Υγεία

Κανέλα: Ένα μπαχαρικό – σύμμαχος της καλής υγείας

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά, καθώς το πλούσιο άρωμα και η ελαφρώς πικάντικη ή γλυκιά γεύση της συναντώνται σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Υπάρχουν δύο είδη κανέλας στην αγορά: η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης, η οποία ξεχωρίζει για τα μακριά, λεπτά σε πολλές στρώσεις ξυλάκια της καθώς και το εκλεπτυσμένο, γλυκό της άρωμα και η κανέλα κασσία, με την πιο σκούρα καφέ απόχρωση, το σκληρό ξύλο και τις ελαφρώς πικάντικες νότες της. Η δεύτερη θεωρείται υποδεέστερη της πρώτης, λόγω του μεγάλου ποσοστού κουμαρίνης που περιέχει , ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες όταν καταναλώνεται συχνά.

Παρά τον διαχωρισμό αυτό, η κανέλα λειτουργεί ως σύμμαχος για την καλή υγεία του οργανισμού, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που παρέχονται σε αυτόν μέσω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει. Με λίγα λόγια, η κανέλα αξίζει μια θέση στο διατροφικό πλάνο γιατί:

Καταπολεμά τα βακτήρια

Όπως έχει αποδειχθεί η κανέλα μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από την ανάπτυξη λοιμώξεων που προκαλούνται μέσω διάφορων τύπων βακτηρίων όπως το Escherichia coli, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος. Ακόμα και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλας σε μια γλυκιά ή αλμυρή συνταγή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL)

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ενήλικες που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας για 40 ημέρες, παρατήρησαν μείωση της κακής χοληστερόλης. Συμπληρωματικά στα εν λόγω εύρηματα λειτούργησαν και άλλες έρευνες που απέδειξαν ότι η κατανάλωση κανέλας για τουλάχιστον 18 εβδομάδες όχι μόνο προκάλεσε πτώση στα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, αλλά και αύξηση της καλής (HDL).

Θα μπορούσε να συμβάλει στην απώλεια βάρους

Μια μικρή εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε πως το αιθέριο έλαιο της κανέλας, μπορεί να δράσει ενάντια στα λιποκύτταρα, μεγιστοποιώντας την καύση θερμίδων. Τα εν λόγω συμπεράσματα, ωστόσο, δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικώς με επίκεντρο τη διαδικασία απώλειας βάρους, με την επιστημονική κοινότητα να διατηρεί μια επιφύλαξη ως προς την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Ενισχύει τη λάμψη της επιδερμίδας

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές της μάσκας ομορφιάς με κανέλα. Και αυτό γιατί, η αντιβακτηριδιακά ιδιότητα της κανέλας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου καλά και στην περίπτωση της ακμής. Πέραν αυτού, ενισχύει τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου, επιτρέποντας στο δέρμα να δείχνει πιο φωτεινό και λαμπερό.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Μελετητές που ερεύνησαν 115 τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση, διαπίστωσαν ότι η κανέλα αξίζει τον τίτλο του αντιοξειδωτικού μπαχαρικού, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φυσική θεραπεία ενάντια σε χρόνιες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button