπικά Νέα

Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας: «Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση»

Κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών & Πύργου-Ολυμπίας

Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με απαράδεκτους εκβιαστικούς όρους όσον αφορά στην προτροπή για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.
Τονίζουμε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.
Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας όσον αφορά στον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής.
Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίον το υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού.
Τονίζουμε ότι όλοι οι γιατροί του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.
Καλούμε το υπουργείο Υγείας, συναισθανόμενο την ευθύνη του απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών, ώστε ΟΛΟΙ οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ελεύθερη επιλογή.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ               ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου – Αικατερίνη Υφαντή

Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας – Αριστόδημος Τριβλής

Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας – Κωνσταντίνος Τσαούσης

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας – Κωνσταντίνος Κατσαρός

Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας – Βασίλειος Ψυχογιός

Ιατρικός Σύλλογος Άρτας – Ευάγγελος Χαρμπής

Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου – Παύλος Καψαμπέλης

Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων – Σταυρούλα Τσιάρα

Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας – Χρυσοβαλάντης Μέλλος

Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας – Μαρία Τσιρώνη

Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας – Δημήτριος Τζωρτζίνης

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών –  Άννα Μαστοράκου

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας – Νικόλαος Κατσαρός

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Αντί να εκβιάζει το υπουργείο υγείας τους πολίτες,ας φροντίσει πρώτα να συνεργαστεί με τους παρόχους υγείας για τον τρόπο λειτουργίας
    του πρωτοβάθμιου συστήματος και μετα να ζητά την εφαρμογή του.Αλλα ,ως συνήθως,τρέχει πίσω απο τα γεγονότα και προτιμά να θολώνει τα νερά για να μπαλώσει την αστοχία του.
    ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button