ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Καινοτόμο σύστημα αντικλεπτικής προστασίας για τις ελιές

Ένα φθηνό σύστημα ασφάλειας της Ισπανικής εταιρείας AgroSecurity που χρησιμοποιεί ψεύτικες ελιές με μικροτσίπ για να βοηθήσει τους καλλιεργητές ελιάς να αποτρέψουν και να ανιχνεύσουν κλοπές

 

Το σχήμα, το χρώμα και η υφή τους είναι σχεδόν όμοια με εκείνη των ελιών σε ένα δέντρο, καθιστώντας δύσκολο να προσδιοριστούν ποιες είναι οι πραγματικές ελιές και ποιες είναι οι έξυπνες ψεύτικες που δρουν ως δέλεαρ για την πρόληψη και ανίχνευση κλοπών ελιάς στο δάσος, μια αυξανόμενη ανησυχία στον τομέα των ελαιών της Ισπανίας.

Αυτή είναι η νεότερη έννοια της AgroSecurity, μιας ανδαλουσιανής εταιρείας που έχει αναπτύξει ένα υψηλής τεχνολογίας, βιοδιασπώμενο ελαιόμορφο σύστημα με ένα κρυμμένο μικροτσίπ που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητα για την ανίχνευση της προέλευσης των ελιών και βοηθά στην αναγνώριση των κλεμμένων παρτίδων.

Οι κλοπές σοβαρό πρόβλημα σε όλους τους ελαιώνες της Ισπανίας

Οι κλοπές έχουν γίνει σοβαρό πρόβλημα σε όλους τους ελαιώνες της Ισπανίας εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων ελιών που κλέβονται στους καλόπιστους καλλιεργητές και επειδή υπάρχουν ακόμα ομάδες που έχουν οργανωθεί για να ληστέψουν. Οι κλοπές ελιάς είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να αποδειχθούν λόγω των προκλήσεων που συνεπάγεται η απόδειξη της προέλευσης των ελιών. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα επιστροφής του προϊόντος στον καλλιεργητή που τον καλλιέργησε.

Πως λειτουργεί

Το μικροτσίπ εγκατεστημένο μέσα στις έξυπνες ελιές λειτουργεί ως συναγερμός. Οι ψεύτικες ελιές κρέμονται στο δέντρο πριν ωριμάσουν οι ελιές. Οι παραγωγοί μπορούν να τοποθετήσουν αυτά τα δολώματα σε περιοχές που πιστεύεται ότι είναι πιο επιρρεπείς σε κλοπές. Η ιδέα είναι ότι αυτά τα δολώματα δρουν ως “ομιλητής”, επιβεβαιώνοντας ότι τα τσαμπιά των ελιών που βρίσκονταν δεν ανήκουν στον πραγματικό ιδιοκτήτη των ελαιόδεντρων.

Τα πιστόλια ραδιοσυχνότητας χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση των κωδικών στα μικροτσίπ, βοηθώντας τους συνεταιρισμούς και τις αστυνομικές αρχές να ανιχνεύσουν την παρουσία των ψεύτικων ελιών σε μια ομάδα, σε οποιοδήποτε στάδιο από τη στιγμή της συγκομιδής μέσω της παράδοσής τους στους συνεταιρισμούς. Τα μικροτσίπ επιτρέπουν επίσης τον εντοπισμό της ακριβούς προέλευσης της δέσμης έτσι ώστε οι κλεμμένες ελιές να μπορούν να επιστραφούν στον πραγματικό ιδιοκτήτη τους.

Το σύστημα αντικλεπτικής προστασίας που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητα μπορεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας εντοπιστές GPS στις ψεύτικες ελιές. Ο εντοπιστής GPS θα επιτρέψει στους καλλιεργητές να γνωρίζουν σε κάθε στιγμή την ακριβή θέση των ελιών και της ομάδας που προορίζονται για ασπίδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση κλοπών πολύ πιο γρήγορα και να βοηθήσει τα ελαιοτριβεία να επιβεβαιώσουν την προέλευση ορισμένων παρτίδων που έπρεπε να πιεστούν για ελαιόλαδα από πολύ συγκεκριμένες περιοχές καλλιέργειας.

Το σύστημα αντικλεπτικής προστασίας έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: ένα σχετικά φθηνό κόστος. Ένα κιβώτιο τριών πλαστών ελιών κοστίζει περίπου 3,99 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ένας καλλιεργητής μπορεί να προστατεύσει μια έκταση 1.000 ελαιώνων για περίπου 75-100 ευρώ. Μεγαλύτερα κιβώτια των 10, 50 και 100 μονάδων θα είναι επίσης διαθέσιμα. Οι ελιές με συστήματα εντοπισμού GPS πωλούνται σε υψηλότερη τιμή 29,99 ευρώ.

Για να διευκολυνθεί η αγορά ελαιοκάρπων, η AgroSecurity σχεδιάζει να εγκαταστήσει μηχανήματα αυτόματης πώλησης στους συνεταιρισμούς ελιάς. Οι κάρτες συνεταιριστικής συμμετοχής θα επιτρέψουν στους καλλιεργητές να κωδικοποιήσουν κάθε πλαστή ελιά με τις πληροφορίες του καλλιεργητή και των αγροτεμαχίων όπου θα τοποθετηθούν οι ελιές, διευκολύνοντας έτσι την ιχνηλασιμότητά τους.

“Έχουμε ολοκληρώσει την παραγωγή του πρώτου ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων για συνεταιρισμούς και τώρα εργαζόμαστε στην παραγωγή του σε μεγάλη κλίμακα. Οι ανιχνευτές έχουν σχεδιαστεί για μια γρήγορη και απλή εγκατάσταση που δεν επηρεάζει άλλες συσκευές του συνεταιρισμού “, δήλωσε ο Ricardo Cárdenas, οικονομικός διευθυντής της AgroSecurity, η πρωτοβουλία του οποίου υποστηρίχθηκε από το Ανδαλουσιανό Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Αυτοματισμού της Jaén, τις τεχνολογικές πτυχές του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον Cárdenas, το λογισμικό βρίσκεται στην τελική δοκιμαστική του φάση με στόχο να έχει το σύστημα πλήρως λειτουργικό για την εκστρατεία ελιείας 2019/2020.

Ενδιαφέρον και από την Ελλάδα
Εκτός από την Ισπανία, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δείξει ενδιαφέρον για αυτό το σύστημα που αποτρέπει τις κλοπές και βοηθά στην ανίχνευση της προέλευσης των ελιών.

Η εγκατάσταση κεραιών ραδιοσυχνοτήτων στις αυλές των ελαιοκομικών συνεταιρισμών για την ανίχνευση ελκυστικών ελιών αμέσως μετά την άφιξή τους είναι ένας άλλος στόχος του AgroSecurity, ο οποίος επί του παρόντος εργάζεται επίσης σε ένα παρόμοιο σύστημα ραδιοσυχνότητας για αμύγδαλα και αβοκάντο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button