Αγροτικά

Καθοριστική για τους αγρότες η φετινή 27η Agrotica

Φεύγοντας από τα κοινότυπα περί αθρόας συµµετοχής, ειδικά φέτος οι εκθέτες και η θεµατολογία των παράλληλων εκδηλώσεων αναδεικνύουν την έξοδο από τα περιθώρια της «κλασσικής» εκµηχάνισης και την είσοδο στις γραµµές της νέας γενιάς τεχνολογίας και της συµβουλευτικής στον αγρό.

Τις «πύλες» της φετινής Agrotica αναμένεται να περάσουν πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών αναμένονται από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην έκθεση θα βρεθούν επίσης περίπου 500 προσκεκλημένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 20 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται γκρουπ ξένων επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται μαζικά στην Agrotica. Μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για την έκθεση από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κα.

Εκτός από την αγορά αγροτικού εξοπλισμού, οι επισκέπτες της 27ης Agrotica θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με θεματολογία από τον κόσμο των εισροών, των μηχανημάτων, της ΚΑΠ και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Bρείτε εδώ αναλυτικά το Πρόγραμμα 27ης έκθεσης Agrotica.pdf

Με 100 τρακτέρ στην Agrotica η επιτροπή αγώνα αγροτών

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα για τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τις προσεχείς ημέρες με την ευκαιρία της 27ης διεθνούς έκθεσης «Agrotica».

Την ίδια ώρα, περί τα 100 τρακτέρ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι θα κατεβάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ελλάδας (με πρωτεργάτες  Μακεδόνες και Θεσσαλούς) στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 1η Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στη συντονιστική επιτροπή αγροτών Ελλάδας εντάχθηκαν επαγγελματίες από Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Το ραντεβού δόθηκε στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία της ΧΑΝΘ στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Kαθολική η παρουσία των επιχειρήσεων

Η φετινή Agrotica, που και θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου καλύπτει συνολικά πάνω από 39.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, μέγεθος ενισχυμένο κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση,  πετυχαίνοντας μια μοναδική επίδοση. Οι δε εκθέτες ανέρχονται σε 1.950 από 45 χώρες (άμεσοι και έμμεσοι) έναντι 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014. Όπως έγινε γνωστό σε συνέντευξη tύπου ενόψει των εγκαινίων της, ποτέ άλλοτε από το 1985 που ξεκίνησε η Agrotica δεν έχουν επιτευχθεί τέτοια μεγέθη, γεγονός που καθιστά τη φετινή διοργάνωση τη μεγαλύτερη της ιστορίας της, αλλά και την έκθεση που σημειώνει νέα ρεκόρ στο επίπεδο των κλαδικών διοργανώσεων της ΔΕΘ-Helexpo.

Μάλιστα, καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ). Επίσης συμμετέχει πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία», το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης ΔΕΘ-Helexpo και Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) /ΕΚΕΤΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Από την συμβατική στην «έξυπνη» γεωργία, με τη χρήση τεχνολογιών ρομποτικής». Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν Test Drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.

 

Ηµερίδα για την ΚΑΠ και τα Σχέδια

Μία από αυτές τις µακροπρόθεσµες προκλήσεις στη γεωργία, είναι το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα η κοινοτική στήριξη θα πάψει να είναι οριζόντια και θα απαιτεί δηµιουργική συµµετοχή από τους παραγωγούς. Μάλιστα, οι διαχειριστικές αρχές διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση (Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 11.00-13.00) κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αφιερωµένη στην ΚΑΠ µετά το 2020 µε συντονιστή το γενικό γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπο Κασίµη. Επιπλέον, είναι προγραµµατισµένες µία σειρά τεχνικών συναντήσεων για όλα τα ανοιχτά Μέτρα των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και η Απονιτροποποίηση.

 

Ανακατατάξεις στον κλάδο μηχανημάτων

Επιχειρηµατικών «αρραβώνων και γάµων» συνέχεια προµηνύεται κατά τη διάρκεια της φετινής 27ης Agrotika, µε δεδοµένο ότι αυτή τη φορά η ανακατατάξεις στον κλάδο των αγροτικών µηχανηµάτων ξεκίνησαν από πολύ νωρίς και αναµένεται να επιδράσουν καταλυτικά στη διαµόρφωση της αγορά τα επόµενα χρόνια. Τα deal, για τα οποία σας προετοίµασε έγκαιρα η Agrenda και το profi ξεκίνησαν στην καρδιά του καλοκαιριού µε τις πρώτες ζυµώσεις που έφεραν τελικά την Πετρόπουλος ΑΕΒΕ να αναλαµβάνει την Kubota και τον όµιλο Σαρακάκη να προσεταιρίζεται ξανά το αξιόπιστο σήµα Masey Ferguson. Πριν από τις γιορτές οριστικοποιήθηκε και η µετάβαση της KUHN από τον όµιλο Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ στην Vencon – N. Βάρσος Α.Ε.  εξέλιξη η οποία επισφραγίζεται, όπως όλα δείχνουν µε το περίπτερο της τελευταίας στην 27η Agrotica.

Αντίθετα, τα παιχνίδια της ζωής και ο ξαφνικός θάνατος του Θανάση Λύκου ανέστειλε την καλά προετοιµασµένη συµφωνία της ΣΕΚΕ Λύκου µε τους Γερµανούς κατασκευαστές των τρακτέρ Fendt, οι οποίοι, εδώ και καιρό αναζητούν το διάδοχο σχήµα στην αντιπροσωπεία του Νίκου Κουρίνου, η οποία διαχειριζόταν τα τελευταία χρόνια το βαρύ σήµα. Τις τελευταίες ηµέρες έχουν φουντώσει οι φήµες που θέλουν τον όµιλο ανταλλακτικών Κουϊµτζή (KOUIMTZIS Group) να «δίνει τα χέρια» µε τους απαιτητικούς Γερµανούς της Fendt. Περισσότερα, όµως… επί της οθόνης ή καλύτερα στα δρώµενα της 27ης Agrotica.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button