Εκπαίδευση

Κατασκευή Κρουστών Μπεντίρ στην Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων

Υλοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο μέρος του «κύκλου κατασκευής κρουστών μπεντίρ» για την Εκπαίδευση από το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Τον κύκλο αυτό, έχουμε την τιμή και τη χαρά να εμψυχώνει η αναγνωρισμένη στο χώρο της Εκπαίδευσης και όχι μόνο, Μουσικοπαιδαγωγός Αγγέλικα Σλάβικ-Παναγοπούλου.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού κατασκεύασαν το προσωπικό τους μπεντίρ από ξύλο και δέρμα. Το μπεντίρ (ή νταϊρές, τουμπανάς κ.ά.) είναι ένα παραδοσιακό κρουστό με ρίζες στην αρχαιότητα. Με αυτό απεικονίζεται η Θεά Κυβέλη, «μεγάλη μητέρα» των θεών. Σε αυτό το αρχέγονο τύμπανο αποτυπώνεται ο συμβολισμός του κύκλου στη φιλοσοφία όπου το πνεύμα ενώνεται με την ύλη. Είναι προσιτό στην κατασκευή και στο παίξιμο, αφού ο επιβλητικός ήχος του παράγεται άμεσα. Γι’ αυτό και αποτελεί ένα ιδανικό εκπαιδευτικό μέσο με πολλές εφαρμογές.

Έτσι το σχολείο μετατράπηκε σε ένα ζωντανό λαϊκό οργανοποιείο, στο οποίο για δύο μέρες αντήχησαν τα εργαλεία και ο ενθουσιασμός των μαθητευόμενων κατασκευαστών, όπως παλιότερα συνέβαινε στο λαϊκό μας πολιτισμό. Τότε που τα μουσικά όργανα ήταν χειροποίητα με προσιτά υλικά και τεχνικές μεταδιδόμενες από γενιά σε γενιά.

 

Στόχος του κύκλου κατασκευής και εκμάθησης, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας, είναι η βιωματική επαφή με τη γνώση, τη μάθηση, τον πολιτισμό και τον κόσμο μας. Η βιωματικότητα είναι ίσως πρωτεύουσα ανάγκη σε μια εποχή που η χειροτεχνία και η δημιουργική κατασκευή χάνονται λόγω της διαρκούς ψηφιοποίησης του υλικού κόσμου μας.

Η γνώριμη στους παλιότερους σχολική ξυλοκοπτική με σύγχρονη μεθοδολογία και παραδοσιακά υλικά αποκτά νέα αξία στην αγωγή των παιδιών μας. Η χαρά να προεκτείνεται το χέρι με το εργαλείο και ο νους με την ιδέα που γίνεται πράξη, σε μια συντονισμένη προσπάθεια της Ομάδας Εργασίας που προέκυψε το διήμερο αυτό, ήταν ο στόχος που επιτεύχθηκε κατά κοινή ομολογία με μεγάλη επιτυχία.

 

 

Δημιουργία «Κύκλου Κρουστών» στην Καλαμάτα

 

Τα επόμενα βήματα του «κύκλου κατασκευής μπεντίρ»,  είναι η δημιουργία ενός «κύκλου κρουστών»  (διεθνώς ονομάζεται «drum circle») ανθρώπων, δηλαδή, που θα συναντιούνται για περίπου μία ώρα και θα συμπαίζουν κρουστά, απολαμβάνοντας την ομαδικότητα και τα ψυχοσωματικά ευεργετήματα της μουσική δραστηριότητας με κρουστά. Οι συμμετέχοντες του «κύκλου κρουστών» δε χρειάζεται να έχουν προηγούμενες γνώσεις, παρά μόνο όρεξη και διάθεση, καθώς η εμψύχωση θα γίνεται από την Ομάδα Εργασίας του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας.

Οι «κύκλοι κρουστών», είναι μια διαδεδομένη διεθνώς πρακτική που σε παραλλαγές εφαρμόζεται σε πολλούς τύπους ομάδων και φυσικά στην Εκπαίδευση. Απευθύνονται στη σχολική και περι-σχολική κοινότητα, δηλαδή εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό, μαθητές και γονείς μαθητών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης, http://edulab.sch.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button