Τοπικά ΝέαΧώρα

“Ιστορικό καθήκον η αναβάθμιση του Μουσείου της Χώρας” λέει ο Δ. Καφαντάρης

Ως ιστορικό καθήκον χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Ελπίδας” και πρώην Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης την αναβάθμιση του Μουσείου της Χώρας κι όχι απλώς ένα ακόμα σημαντικό έργο.

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει περί του έργου αυτού: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι ως Δημοτική αρχή, γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας μας, οι συνεργάτες μου και εγώ, είχαμε την χαρά να διαχειριστούμε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, με πρώτο την ανάδειξη και αναβάθμιση του ανακτόρου του Νέστορος, με την υλοποίηση πολύ σημαντικών παρεμβάσεων ( αλλαγή στεγάστρου κ.λπ.) και δεύτερον την έναρξη των διαδικασιών για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας .

Όπως είναι ήδη γνωστό το καλοκαίρι του 2016 εγκαινιάστηκε και άνοιξε τις πόρτες του ένα πραγματικά κόσμημα για τη Χώρα μας, για την Μεσσηνία μας, για το Δήμο μας, το αναβαθμισμένο σε έργα υποδομής Ανάκτορο του Νέστορος .

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδιασμού και ξεκίνησε η δεύτερη φάση (το 2015 -16) που ήταν η έναρξη των διαδικασιών για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας και παράλληλα την επιστροφή όλων των ευρημάτων, εδώ στον τόπο που βρέθηκαν .

Μετά από συνεννόηση που είχαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ξεκινήσαμε την διαδικασία των αποφάσεων για την σύναψη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου μας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο ο Δήμος να αναλάβει το κόστος των μελετών που χρειάζονται δηλαδή την αρχιτεκτονική, την στατική, ηλεκτρομηχανολογική και στη συνέχεια το υπουργείο να αναλάβει τις δικές του δύο μελέτες μουσειογραφική και την μουσειολογική.

Ομόφωνα το Δημοτικό μας Συμβούλιο , και εδώ θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω έναν προς έναν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης και την διάθεση του ποσού για την υλοποίηση των μελετών .

Στην προσπάθεια υλοποίησης των μελετών αλλά και τις εκδόσεις των σχετικών αδειοδοτήσεων διαπιστώθηκε ότι ο χώρος στον οποίο είναι κατασκευασμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας ανήκει στο Δήμο.

Πάλι με απόφαση ομόφωνη Τοπικού Συμβουλίου της Χώρας αλλά και του Δημοτικού μας Συμβουλίου , ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης αυτής στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή το 2019 του σχετικού συμβολαίου δωρεάν παραχώρησης της έκτασης στο ΥΠΟ .

Το καλοκαίρι του 2020, μετά από εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την οποία και Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για την όλη της προσπάθεια και την συνεργασία μας , το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού , στο οποίο έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος, αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε την μουσειολογική μελέτη, έτσι ώστε ο ολοκληρωμένος φάκελος του έργου να κατατεθεί προς ένταξη στο περιφερειακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 .

Η Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2024 – 2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ο μόνος τρόπος για την χρηματοδότηση του έργου της ανακατασκευής και ανάδειξης του Μουσείου της Χώρας, μετά την από την κατάθεση του φακέλου και του τεχνικού δελτίου από το Υπουργείο Πολιτισμού στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας (χθες 18 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η κατάθεση του φακέλου).

Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν εξάρω την προσφορά τις πατριώτισσάς μας Κωνσταντίνα Κολοκυθά – Σταματελοπούλου , η οποία διαμένει στο εξωτερικό , για την επέκταση του Μουσείου της Χώρας , η οποία έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση και από μας ως Δημοτική Αρχή αλλά και από το Υπουργείο Πολιτισμού .

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν και είναι πάντα δίπλα στις προσπάθειες μας και ιδιαίτερα για την αναβάθμιση του Μουσείου της Χώρας , η οποία παραμένει προτεραιότητα.

Επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά , ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ένταξης χωρίς καμία κωλυσιεργία, διότι πραγματικά είναι καθολικό το αίτημα για την αναβάθμιση του Μουσείου της Χώρας.

Οι κάτοικοι του τόπου μας ενωμένοι θα αγωνιστούμε για την θετική έκβαση της προσπάθειας αναβάθμισης του Μουσείου της Χώρας.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button