ΑφιερώματαΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ιστορικά ντοκουμέντα: Η ίδρυση του Μαράθου και η επίσκεψη του Βασιλιά Όθωνα στους Γαργαλιάνους

Οι Γαργαλιανιώτες επιστρέφουν και ξανακατοικούν την παραθαλάσσια γη τους.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1859 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ,του τότε Βασιλείου της Ελλάδος με Άρθ.. 50 το διάταγμα « Περί συνοικισμού εν τη θέσει Μαράθω της Τριφυλίας».
Υπογράφοντες, ο Βασιλεύς Όθων και ο υπουργός Εσωτερικών Ρήγας Παλαμίδης* εν Αθήναις την 20η Οκτωβρίου 1859.
Αναφέρει ειδικότερα εις καθομιλουμένη
« επί της πρότασης του Υπουργού μας ,των Εσωτερικών και αφού λάβαμε υπόψη μας ,τις ανάγκες των κατοίκων της Κωμοπόλεως των Γαργαλιάνων της Τριφυλίας και το από 3 Απριλίου 1935 Διάταγμα μας περί υγιεινής οικοδομής πόλεων και κωμών( συνοικισμός μεγαλύτερος του χωριού και μικρότερος της κωμόπολης) αποφασίζομε και διατάσσομε :
Άρθρο 1.Εγκρίνουμε όπως στην θέση Μάραθος , ευρισκομένη απέναντι της Νήσου Πρώτης ,να κατοικηθεί πόλη ,η οποία θα λέγεται Μάραθος.
Άρθρο 2. Η πόλη να οικοδομηθεί σύμφωνα με το συνοδευόμενο διάταγμα που φέρει την έγκρισή μας .
Άρθρο 3.Τα οικόπεδα που είναι για την ανέγερση δημοσίων και δημοτικών κτηρίων θα πρέπει να είναι ελεύθερα κάθε πραγματικού επ ΄αυτών δικαιώματος
Άρθρο 4. Προς ολοκλήρωση του συνοικισμού διορίζουμε επιτροπή αποτελούμενη εκ του Επάρχου Τριφυλίας , ως προέδρου και των Αντωνίου Πηλιώτη **, Κωνστ. Α. Σκιαδά** και Κωνστ. Φωτιάδου ως μελών .
………………………………………………………»

Έτσι λοιπόν ιδρύεται ο Μάραθος, για τις ανάγκες των κατοίκων των Γαργαλιάνων, το 1859.

Το αξιοζήλευτο ρυμοτομικό σχέδιο της κοινότητος, έγινε σύμφωνα με το από 3 Απριλίου 1835 Διατάγματος «περί υγιεινής οικοδομής πόλεων και κωμών» , γεγονός που είναι ριζωμένο στην συνείδηση των κατοίκων και η λαϊκή παράδοση επιβεβαιώνεται ,ότι ο Όθωνας έφτιαξε το σχέδιο του Μαράθου.

Ο Βασιλεύς Όθων επισκέφθηκε δύο φορές τους Γαργαλιάνους*** στις 4 Οκτωβρίου 1833 όπου κατέλυσε στο σπίτι του Διονυσίου Σκυλοδήμα και στις 14 Φεβρουαρίου 1838 όπου κατέλυσε στο σπίτι ,του αγωνιστή και δημογέροντα Θεοδώρου Αλεξόπουλου κειμένου εις την περιοχή πλησίον της εκκλησίας Γεννήσεως Θεοτόκου και στη θέση όπου σήμερα υπάρχει η καφετέρια «Πλάζα».

Με το από 1ης -Ιαν-1830 ψήφισμα του Κυβερνήτη διορίσθηκε ο πρώτος Δήμαρχος Γαργαλιάνων ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος , αδελφός του Θεόδωρου Αλεξόπουλου .
Το 1859 όταν και εκδόθηκε το Διάταγμα « Περί συνοικισμού εν τη θέσει Μαράθω της Τριφυλίας» Δήμαρχος Πλαταμώδους πλέον ,ήταν και πάλι ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος , δημογέρων και αξιωματικός κατά τον αγώνα του 1821.
Είναι προφανές, ό,τι κατά την παραμονή του Όθωνα στους Γαργαλιάνους ,έγιναν οι αναγκαίες πολιτικές συζητήσεις , για την επίτευξη του στόχου των αρχόντων της περιόδου εκείνης .
Μετά την βίαιη απομάκρυνση στις αρχές του 17ου αιώνα ,από την περιοχή του Διαλισκαρίου των κατοίκων των Γαργαλιάνων ,λόγω των επιδρομών των πειρατών ,το 1859 επιστρέφουν και πάλι στην θάλασσα δημιουργώντας μια νέα πόλη ,τον Μάραθο.

(*)Ο Ρήγας Παλαμήδης ή Παλαμίδης (1794- 10 Απριλίου 1872) ήταν Έλληνας λόγιος και αγωνιστής στην επανάσταση του 1821 που αναδείχθηκε από τους πρόκριτους της Πελοποννήσου (Μαντινείας) πολιτικός της νεοσύστατης Ελλάδας, πληρεξούσιος σε έξι εθνοσυνελεύσεις, μέλος του Πανελληνίου, γερουσιαστής, σύμβουλος της επικράτειας, νομάρχης, πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Εσωτερικών σε έξη κυβερνήσεις.
(**)Αντώνιος Πηλιώτης και Κωνσταντίνος Σκιαδάς , επιφανείς Γαργαλιανιώτες , κτηματίες ,των οποίων οι οικογένειες έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην πολιτική ,οικονομική κ επιστημονική ιστορία της κοινωνίας των Γαργαλιάνων .
(***) Από το σύγγραμμα « Ιστορία των Γαργαλιάνων -Αρχαία Ιστορία Τουρκοκρατία και Επανάσταση» του Σωτηρίου Λυριντζή, από όπου και η φωτογραφία του αρχοντικού των Αλεξοπουλαίων .

Από τα «Τετράδια Ιστορίας»
Παναγιώτη Κατσίβελα
ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button