Κόσμος

Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Ραχόι, νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Με 180 ψήφους υπερ και 169 κατά υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πρόταση μομφής κατά του απερχόμενου πλέον πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι τη θέση του καταλαμβάνει άμεσα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ήταν και αυτός που υπέβαλε τη σχετική πρόταση μομφής κατά του Ραχόι.

Η αποπομπή Ραχόι προήλθε μετά την απόφαση του κόμματος των Βάσκων να στηρίξει την πρόταση Σάντσεθ εξασφαλίζοντάς του έτσι την απαραίτητη πλειοψηφία των 176 και πλέον βουλευτών. Μέχρι την ανακοίνωση των Βάσκων ο ηγέτης των Σοσιαλιστών είχε 175 (98 Σοσιαλιστών, αλλά και των βουλευτών του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, των αυτονομιστών της Καταλωνίας και μικρότερων, τοπικών κομμάτων).

Το αποτέλεσμα είχε εξάλλου αποδεχθεί και ο ίδιος ο Ραχόι όταν στη σύντομη ομιλία του πριν την έναρξη της ψηφοφορίας είχε πει: «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης».

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Ραχόi γίνεται ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που χάνει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από το 1975 και τη μετάβαση της Ισπανίας σε δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

“Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως πρωθυπουργός, αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι τη βρήκα”

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ενώ η κατάσταση στην Ιταλία δείχνει να εξομαλύνεται σε πολιτικό επίπεδο, εστιάζοντας την κρίση σε επίπεδο οικονομίας, στην Ισπανία οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη, μετά από αυτήν της Ιταλίας, και να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στις χρηματαγορές. Καθώς όμως τα περισσότερα ισπανικά κόμματα τάσσονται υπέρ της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές φάνηκαν καθησυχασμένοι.

Ο Σάντσεθ είπε ότι, εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία θα εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που πρότεινε ο Ραχόι. Θα προσπαθήσει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με τους ηγέτες της Καταλονίας.

Νωρίτερα, υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του, ο Ραχόι είπε στους βουλευτές ότι η μεγάλη πλειονότητα των μελών του Λαϊκού Κόμματος είναι “αξιοπρεπείς και έντιμοι” άνθρωποι. “Οι Σοσιαλιστές μας παρέδωσαν μια κατεστραμμένη χώρα και εμείς επαναφέραμε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας”, είπε, προειδοποιώντας ότι ο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να συγκροτήσει μια “κυβέρνηση Φρανκεστάιν” που θα βλάψει την οικονομία.

Δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, το αριστερό Podemos, άλλο ένα μικρό βασκικό κόμμα και ένα κόμμα από τα Κανάρια Νησιά έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν τον Σάντσεθ.

Ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, ο βουλευτής που είχε αναλάβει να καταθέσει την πρόταση μομφής εκ μέρους των Σοσιαλιστών, είπε στους βουλευτές ότι η απόφαση του δικαστηρίου, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα. “Ενώ οι οικογένειες πλήττονταν από την κρίση, εσείς γινόσασταν εκατομμυριούχοι”, είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Λαϊκού Κόμματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button