Viral

Και όμως υπήρχε η στάση των «βλαμμένων» σε μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου!

Με την πρώτη ματιά θα νομίζετε πως σας κάνουμε πλάκα. Κι όμως υπήρχε!

Πριν αρκετά χρόνια αν κάποιος κάτοικος της Καλαμάτας έπαιρνε το λεωφορείο από την πλατεία Μαυρομιχάλη για να κάνει το μπάνιο του στον Αλμυρό, θα κατέβαινε στη στάση “βλαμμένων”!

Πρόκειται για μια άγνωστη στάση για τους περισσότερους από εμάς καθώς δεν υπάρχει πλέον, αλλά σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον ο λόγος που ονομάστηκε έτσι!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η λέξη βλαμμένος προκύπτει από το ρήμα βλάπτω, όπου μια από τις σημασίες της είναι “αυτός που υπέστη βλάβη”.

Γιατί ονόμασαν έτσι τη συγκεκριμένη στάση;

Στην παραλία του Αλμυρού, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (απέναντι από το Messinian Bay), τα νερά ήταν γνωστά για τις ιαματικές τους ιδιότητες! Για το λόγο αυτό, η στάση ακριβώς απέναντι από την εκκλησία ονομάστηκε στάση “βλαμμένων”, καθώς αυτή η παραλία προσέλκυε παραδοσιακά πλήθος κόσμου, μεγάλου σε ηλικία, που αναζητούσε θεραπεία και ανακούφιση, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού!

Η ιδιαιτερότητά της;

Τα νερά στη συγκεκριμένη παραλία, για όσους γνώριζαν, ήταν ιδανικά για δερματικές παθήσεις, ρευματισμούς και άλλες παθήσεις.

Αν κάποιος επισκεφθεί μέχρι και σήμερα τη συγκεκριμένη παραλία θα εντοπίσει πως από τα βράχια αναβλύζει παγωμένο νερό, το οποίο προέρχεται από τις πηγές του Ταϋγέτου και καταλήγει στη θάλασσα, στην οποία προσδίδει μερικές από τις ιαματικές ιδιότητές του.

Μάλιστα στο παρελθόν στη συγκεκριμένη παραλία υπήρχε και μια ξύλινη προβλήτα, από την οποία πιάνονταν όσοι δε γνώριζαν πολύ καλό μπάνιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button