Τοπικά ΝέαΧώρα

Καταγραφή πιθανών κινδύνων στο σπήλαιο του Κουφιέρου στην Χώρα

Το σπήλαιο του Κουφιέρου στην Χώρα επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας με τον επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαο Δεπόντη, παρουσία του Αντιδημάρχου Δημήτρη Γαϊτάνη, του Προέδρου της Κοινότητας Παλαιού Λουτρού Γιώργου Τζωρτζίνη και ειδικών γεωλόγων.

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η καταγραφή πιθανών κινδύνων από καταπτώσεις βράχων και η συζήτηση προσαρμοσμένων λύσεων για την αντιμετώπισή τους, με γνώμονα πάντα την ασφαλή διέλευση των επισκεπτών στον χώρο.

Η Σπηλιά του Κουφιέρου ή Σπήλαιο των Αγίων Αναργύρων υπήρξε τόπος κατοίκησης από την 5η προ Χριστού χιλιετία, αλλά και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής ως και την Επανάσταση του 1821. Κατά την περίοδο των Ορλωφικών βρήκαν μέσα σε αυτό μαρτυρικό θάνατο πολλοί Έλληνες χριστιανοί, οι οποίοι κρύβονταν εκεί για να προστατευθούν, καθώς οι διώκτες τους, τους έκαψαν ζωντανούς. Οι αγιογραφίες που υπήρχαν εντός του σπηλαίου καταστράφηκαν από την φωτιά. Μόνο στην κορυφή, διακρίνονται οι μορφές των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Το εκκλησάκι που βρίσκεται εντός του Σπηλαίου εγκαινιάστηκε το 1923 και αφιερώθηκε στους Αγίους Αναργύρους, Κοσμά και Δαμιανό. Εορτάζει την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου. Σήμερα η ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου Κουφιέρου έχει αναγνωριστεί από το κράτος ως αρχαίο μνημείο και κάθε χρόνο την επισκέπτεται κόσμος από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button