ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Κατσίβελας για αίτηση θεραπείας της ΑΞΩΝ του ΒΙΟΚΑ Γαργαλιάνων: Κάποιοι… «ρίχνουν» στα ΜΜΕ λάθος πληροφορίες – Είναι έτσι όμως;

Η κα. Μαραβελή, της ΡΑΚΙ, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του gargalianoionline με αφορμή την ανάρτηση στην Διαύγεια της Αποκεντρωμένης, στις 11 Μάιου 2018, όπου έγινε αποδεκτή μερικώς η από 08/01/2018 αίτηση θεραπείας της ανώνυμης εταιρείας µε την επωνυμία «AΞΩΝ ΜΕΛΕΤΑΙ ΑΤΕ» αναφορικά µε το έργο: «Μελέτη Αποχέτευσης ∆ήµου Γαργαλιάνων» κατά ̟παράλειψης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του ∆ήµου Τριφυλίας, ζητώντας απαντήσεις για το ακριβές ποσό επιβάρυνσης στο Δήμο και αν μπορεί η εν λόγω απόφαση μπορεί να προσβληθεί ή την αποδέχεται η Δημοτική αρχή.

Στην απάντησή του ο κ. Κατσίβελας τα «έβαλε» με όλους όσους δίνουν λάθος πληροφορίες στα ΜΜΕ, ενώ από τα πυρά που εξαπέλυσε δεν γλύτωσε ούτε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Αναλυτικά, για το θέμα αυτό ο κ. Κατσίβελας είπε, “και εδώ βλέπουμε το εξής παράλογο, τα ΜΜΕ πολύ καλά κάνουν την δουλειά τους και είναι επαινετοί για αυτό, γιατί έτσι πρέπει να την κάνουν, και κάνουν την δουλειά τους είτε, συμφωνείς είτε δεν συμφωνείς. Δεν μπορεί όμως ο δημοτικός σύμβουλος να μην έχει την πρωτογενή του έρευνα, δεν μπορεί να έχουν περάσει μήνες και μήνες και μια ερώτηση για εκείνο τον έρμο τον βιολογικό των Γαργαλιάνων να μην έχει γίνει μια ερώτηση, σαν να είναι ένα θέμα το οποίο καίει και δεν καίει. […] Βεβαίως η διαδικασία που προβλέπεται από την επιτροπή προσφυγής δεν προβλέπεται να περάσει από το Δ.Σ. και θα πρέπει κάποια στιγμή, και νομίζω ότι οφείλατε, εφόσον ανακινείτε ένα θέμα το οποίο κρίνεται ότι είναι σοβαρό, και ενδεχομένως να είναι, να είχατε κάνει μια πρωτογενή έρευνα, να το δείτε, να ζητήσετε χαρτιά και να ενημερωθείτε για να κάνουμε μια συζήτηση.

Πάμε και σε ένα άλλο κεφάλαιο, καλώς γίνεται η ενημέρωση, αλλά δεν είναι περίεργο πως έρχεται η πηγή της πληροφορίας; ειλικρινά αν θέλουν κάποιοι να προμοτάρουν και να παρουσιάσουν την είδηση, γιατί καταδικάζουν το μέσο ενημέρωσης; Γιατί δηλαδή μέσα στις προσωπικές τους ανησυχίες να πω, φιλοδοξίες, να πω συμπεριφορές, πέστε ότι θέλετε, ρίχνουν στα ΜΜΕ λάθος πληροφορίες; Διότι, στην τεχνική υπηρεσία κυκλοφόρησε ένα νούμερο 160.000 ευρώ το οποίο έφτασε μέχρι το μέσο μαζικής ενημέρωσης. Η διαδρομή είναι γνωστή, όμως οφείλαμε και έπρεπε αφενός να ρωτήσουμε εκείνους που ξέρουνε, γιατί φαίνεται ότι και στην Κυπαρισσία υπάρχουν προβλήματα και ίσως αυτά να έχουν σχέση με την πορεία της εξέλιξης της μελέτης του ΒΙΟΚΑ, αλλά δεν ήρθαν να ρωτήσουν αυτούς που ξέρουμε το θέμα. Είναι μια υπόθεση, ο ΒΙΟΚΑ Γαργαλιάνων, που σέρνεται από το 1992. Η τεχνική υπηρεσία έχει διαχειριστεί από ένα σημείο και μετά την όλη εξέλιξη της μελέτης του ΒΙΟΚΑ Γαργαλιάνων […] αν δεν κάνω λάθος, να μην πω ημερομηνία ποτέ ανέλαβε η τεχνική υπηρεσία, ήταν επι δημαρχίας Κατρίτση ή Μπουντά και έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του ΒΙΟΚΑ.

Υπάρχει μια έκθεση όσον αφορά την προσφυγή που έκανε η εταιρεία που αξίζει κάνεις να την διαβάσει, για να δούμε ότι τελικώς πως η τεχνική υπηρεσία «δίνει» προηγούμενη δημοτική αρχή «στεγνά», γιατί τι έκανε η και τι δεν έκανε. Κρατάω ένα πράγμα και θέλω να το έχουμε στα υπόψιν μας, δεν είναι δυνατόν όλες οι δημοτικές αρχές που έχουν περάσει από το Δήμο Γαργαλιάνων να μην έχουν ολοκληρώσει τον ΒΙΟΚΑ και να φταίνε μόνο οι άλλοι, και έχω λόγους να το λέω. Όπως δεν είναι δυνατόν από το 1992 να είμαστε στο 2018, και να μην έχει καθοριστεί το υπόβαθρο της πόλης πάνω στο οποίο θα στηθούν τα δίκτυα της πόλης, και έρχεται να ξεκαθαρίσει αυτό το 2018 με παρεμβάσεις και διαμεσολάβησης αυτή της δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως κάποια στιγμή θα πρέπει να καταμεριστούν οι ευθύνες παντού και σε όλη την έκταση”.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κατσίβελας για τα δικαιώματα που κέρδισε η ΑΞΩΝ είπε τα εξής, «Όσον αφορά τα δικαιώματα τα οποία φαίνεται ότι έχει κερδίσει η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την μελέτη έναντι του δήμου, θα πρέπει να ξέρουμε να διαβάζουμε τα κείμενα, η απόφαση λέει αποδεχόμαστε εν µέρει την από 08/01/2018  αίτηση θεραπείας της ανώνυμης εταιρείας µε την επωνυμία «AΞΩΝ ΜΕΛΕΤΑΙ ΑΤΕ» αναφορικά µε το έργο: «Μελέτη Αποχέτευσης ∆ήµου Γαργαλιάνων» κατά ̟παράλειψης του  ∆ηµοτικού Συµβουλίου  του ∆ήµου Τριφυλίας να αποφανθεί ε̟πί της µε αρ. ̟πρωτ. ΑΜ/36810/26-09-2017 αρ. ̟πρωτ κατάθεσης (20348/27-09-2017 ∆ήµου Τριφυλίας) ένστασης της εταιρίας καθότι «είναι εύλογο να υπάρξει αποζημίωση της τάξεως ̟ποσοστού έως 20/% των συμβατικών αμοιβών  εφόσον η ανάδοχος έγκαιρα ε̟πικαιρο̟ποιήσει το σύνολο της µελέτης ̟προκειμένου να είναι εντάξιµη σε Συγχρηματοδοτούμενου Επιχειρησιακό Πρόγραµµα».  Τι είναι αυτό που αναγνωρίζει το τεχνικό συμβούλιο, στην συζήτηση που έγινε και συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος κ. Κατσούλας, όταν έγινε η ερώτηση τι είναι αυτό που διεκδικείται έναντι του δήμου, η εταιρεία δήλωσε ότι ηταν 170.000 ευρώ ή 180.000 ευρώ. Αυτά προκύπτουν από τις ενστάσεις που έχουν γίνει, με τις διατυπώσεις που έχει κάνει η τεχνική υπηρεσία, αν πρόκειται περί διόρθωσης της μελέτης ή επαναπροσδιορισμός, ή επικαιροποίηση η οτιδήποτε άλλο. Το τεχνικό συμβούλιο αναγνωρίζει ότι μπορείτε ενδεχομένως να πληρώσετε, εφόσον η εταιρεία είναι εντάξει στις συμβατικές της υποχρεώσεις και παραδώσει την μελέτη, έως 20% των 180.000 ευρώ. Μπορεί να είναι και 170.000 και το λέω έτσι, βάζοντας το μεγαλύτερο ποσό. Αυτό αμέσως αμέσως είναι 36.000 ευρώ, αλλά στεναχωριέμαι για ένα πράγμα, ούτε η τεχνική υπηρεσία έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει, αλλά ούτε, ενδεχομένως, ο μεσάζοντας ο οποίος χρησιμοποιείτε.

Και με ενοχλεί γιατί κάποια στιγμή οφείλουν να χτυπήσουν, αν θέλουν να ενημερωθούνε, και το γραφείο του δήμαρχου για να ενημερωθούν σωστά. Και είναι και άδικο να παρασύρουν και μέσα μαζικής ενημέρωσης οι οποίοι θέλουν να κάνουν την δουλειά τους και τους δίνουν άλλα στοιχεία. […] Έχουμε φτάσει στο «μηδέν» και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είτε αυτό λέγεται τεχνική υπηρεσία, είτε λέγεται πολιτικό όργανο, είτε λέγεται οποιοσδήποτε. […] Αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει την αισιοδοξία, είναι ότι στη συνάντηση που έγινε τον Γενάρη στο χορό του δημοτικού συμβούλια στο δημαρχείο των Φιλιατρών, η τεχνική υπηρεσία, με τοπογράφους της εταιρείας και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και με άλλους παριστάμενους και με εμένα, καθορίστηκε και συμφωνήθηκε ποιο ήταν το λάθος, τι έπρεπε να διορθωθεί για να προχωρήσουμε να φτάσουμε στο τέλος. Επιτέλους, είναι άλλο όταν δίνει οδηγία η τεχνική υπηρεσία, ωφελεί να μιλάει για διορθώσεις, οποιαδήποτε άλλη λέξη προκαλεί δαπάνες”.

Κλείνοντας, ο κ. Κατσίβελας τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει σαν στόχο να τελειώσει το θέμα του Βιολογικού Γαργαλιάνων.

Τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα το gargalianoionline δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει ειπωθεί μέσα σε μια αίθουσα με κλειστές πόρτες, η έρευνα γίνεται βάση των αποφάσεων που δημοσιεύονται επίσημα στην Διαύγεια.

Η Διαύγεια αποτελεί τη «Βίβλο» της δημοσιογραφικής έρευνας καθώς ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των αποφάσεων. Με την λογική αυτή, αν ανατρέξουμε στην απόφαση 1/2015 του δημοτικού Συμβουλίου η οποία αφορά την έγκριση του 3ου Συγκριτικού Πίνακα Μελέτης Αποχέτευσης- Βιολογικού Καθαρισμού τέως Δήμου Γαργαλιάνων θα παρατηρήσουμε πως το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την 2η συμπληρωματική σύμβαση με την εταιρεία ΑΞΩΝ και τον 3ο Συγκριτικό Πίνακα Μελέτης με τον συνολικό προϋπολογισμός της μελέτης να διαμορφώνεται με Φ.Π.Α. στο ποσό των 788.113,96 €, όπου είναι και οι συμβατικές αμοιβές.

Όπου, έτσι προκύπτει και το πόσο των 160.000 ευρώ (με βάση το 20%) το οποίο αναφέραμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ.

Στην απάντησή του ο κ. Κατσίβελας ανέφερε πως η εταιρεία αξιώνει 180.000 ευρώ περισσότερα χρήματα, με το τεχνικό συμβούλιο να επιδικάζει το 20% αυτών των χρήματων, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 36.000 ευρώ.

Το γνώριζε κάνεις από το δημοτικό συμβούλιο ότι η εταιρεία αξιώνει 180.000 ευρώ, όφειλε το Σώμα να ενημερωθεί; Γιατί ο κ. δήμαρχος στην έναρξη της συνεδρίασης και κατά την διαδικασία της ενημέρωσης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα αυτό, παρά μόνο μετά την ερώτηση της Ιωάννας Μαραβελή; Δηλαδή, οποιοσδήποτέ αξιώνει κάτι για ένα έργο που αφορά το δήμο, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να το διαβάσουν από τα ΜΜΕ;

Με την ίδια λογική… μετά από δυο μήνες η εταιρεία μπορεί να αξιώσει ένα άλλο ποσό κ.ο.κ…

Δεν μένει παρά να δούμε ποιο θα είναι το τελικό κόστος της μελέτης όταν παραδοθεί, και όταν ξέρουμε ότι το 2015 το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας ομόφωνα αποφάσισε πως το κόστος θα ανέρχεται στις  788.113,96 €

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button