Αγροτικά

Καρπούζι: Ανατροπή του αρχικού σκηνικού, με μειωμένη απορρόφηση και χαμηλές τιμές

Οι ιδιαιτερότητες της φετινής σεζόν, με τον δραματικά μειωμένο τουρισμό, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί, που για την Ελλάδα σημαίνει πολύ λιγότεροι καταναλωτές για τα καλοκαιρινά φρούτα, όπως είναι το καρπούζι, τα οποία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική απορρόφηση, αποτυπώνονται με αρνητικό τρόπο στην εμπορία και στις τιμές.

Έτσι, με μελανά χρώματα περιγράφουν οι παραγωγοί την εξέλιξη της σεζόν για το καρπούζι, το οποίο, παρά το δυναμικό ξεκίνημα στην αρχή της, με τα θερμοκηπιακά της Ηλείας να φτάνουν και πάνω από τα 60 λεπτά και τα πρώτα πρώιμα προς το τέλος Μαΐου στα 20-22 λεπτά το κιλό, μέσα στις πρώτες μέρες του Ιουνίου ξεκίνησε ο «κατήφορος» των τιμών, με αποτέλεσμα πλέον να διαμορφώνονται στα 5-8 λεπτά αναλόγως της ποιότητας.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές των ίδιων των καλλιεργητών. Όπως μας είπε ο Βασίλης Μαλεβίτης από τον Πύργο Ηλείας, «εγώ έχω 500 τόνους καρπούζια μέσα στα χωράφια. Πληρωθήκαμε κάποια πρώιμα με 20-22 λεπτά, αλλά τώρα μιλάμε για 5 λεπτά. Μέχρι τις 5 Ιουνίου τελειώνω με τα πρώιμα και τώρα έχουν μείνει στα χωράφια. Τέτοια εποχή, από τις 5 Ιουνίου και μετά κόβεις παραγωγή. Εγώ έκοψα πριν από μια εβδομάδα από 1.400 τ.μ. 17 τόνους. Αλλά, με 4 και 5 λεπτά τι να το κάνω; Για εμάς εδώ η σεζόν έχει τελειώσει. Τα καρπούζια που έμειναν στα χωράφια δεν τα παίρνει κανένας».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος επεσήμανε ότι «κινήθηκαν τα πρώιμα θερμοκηπίου μέχρι τις 25 Μαΐου. Έκτοτε, άρχισε να κατρακυλάει η τιμή. Ελπίζαμε ότι θα στρώσει, αλλά διαψευστήκαμε. Έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες αδιάθετες στα χωράφια. Αυτήν τη στιγμή, είναι στα 7 λεπτά οι βαρέλες και τα στρογγυλά ακόμα και 5 λεπτά. Ο Ιούνιος είναι ο πιο δυναμικός μήνας για τους Ήλειους καλλιεργητές. Τώρα ξεκινούν και οι χώρες της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης να βγάζουν τα δικά τους. Έναν μεγάλο όγκο καρπουζιού θα τον καταστρέψουμε οι ίδιοι στα χωράφια».

«Από το πρωί φάνηκε η μέρα…» και στη Θεσσαλία

Δίνοντας έμφαση στις πρώιμες φυτεύσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών αγορών μέχρι τις 15 Ιουλίου, οπότε μπαίνουν με μεγάλη παραγωγή και η Ουγγαρία και η Ρουμανία, οι Θεσσαλοί καλλιεργητές ξεκίνησαν τις κοπές την 1η Ιουνίου. Οι ίδιοι μιλούν για εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες ξεκίνησαν στα 13-18 λεπτά τις πρώτες μέρες για να πέσουν κατακόρυφα μετά τις 6 Ιουνίου στα 5-6 λεπτά, που σημαίνει 4 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, αφαιρώντας τα εργατικά της συγκομιδής. «Όταν βγάλουμε 5 τόνους το στρέμμα –γιατί στο πρώτο χέρι έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν– και έχουμε καθαρό κέρδος 4 λεπτά, είναι 200 ευρώ το στρέμμα έσοδα και αυτό για να στηθεί έχει 550 ευρώ έξοδα, καταλαβαίνει ο καθένας τι σημαίνει για τον παραγωγό», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Λαρισαίος καλλιεργητής Θ. Χάιδας.

Από την πλευρά του, ο έμπειρος παραγωγός Πάνος Σταυροθόδωρος, μας είπε ότι για την εσωτερική κατανάλωση οι έμποροι πληρώνουν μέχρι 12 λεπτά το κιλό, ενώ για εξαγωγή 6-8 λεπτά. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι «ενώ φορτώνονται για εξαγωγές, δεν βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες για ποσότητες. Οι καιρικές συνθήκες και εδώ και στο εξωτερικό δεν είναι τέτοιες που να τραβιέται το καρπούζι».

Καθοριστική η μείωση του τουρισμού

Ερμηνεύοντας από τη σκοπιά της αγοράς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit, υπογράμμισε ότι καταλύτης φέτος είναι τα νέα δεδομένα, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ακούει στο όνομα «νέος κορωνοϊός».

Όπως εξήγησε, «η αύξηση των εξαγωγών –με διψήφιο ποσοστό μέχρι τις 19 Ιουνίου– ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν στον τόπο διαμονής τους σε περιόδους που παραδοσιακά έκαναν τουρισμό σε άλλους προορισμούς. Αυτή η αύξηση, όμως, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει την απώλεια από την κατακόρυφη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία θα συνεχίσει να μειώνεται για όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, εφόσον λείπουν οι τουρίστες».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button