Δήμος ΚαλαμάταςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Καλαμάτα: Επετειακές Εκδηλώσεις από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας διοργανώνει ένα εορταστικό 3 ήμερο ( 16,17,18 Μαΐου) αφιερωμένο στην Ελληνική Μουσική με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της σχολής (2009-2019 ). Μια επισκόπηση των 2000 ετών της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης, μέσα από ένα ταξίδι στους απόηχους της Ελληνικής Αρχαιότητας, όπως αυτοί διασώθηκαν και διατηρήθηκαν από τον Βυζαντινό Πολιτισμό, πέρασαν στη Νεότερη Ελλάδα και παρεδόθησαν στις μέρες μας. Οι μεγαλύτεροι συνθέτες και οι ξεχασμένες μελωδίες του Ελληνισμού ζωντανεύουν ξανά.

Πρόγραµµα Επετειακών Εκδηλώσεων

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
16 – 17 Μαΐου Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας Ώρα 5:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. & 10 π.μ. – 2:00 μ.μ.
Επισκόπηση της Τέχνης της Ελληνικής Μουσικής μέσω της τέχνης για την Ελληνική Μουσική. Οι ξεχασμένοι Ρωμιοί μουσικοί, οι μεγαλύτεροι συνθέτες όλων των εποχών, ο βίος και το έργο τους. Τα γνωστά και άγνωστα ελληνικά μουσικά όργανα, η υπερχιλιόχρονη συνέχεια του ελληνικού πνεύματος.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ 17 – 18 ΜΑΙΟΥ
17 Μαΐου, ώρα 5:00 – 7:30 μ.μ. – Πινακοθήκη Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας
“Οι σπουδές της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής”. (Σχολές των Μητροπόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παρουσίαση – συζήτηση – προοπτικές εξέλιξης).
18 Μαΐου, ώρα 5:00 – 7:30 μ.μ. – Κτήριο Σχολής (2ος όροφος – έναντι Ι. Ναού Υπαπαντής)
“ Οι ψάλτες και η Ψαλτική Τέχνη στο Βυζάντιο”. (Μέσα από την περίπτωση του υμνογραφήματος του Ακαθίστου Ύμνου).

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 16 -17 – 18 ΜΑΙΟΥ
16 Μαΐου, ώρα 8:30 μ.μ. – Φουαγιέ Πνευματικού Κέντρου
Συναυλία Κλασικής Ρωμαίικης Μουσικής – Συνθέτες της Πόλης, από το Σύνολο “Χορίαμβος” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.
17 Μαΐου, ώρα 7:30 μ.μ. – Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Συναυλία Δημοτικής Μουσικής με τις χορωδίες του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας “Ορφεύς”, του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας & το Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής “Χορίαμβος”.
18 Μαΐου – Μητροπολιτικός Ι. Ναός Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας, ώρα 8:00 μ.μ.
«Αγγελος Πρωτοστάτης», ήχος πλ. δ’. Ήχοι του Τότε και του Σήμερα. Συναυλία παλαιοβυζαντινής μουσικής με τα ψαλτικά σύνολα “Ρωμαίικο” και “Χόρευμα”.
Διευθύνουν:ο Δρ. Γιώργος Μπιλάλης και ο Κωνσταντίνος Σιάχος.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας
Η Σ.Β.Μ. της Ι. Μ. Μεσσηνίας, λειτουργεί επίσημα από το ακαδημαϊκό έτος 2008/9 και παρέχει τη δυνατότητα στους σπουδαστές της, να γνωρίσουν σε βάθος, μέσα από την Τέχνη αλλά και την Επιστήμη της Ελληνικής Μουσικής (Εκκλησιαστικής και Κοσμικής), τον μουσικό και πολιτισμικό πλούτο της Παραδόσεώς μας.
Πρόεδρος του Δ.Σ. της Σχολής είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Διευθυντής και αναμορφωτής του Προγράμματος Σπουδών της από το 2012, ο Διπλωματούχος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας, κ. Κωνσταντίνος Σιάχος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button