Αγροτικά

Καλαμάτα: Με μεγάλη συμμετοχή η γευσιγνωσία του ελαιολάδου

Με μεγάλη συμμετοχή των παραγωγών πραγματοποιήθηκε βραδιά γευσιγνωσίας και αξιολόγησης φρέσκων ελαιολάδων στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να εισάγει όλους όσους εμπλέκονται στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στα μυστικά της γευσιγνωσίας και να αναδείξει την αξία της συγκεκριμένης διαδικασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διάθεσης του προϊόντος.   Υπήρξε  παρουσίαση εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της νέας συγκομιδής, τοπικών ποικιλιών (κορωνέικη/ μαυρολιά/ μαστοειδής-αθηνολιά/ Καλαμών/ αγριελιά) από αντιπροσωπευτικά διαμερίσματα του νομού μας. Το πάνελ της εκδήλωσης απαρτιζόταν  από τους έμπειρους γευσιγνώστες Βελούδω Βελισσάρη, Τάκη Δημητρακόπουλο, Γιώργο Κουτέλα και Κώστα Τσορώνη (συντονιστής).

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος δήλωσε: «Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να έχουν τις σωστές γνώσεις και σωστές κατευθύνσεις ώστε να βελτιώνουν το ελαιόλαδο που παράγουν και να ισχυροποιούν τη θέση του στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού».

Ο συντονιστής του πάνελ Κώστα Τσορώνη δήλωσε: «Η διαδικασία της γευσιγνωσίας είναι υποχρεωτική για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ως Έξτρα Παρθένο και να πωληθεί ως τέτοιο. Είναι μια διαδικασία πολύτιμη και αναγκαία τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να αξιολογούν τα ελαιόλαδα τα οποία βάζουν στο τραπέζι τους, όσο και για τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων. Ειδικά οι δύο τελευταίες κατηγορίες που είναι οι καθοριστικοί κρίκοι στη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου οφείλουν να διαθέτουν τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία, και ένα από αυτά είναι οι βασικές αρχές της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου».

Η εκδήλωση έγινε  στο πλαίσιο των δράσεων του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button