Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Καλαμάτα: Σάββατο και Κυριακή το Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ

Οι εκπρόσωποι της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα του 11ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας και έκαναν κάλεσμα στον κόσμο να πάει στο ραντεβού “για να δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, για να γιορτάσουμε αυτό το ‘μαζί’ που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό αύριο”. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου, στο χώρο πρασίνου μπροστά από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας. Και τις δύο μέρες θα έχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και συζητήσεις, το Σάββατο με θέμα “Να δεις τι σου ‘χω για μετά” και την Κυριακή “Επαναπροωθήσεις, ένα διαρκές κρατικό έγκλημα”…

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου και ο Δονάτος Νίκου.

Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος σημείωσε ότι και το φετινό Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ γίνεται “σε μια δύσκολη και φέτος συγκυρία, καθώς η διαβίωση για τους πολλούς γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της ακρίβειας και της επακόλουθης φτωχοποίησης για το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού”.

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι “από τη μια μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, θρηνούμε ήδη περίπου 30.000 νεκρούς από την πανδημία. Ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αύξηση των μισθών, που είναι αναγκαία για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς, για τη μείωση των ειδικών φόρων που καθιστούν το ρεύμα και τα καύσιμα είδη πολυτελείας πλέον, για τη στήριξη των ανέργων και τη δασοπροστασία, για μην επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Την ίδια στιγμή τα λεφτά βρίσκονται με περίσσια ευκολία όταν αφορούν την αποστολή όπλων και την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, τη ‘βοήθεια’ προς τα ΜΜΕ με αντάλλαγμα συγκεκριμένη ατζέντα και το θάψιμο κάθε μη βολικής είδησης, χαρακτηριστικό είναι ότι το σκάνδαλο ‘νοβάρτις’ με όλες τις προεκτάσεις του δεν έχει παίξει σε κανένα από τα ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα με δημόσια χρήμα ΜΜΕ, τη δημιουργία καινούργιων αστυνομικών σωμάτων και την ανάθεση έργων σε ημέτερους με στόχο να εννοούνται πάντα ‘τα δικά μας παιδιά’. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες ενώ την ίδια στιγμή παράνομα και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο σκοτώνει ανθρώπους στο Αιγαίο μέσω των επαναπροωθήσεων. Όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, οι εκθέσεις των ειδικών του ΟΗΕ, διεθνή ΜΜΕ και δεκάδες διασώστες στο Αιγαίο αναδεικνύουν αυτή την απάνθρωπη πολιτική που κυριολεκτικά πνίγει αθώους ανθρώπους”.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου πρόσθεσε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και γνωρίζει καλά τα εγκλήματα κατά της ζωής των προσφύγων και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα νότια σύνορά της, παρακολουθεί τα γεγονότα με αναλγησία και αδιαφορία. Παντελώς αμέτοχη για την κατάσταση, αδιαφορώντας ουσιαστικά αν αυτή τη στιγμή στη άκρη των συνόρων της διαπράττονται εγκλήματα προς ανθρώπους που η ίδια η πολιτική της έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση”.

Ακόμη ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι “η χώρα μας ζει από τις πιο μαύρες μέρες από άποψη δημοκρατικών δικαιωμάτων και το πισωγύρισμα σε πολλά σοβαρά ζητήματα: Η μόνιμη αστυνόμευση των σχολών και η καταστολή εντός αυτών με διάφορα προσχήματα, είτε το δήθεν χτίσιμο βιβλιοθήκης είτε την πάταξη της εγκληματικότητας εντός των σχολών, Οι γυναικοκτονίες, που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, οι διώξεις αγωνιστών, ακόμη και στην πόλη μας, ο ρατσιστικός και σεξιστικός λόγος που προσπαθεί να γίνει κανονικότητα στο δημόσιο βίο είναι μόνο μερικά ενδεικτικά ζητήματα. Σήμερα, που έχει περάσει πάνω από ένας χώρος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ναζιστικής οργάνωσης και τη φυλάκιση των περισσότερων στελεχών της, οι φασίστες σε κάθε ευκαιρία κάνουν εμφανή την παρουσία τους ρίχνοντας το ρατσιστικό δηλητήριό τους όπου βρουν πρόσφορο έδαφος. Η καταδίκη αυτή, που ήρθε μέσα από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν επιτρέπει καμία επανάπαυση μετά και την έναρξη του Εφετείου στις 15 Ιουνίου”.

Ο Δονάτος Νίκου παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τις δύο μέρες θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα, με παιδικό εργαστήρι, με την έκθεση φωτογραφίας “Εξαιρέσεις” του Μιχάλη Καλαϊτζάκη, με έκθεση βιβλίου, με το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι “Ολιστική ζωή”.

Το Σάββατο η συζήτηση με θέμα “Να δεις τι σου ‘χω για μετά. Οικονομική βία, καταστολή, φτωχοποίηση” θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα με ομιλητές τον Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου και τον Παύλο Αντωνόπουλο.

Θα ακολουθήσει stand up comedy με τον Γιώργο Αλεβίζο και τον Σταύρο Μαργιώλο.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με συναυλία από τους dj Sets Open Mics Montes Jura, Lyrical Punishment, Brak x dj Millman.

Την Κυριακή η συζήτηση με θέμα “Επαναπροωθήσεις. Ένα διαρκές κρατικό έγκλημα” θα ξεκινήσει επίσης στις 7.30 με ομιλητές τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, την Ευγενία Κουνιάκη και τον Βασίλη Λιόση.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Ρεβάνς φάκα, Σχήμα κατατεθέν και Λυκοτσαρδά.

 

kalamatajournal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button