ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Κεντρικός ομιλητής στις επετειακές εκδηλώσεις για τον Τέλλο Άγρα ο Δηµήτριος Ε. Ευαγγελίδης

Με κεντρικό ομιλητή το Συγγραφέα – Αναλυτή και Αντιπρόεδρο Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Δηµήτριο Ε. Ευαγγελίδη, θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Γαργαλιάνων οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα του Μακεδονικού αγώνα Σαράντου Αγαπηνού, που ήταν γνωστός με το πολεμικό του όνομα «Καπετάν Τέλλος Άγρας», τις οποίες συνδιοργανώνουν ο δήμος Τριφυλίας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση και η Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης κατάγεται από την Έδεσσα. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία-Γεωλογία) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο του το 1971 και στην διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών παρακολούθησε Εξελικτική και Πολιτιστική Ανθρωπολογία (Εθνολογία) κοντά στον επισκέπτη (1972-73) Καθηγητή Dr. R. Bernard του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Washington των ΗΠΑ. Από την περίοδο εκείνη συνέχισε να ασχολείται συστηματικά (παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα), με την Εθνολογία, την Προϊστορική Αρχαιολογία και την Ιστορικο-Συγκριτική Γλωσσολογία. Προϊόν αυτής της ενασχόλησης υπήρξαν τα πολυάριθμα άρθρα, αναλύσεις, δημοσιεύσεις και τα βιβλία του, από τα οποία ξεχωρίζουν τα τρία Λεξικά:

«Πολιτική ορολογία» – Συνοπτικό λεξικό των κυριωτέρων πολιτικών, φιλοσοφικών και οικονομικών όρων (Αθήναι 1979, Θεσσαλονίκη 1980, Αθήνα 1996), «Λεξικό των Αρχαίων Ελληνικών και περι-Ελλαδικών φύλων» (Θεσσαλονίκη 2002, 2005), «Λεξικό των Λαών του Αρχαίου Κόσμου» (Θεσσαλονίκη 2006), η σημαντική εθνολογική μελέτη: «Η καταγωγή των Αλβανών και οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες – Συμβολή στο ζήτημα της εθνογένεσης του Αλβανικού λαού» (Αθήνα 2014), το καταγγελτικό βιβλίο του: «Μη-συμβατικές θεωρίες»: Οι κερδοσκόποι του “ελληνισμού” και ο φενακισμός των αφελών» (Θεσσαλονίκη 2007) και τα βιβλία για την Μακεδονία: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χθες και Σήμερα» (Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης–Σάκης Τότλης, Έδεσσα 2008, Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας), “Macedonia – Evidence” New York, USA 2011 (Συλλογικό έργο), «Μακεδονικά» (Έδεσσα, 2011), «Αρχαία Μακεδονία–Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία» (Αθήνα 2012), «Μακεδονικά ΙΙ» (Αθήνα 2015) και «Από τον Σλαβομακεδονισμό στον Σκοπιανό Μακεδονισμό: Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας» (Θεσσαλονίκη, 2017) με τον Καθηγητή Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΠΑ.ΜΑΚ. Νικ. Βασιλειάδη.

Ο ίδιος, στο ιστολόγιό του, στις 14 Δεκεμβρίου 2014 έγραψε άρθρο με τίτλο «Καπετάν Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός): η ζωή, η δράση και ο μαρτυρικός θάνατός του (1880-1907)». Την Κυριακή το βράδυ, λίγο μετά τις 9, στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων, ο Δημήτριος Ε. Ευαγγελίδης είναι κεντρικός ομιλητής των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων για τον Τέλλο Άγρα και η ομιλία του, μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, μία ημέρα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία», από Κοτζιά-Ντιμιτρόφ με στυλό του Π. Καμμένου στις Πρέσπες την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, στο ιστολόγιό του «εθνο – λογικα» (http://ethnologic.blogspot.com/2018/06/blog-post_18.html) έγραψε, μεταξύ άλλων, σε άρθρο με τίτλο “Τα απόνερα της Πρέσπας”: «Θλίψη, απογοήτευση, αγανάκτηση και διαρκώς αυξανόμενη οργή. Τα πνεύματα είναι υπερβολικά οξυμένα και δεν γνωρίζω ποια θα είναι η κατάληξη των όσων εξωφρενικών συμβαίνουν. Μια κυβέρνηση παραπαίουσα, με πλήρη στήριξη ξένων κέντρων, ιδίως γερμανικών, έναν ανερμάτιστο και συνεχώς ψευδόμενο Υπ. Εξωτερικών ευρισκόμενοι σε ευθεία αντίθεση και αντιπαράθεση με το λαϊκό αίσθημα, διοργανώνουν προκλητικές φιέστες για να υπογράψουν ένα κατάπτυστο κείμενο εθνικής μειοδοσίας, υπό τα χειροκροτήματα και τα φαρδιά χαμόγελα των ξένων παραγόντων, ιδίως των Σκοπιανών. Χιλιάδες κόσμου περικυκλώνονται από διμοιρίες πραιτωριανών που κλείνουν δρόμους, απαγορεύουν μετακινήσεις, επιτίθενται σε διαδηλωτές, προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Βίγλα-Πισοδέρι. Ψαράδες Πρεσπών. Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Ημέρα ντροπής, εθνικής ήττας, παράδοσης των ιερών και οσίων για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος, στις ίδιες ακριβώς περιοχές…

Σχετικά Άρθρα

8 Σχόλια

  1. ΄’Εκφράζομεν τὰς θερμὰς εὐχαριστίας ἡμῶν προσωπικῶς πρός τόν ΕΛΛΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ και τούς συντελεστάς, οἱ ὁποῖοι εἴτε ἠθικῶς, εἴτε ὑλικῶς, ὑπεστηρίζουν αὐτή τήν εὐλογημένη ἐκδήλωσιν τού λαμπροτάτού ομιλητού.

    1. άντε και του χρόνου, που θα έχουμε μάλλον και τις εθνικές εκλογές, να καλέσει ο Δημαρχάρας και τον Κωνσταντίνο Πλεύρη για την περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων των δημοτών…

  2. Εγένετο εθνική μειοδοσία στας 17 Ιουνίου… αλλά η Εθνική Έγερσις πάλι από τους Γαργαλιάνους θα έλθει… όπως τότε και τώρα στις 8.7.2018.

  3. Φασίστες υπολείμματα της χούντας κ των δοσίλογων των Γερμανών πάλι θέλετε να σπείρετε το μίσος κ την διχόνοια. Εύγε εσύ που τον έφερες . ΝΤΡΟΠΉ ΣΟΥ

  4. Ποίος θα το πίστευε ότι σε λίγο καιρό θα ντρεπόμαστε να πούμε στην πλατεία μας ότι ήμαστε δεξιοί και πατριώτες. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στα σχόλια του εθνομηδενισμού, τα οποία είναι γραμμένα από μια μικρή ὁμάς. Μπράβο στον κύριο Κατσίβελα που είναι στηλοβάτης των παραδοσιακών αξιών και αρχών του τόπου μας.

    1. και φρένο και όπισθεν και χειρόφρενο και αν δεν φτάσουν αυτά βούρδουλα & ρετσινόλαδο, προς υπεράσπισιν παραδοσιακών αξιών και αρχών του ευλογημένου τόπου… Έχετε την ανάλογη
      εμπειρία,σας το έχουν άλλωστε αυτό πιστώσει άπαντες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button