Κόσμος

Κατά συρροήν δολοφόνοι που αφέθηκαν ελεύθεροι -Το «ερπετό», o «στραγγαλιστής του Παναμά», το «τέρας των Άνδεων»

«Το Ερπετό», ένας διαβόητος serial killer, αφέθηκε ελεύθερος πριν από μερικές ημέρες, αφού το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του λόγω της ηλικίας του και της καλής συμπεριφοράς του, παρότι δολοφόνησε περίπου 24 τουρίστες.

Δεν είναι, όμως, ο μόνος κατά συρροήν δολοφόνος που έχει γευθεί την ελευθερία. Ο εν λόγω κατά συρροήν δολοφόνος ονομάστηκε «Το Ερπετό», σκορπώντας τον τρόμο στη Νότια Ασία, καθώς κυνηγούσε Δυτικούς backpackers κατά μήκος του Hippie Trail τη δεκαετία του 1970. Ο Charles Sobhraj, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, πιστεύεται ότι έχει δολοφονήσει τουλάχιστον 24 τουρίστες, εκ των οποίων 14 μόνο στην Ταϊλάνδη. Η ιστορία του έγινε σειρά στο Netflix.

Ο Γάλλος ινδοβιετναμέζικης καταγωγής νάρκωνε τα θύματά του και στη συνέχεια τα οδηγούσε στην ύπαιθρο, όπου τα σκότωνε βάναυσα. Η αγαπημένη μέθοδος του σαδιστή ήταν να αρρωσταίνει τα θύματά του -χρησιμοποιώντας από χάπια που προκαλούσαν διάρροια μέχρι σκόνη φαγούρας- πριν τα στραγγαλίσει, τα ακρωτηριάσει με μαχαίρι ή τα πυροβολήσει.

Ο Sobhraj εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την καταδίκη του το 2004 για τη δολοφονία μιας Αμερικανίδας τουρίστριας, της Connie Jo Bronzich, το 1975. Το 2014 ο Sobhraj καταδικάστηκε επίσης για τη δολοφονία του Καναδού συντρόφου της, Laurent Carrière.

Όμως, ο δολοφόνος, ηλικίας πλέον 78 ετών, απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα και απελάθηκε πίσω στη Γαλλία, αφού το δικαστήριο έκρινε υπέρ της ηλικίας του και της καλής του συμπεριφοράς.

Δεν είναι γνωστό πώς σκοπεύει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του, αλλά δεν είναι ο πρώτος κατά συρροήν δολοφόνος που έχει αφεθεί ελεύθερος πίσω στην κοινωνία. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο διαβόητους…

Charlene Gallego

Η Charlene Gallego και ο σύζυγός της Gerald τρομοκρατούσαν το Σακραμέντο της Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1970, απάγοντας και δολοφονώντας δέκα θύματα, κυρίως εφήβους.

Το ζευγάρι, που συνδέονταν με την όρεξή τους για άγριο σεξ, απήγαγε νεαρά κορίτσια παρασύροντάς τα σε ένα φορτηγάκι, πριν τα δέσουν, τα βιάσουν και τα δολοφονήσουν, και τα πτώματά τους είτε τα πετάξουν είτε τα θάψουν.

Συνελήφθησαν το 1980, όταν ένας φίλος δύο θυμάτων είδε την απαγωγή τους και ανέφερε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Η Charlene Gallego, στο κέντρο, συνοδεύεται από αστυνομικούς στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει εναντίον του συζύγου της, Gerald Gallego, σε υπόθεση πολλαπλών δολοφονιών
Η Charlene Gallego, στο κέντρο, συνοδεύεται από αστυνομικούς στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει εναντίον του συζύγου της, Gerald Gallego, σε υπόθεση πολλαπλών δολοφονιών στις 10 Ιανουαρίου 1983 / Φωτογραφία: Getty Images

Ο Τζέραλντ καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η Σαρλίν συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του συζύγου της, σε μια συμφωνία που μείωσε την ποινή της σε 16 χρόνια και 8 μήνες.

Μετά την αποφυλάκισή της το 1997, άλλαξε το όνομά της και μετακόμισε στο Fair Oaks της Καλιφόρνια, όπου πιστεύεται ότι ζει ακόμη, σε ηλικία 66 ετών πλέον. Ο Τζέραλντ πέθανε από καρκίνο το 2002 ενώ περίμενε την εκτέλεσή του.

Jiri Straka – The Spartakiad Killer

Γνωστός ως ο Spartakiad Killer -επειδή τα εγκλήματά του συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής αθλητικής εκδήλωσης Spartakiad-, ο Straka είναι ένας Τσέχος κατά συρροήν δολοφόνος που ευθύνεται για 11 επιθέσεις σε γυναίκες στην Πράγα μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 1985, όταν εκείνος ήταν ηλικίας 15 και 16 ετών.

Μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα, από τον Φεβρουάριο του 1985, επιτέθηκε βάναυσα σε γυναίκες ηλικίας από 20 έως 54 ετών, σκοτώνοντας τρεις.

Στραγγάλισε ένα θύμα με το λουράκι του σουτιέν της, χτύπησε μια άλλη με μια πέτρα καλντεριμιού και σκότωσε μια άλλη βάζοντας στο στόμα της ένα εσώρουχο, πηλό, πέτρες και χώμα μέχρι να πεθάνει από ασφυξία.

Ο Jiří Straka ήταν γνωστός ως Spartakiad Killer
Ο Jiří Straka ήταν γνωστός ως Spartakiad Killer

Όταν ο Straka συνελήφθη τον Μάιο του 1985, η αστυνομία δεν πίστευε ότι ήταν ικανός για όσα τον κατηγόρησαν τα επιζώντα θύματά του – μέχρι που ο ίδιος ομολόγησε με χαρά, προσθέτοντας ότι δεν αισθανόταν τύψεις και λυπόταν μόνο που τον έπιασαν.

Καθώς ήταν ανήλικος, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση και χημικό ευνουχισμό, αλλά το 1994 τού δόθηκε αμνηστία από τον πρόεδρο της Τσεχίας.

Αφού πέρασε δέκα χρόνια σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, ο Straka αποφυλακίστηκε, παντρεύτηκε τη γυναίκα που είχε γνωρίσει στο εν λόγω νοσοκομείο, άλλαξε το επώνυμό του σε «Novak» και μετακόμισε στα σύνορα με την Πολωνία. Σήμερα, σε ηλικία 53 ετών, ζει εκεί μια νομοταγή ζωή.

Wolfgang Abel και Marco Furlan

Το γερμανικό δίδυμο των κατά συρροήν δολοφόνων Wolfgang Abel και Marco Furlan ήταν ένα ζευγάρι νεοναζί που πιστεύεται ότι διέπραξε 28 δολοφονίες στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία μεταξύ 1977 και 1984.

Οι άνδρες έγιναν φίλοι στο λύκειο, ενώθηκαν με την ιδέα ότι ήταν προορισμένοι να απομακρύνουν τους «αποκλίνοντες» -πόρνες, ομοφυλόφιλους, τοξικομανείς, «αμαρτωλούς» κληρικούς και όσους ασχολούνταν με την πορνογραφία- από τον κόσμο.

Υιοθετώντας το όνομα «Ludwig», το ζευγάρι είχε έναν τρομακτικό τρόπο δράσης που περιλάμβανε το κάψιμο ανθρώπων ζωντανών με βόμβες μολότοφ προτού διαφύγουν από τη σκηνή.

Wolfgang Abel και Marco Furlan
Wolfgang Abel και Marco Furlan

Το πρώτο τους θύμα, το 1977, ήταν ένας άνδρας που πίστευαν ότι ήταν ένοχος τόσο για τοξικομανία όσο και γιατί ήταν «Τσιγγάνος», λόγω της καταγωγής του ως Ρομά.

Συνελήφθησαν επτά χρόνια αργότερα, αλλά μέχρι το 2010 και οι δύο άνδρες είχαν βγει με αναστολή και μέχρι το 2016 ήταν εντελώς ελεύθεροι.

Silvano Ward Brown – «Ο στραγγαλιστής του Παναμά»

Γνωστός ως «Ο στραγγαλιστής του Παναμά», ο Silvano Ward Brown είναι ο πρώτος κατά συρροήν δολοφόνος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής ο οποίος σκότωσε τρεις γυναίκες, από το 1959 έως το 1973.

Ήταν 18 ετών και είχε ήδη εκτίσει δύο χρόνια σε φυλακή ανηλίκων όταν διέπραξε τον πρώτο του φόνο, εισβάλλοντας στο σπίτι μιας 18χρονης γυναίκας. Αφού την παρακολούθησε να γδύνεται, στη συνέχεια τη μαχαίρωσε δύο φορές.

Ο Silvano Ward Brown ήταν γνωστός ως ο στραγγαλιστής του Παναμά
Ο Silvano Ward Brown ήταν γνωστός ως ο στραγγαλιστής του Παναμά

Ο Μπράουν φυλακίστηκε και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε το 1969, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα στραγγάλισε μέχρι θανάτου μια ιερόδουλη στην πόλη Κολόν του Παναμά, αφού δεν μπόρεσε να αποδώσει σεξουαλικά.

Μια δεύτερη πανομοιότυπη δολοφονία οδήγησε την αστυνομία στον Μπράουν, ο οποίος βρέθηκε με τα ρούχα μιας από τις γυναίκες στο αυτοκίνητό του, και ομολόγησε όλες τις δολοφονίες.

Ο Μπράουν κρίθηκε ότι ήταν ψυχοπαθής με επικίνδυνη διαστροφή. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης, αποφυλακίστηκε το 1993, και σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, ζει στην πόλη του Παναμά και εργάζεται ως φύλακας.

Jose Paz Bezerra – Το τέρας του Morumbi

Ο Bezerra τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους στο σεξ στη συνοικία Morumbi του Σάο Πάολο της Βραζιλίας τη δεκαετία του 1960 και πιστεύεται ότι σκότωσε βάναυσα τουλάχιστον 24 γυναίκες, με αποτέλεσμα να τον ονομάσουν «Το τέρας του Morumbi».

Όλες οι δολοφονίες του κατέληγαν με τον ίδιο τρόπο – με τα θύματα να πετιούνται σε άδειους χώρους γυμνά, δεμένα και φιμωμένα με τα ίδια τους τα ρούχα, να κακοποιούνται σεξουαλικά και να στραγγαλίζονται.

Ο Bezerra είπε ότι η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως πόρνη, τον ανάγκαζε να παρακολουθεί όταν εξυπηρετούσε πελάτες, με αποτέλεσμα να αναπτύξει μίσος τόσο για τη μητέρα του όσο και για τους εργαζόμενους στο σεξ γενικότερα. Μέχρι τη στιγμή που συνελήφθη ο Bezerra είχε επιτεθεί και δολοφονήσει 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έμοιαζαν με τη μητέρα του.

Ο Jose Paz Bezerra ήταν το «τέρας του Morumbi»
Ο Jose Paz Bezerra ήταν το «τέρας του Morumbi»

Καταδικάστηκε σε περισσότερα από 60 χρόνια φυλάκισης, ωστόσο εκείνη την εποχή το έθνος της Βραζιλίας είχε ένα παραθυράκι στους τιμωρητικούς νόμους του: η μέγιστη ποινή που επέτρεπε ο νόμος ήταν μόνο 30 χρόνια.

Ο Bezerra αποφυλακίστηκε το 2001 έχοντας εκτίσει την ποινή του. Έκτοτε εξαφανίστηκε. Τώρα, σε ηλικία 71 ετών, ζει ελεύθερος, πιθανότατα κάπου στη Βραζιλία.

Pedro Lopez – Το τέρας των Άνδεων

Ο Lopez, ένας ομολογημένος Κολομβιανός κατά συρροήν δολοφόνος που ονομάστηκε «Το τέρας των Άνδεων», πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει πάνω από 300 νεαρά κορίτσια.

Οι δολοφονικοί του τρόποι εκτιμάται πως ξεκίνησαν σε ηλικία 21 ετών, όταν, ενώ βρισκόταν στη φυλακή για κλοπή αυτοκινήτου, δολοφόνησε τρεις κρατούμενους που τον είχαν βιάσει ομαδικά.

Μετά την αποφυλάκισή του το 1978, ο Λόπεζ ταξίδεψε σε όλη τη Νότια Αμερική, βιάζοντας και δολοφονώντας νεαρά κορίτσια. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι σκότωσε 1.000 κορίτσια μόνο εκείνη τη χρονιά.

Ο Κολομβιανός κατά συρροή δολοφόνος Pedro Alonse Lopez
Ο Κολομβιανός Pedro Alonse Lopez, ο οποίος ομολόγησε ότι βίασε και δολοφόνησε περισσότερα από 300 νεαρά κορίτσια στο Περού, στην Κολομβία και στον Ισημερινό, στο Εκουαδόρ, 1η Σεπτεμβρίου 1980 / Φωτογραφία: AP Photo

Συνελήφθη τον Μάρτιο του 1980, όταν οδήγησε την αστυνομία στους τάφους 53 από τα θύματά του στο Εκουαδόρ, όλα κορίτσια μεταξύ 9 και 12 ετών. Κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 110 νεαρών κοριτσιών μόνο στο Εκουαδόρ και ομολόγησε άλλες 240 δολοφονίες αγνοούμενων κοριτσιών στο γειτονικό Περού και στην Κολομβία.

Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης στο Εκουαδόρ, απελευθερώθηκε μετά από 14 χρόνια λόγω καλής συμπεριφοράς και στη συνέχεια εξέτισε έναν χρόνο σε ψυχιατρική κλινική της Κολομβίας, προτού αποφυλακιστεί με εγγύηση το 2002. Γρήγορα παραβίασε τη συμφωνία του για την εγγύηση, και τώρα, σε ηλικία 74 ετών, η τοποθεσία του είναι άγνωστη.

Karla Homolka

Η Karla Homolka είναι μια καταδικασμένη Καναδή κατά συρροήν δολοφόνος που έδρασε ως συνεργός του συζύγου της, Paul Bernardo, συμμετέχοντας ενεργά στους βιασμούς και στις δολοφονίες τουλάχιστον τριών ανηλίκων στο Οντάριο – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της αδελφής της, μεταξύ 1990 και 1992.

Όταν το ζευγάρι τελικά συνελήφθη, η Κάρλα κατάφερε να πείσει τους εισαγγελείς ότι ήταν ακούσια συνεργός στους φόνους του Μπερνάρντο, με αποτέλεσμα να γίνει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τους εισαγγελείς για μειωμένη ποινή φυλάκισης με αντάλλαγμα την ομολογία ενοχής.

Η Karla Homolka
Η Karla Homolka βοήθησε τον σύζυγό της στις αποτρόπαιες πράξεις του / Φωτογραφία: Ron Bull/Toronto Star via Getty Images

Η συμφωνία απολογίας ονομάστηκε από τον καναδικό Τύπο «συμφωνία με τον Διάβολο», ειδικά μετά την εμφάνιση ενός βίντεο με τα εγκλήματα που αποδείκνυε ότι η Χομόλκα συμμετείχε πιο ενεργά απ’ ό,τι είχε αρχικά ισχυριστεί.

Μετά την αποφυλάκισή της το 2005, η Homolka εγκαταστάθηκε στο Κεμπέκ, όπου παντρεύτηκε έναν αδελφό του δικηγόρου της, άλλαξε το όνομά της σε Leanne Bordelais, και σήμερα, σε ηλικία 53 ετών, έχει τρία παιδιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button