Υγεία

Καφές: Από ποιες ασθένειες μας προστατεύει!

Ο καφές περιέχει περισσότερες από 1.000 φυσικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. Αλλά συνδέεται και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health είχε διερευνήσει το ποιοι τύποι καφέ (στιγμιαίος, αλεσμένος ή χωρίς καφεΐνη) μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου χρόνιας ηπατικής νόσου (CLD).

Και τα νέα είναι καλά για όλους τους τύπους καφέ: η μελέτη έδειξε ότι όλα τα είδη καφέ μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά.

Τι είναι η χρόνια ηπατική νόσος

Είναι μια διαδικασία επίμονης φλεγμονής, που προκαλεί καταστροφή και αναγέννηση των ηπατικών ιστών. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη ουλώδους ιστού (ίνωση) και κίρρωση του ήπατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.

Η χρόνια ηπατική νόσος περιλαμβάνει την αλκοολική ηπατική νόσο, την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και τη χρόνια ιογενή ηπατίτιδα. Μπορεί επίσης να προκύψει από γενετικά ή αυτοάνοσα αίτια.

Προηγούμενες παρατηρητικές και εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύει από την ανάπτυξη CLD, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν συγκεκριμένα εάν ο αλεσμένος, ο στιγμιαίος ή ο καφές χωρίς καφεΐνη ήταν πιο αποτελεσματικός στην προστασία της υγείας του ήπατος.

Τι λέει η έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους, υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση και έδωσαν δείγματα ούρων και αίματος.

Τα δεδομένα κατανάλωσης καφέ συνελέχθησαν μέσω ερωτηματολογίου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και τι είδους καφέ έπιναν συνήθως από αυτές τις επιλογές:

  • χωρίς καφεΐνη
  • στιγμιαίος
  • αλεσμένος (συμπεριλαμβανομένου του εσπρέσο)
  • άλλος τύπος

Μετά από ορισμένους αποκλεισμούς (άτομα που απέσυραν τη συγκατάθεσή τους ή είχαν ήδη χρόνια ηπατική νόσο), υπήρχαν 494.585 συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την μελέτη. Παρακολουθήθηκαν για διάμεσο όρο 10,7 ετών.

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν καφέ (όλοι οι τύποι καφέ συνδυαστικά) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνια ηπατική νόσο και θάνατο συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, υπήρξαν:

  • 9.039 περιπτώσεις CLD ή στεάτωσης (λιπώδες ήπαρ)
  • 184 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος και
  • 301 θάνατοι από χρόνια ηπατική νόσο

Η μέση κατανάλωση καφέ ήταν 2 φλιτζάνια την ημέρα. Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήπιαν καφέ:

  • Το 19% έπινε καφέ χωρίς καφεΐνη
  • Το 55% έπινε στιγμιαίο καφέ
  • Το 23% έπινε αλεσμένο (συμπεριλαμβανομένου του εσπρέσο)

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου, εκείνοι που έπιναν καφέ είχαν:

  • 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια ηπατική νόσο
  • 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια ή λιπώδη ηπατική νόσο και
  • 49% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από χρόνια ηπατική νόσο

“Δείξαμε ότι η κατανάλωση ΟΛΩΝ των τύπων καφέ (συμπεριλαμβανομένου του ντεκαφεϊνέ, του στιγμιαίου και του αλεσμένου καφέ) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εκβάσεων ηπατικής νόσου, είπε ο δρ. Jonathan Fallowfield, επικεφαλής ερευνητής και πρόεδρος του Translational Liver Research στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για διάφορα αποτελέσματα υγείας φαινόταν να κορυφώνεται με 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

“Αυτό που δείχνει η τρέχουσα μελέτη μας είναι ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται επίσης να προσδίδει προστατευτικά αποτελέσματα”, λέει ο Δρ Fallowfield.

Γιατί ο καφές είναι ωφέλιμος

“Ο καφές περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των αλκαλοειδών καφεΐνη και τριγωνελίνη, φαινολικά οξέα όπως τα χλωρογενικά οξέα και ελαιώδη διτερπένια όπως καφεστόλη και καβεόλη”, λέει ο δρ. Fallowfield.

Ορισμένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά και χημικές ουσίες πιστεύεται ότι είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, του χλωρογενικού οξέος, της καβεόλης και της καφεστόλης.

Φυσικά, ο ντεκαφεϊνέ καφές στερείται καφεΐνης και ο φιλτραρισμένος και στιγμιαίος καφές έχει ελάχιστες μόνο ποσότητες καβεόλης και καφεστόλης, ωστόσο όλα φαίνεται να είναι αποτελεσματικοί στην μείωση του κινδύνου χρόνιας ηπατικής νόσου.

Πηγή: iatropedia

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button