Δήμος ΚαλαμάταςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Καλαμάτα: Συναυλία «Οι Ρώσοι συνθέτες και το βιολοντσέλο»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας” ο βιολοντσελίστας Άγγελος Λιακάκης και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης θα παρουσιάσουν έργα Ρώσων συνθετών για βιολοντσέλο και πιάνο την Πέμπτη (11 Ιουλίου) στις 20: 30 στο στούντιο του Μεγάρου Χορού.

«Οι Ρώσοι συνθέτες και το βιολοντσέλο» είναι η 5η κατά σειρά συναυλία του φεστιβάλ, με δύο από τους πιο δραστήριους και προβεβλημένους καλλιτέχνες της χώρας μας με πλούσια διεθνή καριέρα οι οποίοι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, γοητευτικό και έντονα συγκινησιακό πρόγραμμα.
Ο Nikolay Myaskovsky συνομιλεί με τον Alfred Schnittke ενώ η εμβληματική σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο του Dmitri Shostakovich θα σφραγίσει ένα πρόγραμμα γεμάτο ανατροπές, ρομαντική ψυχή, δεξιοτεχνία και ειλικρίνεια.
Γενική είσοδος 5 ευρώ

Άγγελος Λιακάκης
Γεννημένος στην Αθήνα, ο Άγγελος Λιακάκης ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου με τον Χρήστο Σφέτσα και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος των ιδρυμάτων Ι.Κ.Υ. και Ωνάση με τους Csaba Onczay, Leonid Gorokhov και Kim Bak Dinitzen.
Εμφανίζεται τακτικά, τόσο ως σολίστ και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, έχοντας δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την BBC Scottish Symphony Orchestra, την Bilkent Symphony Orchestra, την Evergreen Symphony Orchestra, καθώς και την Orchester 1756 μεταξύ άλλων. Έχει επίσης διατελέσει μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες και έχει σημειώσει σημαντική δισκογραφία για τις εταιρίες BIS, EMI Classics, Naxos, Legend κ.α..

Το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής φιλολογίας, από το μπαρόκ μέχρι την avant-garde, ενώ διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τους Έλληνες δημιουργούς, με το ενεργητικό του να περιλαμβάνει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων τους.

Είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Kodály, ενώ διδάσκει τακτικά στα σεμινάρια βιολοντσέλου του Φεστιβάλ Πηλίου και τα εργαστήρια μουσικής δωματίου του Μουσικού Χωριού, στον Άγιο Λαυρέντιο.


Τίτος Γουβέλης
Ο Τίτος Γουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή, Peter Katin, Fali Pavri και Dominique Merlet. Παράλληλα μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο με τον Nicolas Kynaston. Έχει κερδίσει βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, την Κρατική Φιλαρμονική της Τρανσυλβανίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Academica Αθηνών κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο) συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα. Από τις σταθερές και πολύχρονες μουσικές του συνεργασίες ξεχωρίζουν αυτές με τον βιολοντσελίστα Άγγελο Λιακάκη, με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο και με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Ν. Μάντζαρος. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία· έχει ερμηνεύσει έργα άνω των 60 Ελλήνων συνθετών, περιλαμβανομένων και αρκετών πρώτων εκτελέσεων. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας»

Το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας δημιουργήθηκε και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 ως εξέλιξη και φυσική συνέχεια του masterclass βιολοντσέλου της Indira Rahmatulla, που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το καλοκαίρι του 2016 με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ και τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας – ΤΕΡΨΙΣ. Από τότε έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δύο φορές.
Ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του φεστιβάλ το 2017 προστέθηκαν πλάι στη νυν Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ και διδάσκουσα στο ετήσιο masterclass βιολοντσέλου, Indira Rahmatulla, ενθουσιωδώς ο διαπρεπής Γερμανός βιολονίστας Felix Froschhammer και η καταξιωμένη πιανίστρια Αλεξία Μουζά.

Πάνω από 130 μουσικοί από το Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν, την Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, το Μεξικό,την Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα θα βρεθούν στην Καλαμάτα και θα συμπράξουν σε 17 συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 Ιουλίου ως τα τέλη Αυγούστου χρίζοντας την Καλαμάτα Μουσική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του Φεστιβάλ και στην ανάπτυξή του παίζουν φυσικά και δύο από τα σημαντικότερα ιδρύματα στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια με την σημαντική χορηγία του και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την δωρεά του ενισχύουν την δυναμική του Φεστιβάλ και αναγνωρίζουν τον ρόλο του στα περιφερειακά Φεστιβάλ της Ελληνικής Επικράτειας.

https://www.kalamatamusicdays.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button