Δήμος ΚαλαμάταςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Καλαμάτα: Eνημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκυρη διάγνωση του Aids

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Aids η Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, τα ΤΟΜΥ και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 θα παρευρίσκονται στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας διανέμοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκυρη διάγνωση του ιού.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας του γενικού πληθυσμού μέσω της ενημέρωσης για την πρόληψη και την υιοθέτηση ασφαλέστερων σεξουαλικών συμπεριφορών.

“Η προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS αποτελεί σήμερα πρωταρχική φροντίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το AIDS μας αφορά όλους, γιατί δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, ηλικίας και φύλου. Όλοι μας βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή κινδύνου.
Όλοι μας, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να συμβάλλουμε δυναμικά στην προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS. Πρέπει να αλλάξουμε ΤΩΡΑ καθιερωμένες στάσεις και συμπεριφορές για να προστατεύσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας , τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συντρόφους μας. Για να εξασφαλίσουμε την ίδια τη ΖΩΗ μέσα από τη χαρά και την απόλαυση του έρωτα. Όλοι μας οφείλουμε να αποβάλλουμε το φόβο και την προκατάληψη.
Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2019, έχουν καταγραφεί στον ΕΟΔΥ 17.909 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,54% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.306 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.523 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.963.
Τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 473 περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 364 (76,96%) αφορούσαν σε άνδρες, τα 106 (22,41%) σε γυναίκες και 3 (0,63%) σε διεμφυλικά άτομα.
Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2019, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 9 προηγούμενων ετών.
Από το 2012 σημειώνεται σταδιακή μείωση των νέων περιστατικών HIV ελληνικής εθνικότητας, κάτι που συμβαδίζει με την τάση που έχει παρατηρηθεί στο σύνολο των ετήσιων νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας ελαττώνονται από το 2012 έως το 2015, ενώ από το 2016 μέχρι το 2018 καταγράφεται αύξηση . Από το 2017, η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων αλλοδαπής εθνικότητας αφορά σε άτομα προερχόμενα από την Υποσαχάριο Αφρική.
Συμπερασματικά, στην Ελλάδα, οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button