Αγροτικά

ΚΕΟΣΟΕ – Κινδυνεύει ο αμπελοοινικός τομέας από την αντιαλκοολική εκστρατεία

Εντείνεται η ανησυχία μεταξύ των εκπροσώπων του κρασιού, ενόψει μιας ευρωπαϊκής έκθεσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία θεωρεί ότι κάθε κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι επιβλαβής και θα μπορούσε να θέσει μια νέα πολιτική κατεύθυνση στην Ευρώπη, σημειώνει σε σχετική της ανάρτηση η ΚΕΟΣΟΕ.

«Το να λέμε ότι το αλκοόλ γενικά, και ότι το κρασί ειδικότερα, είναι επιβλαβές σημαίνει ότι αμφισβητείται η ευρωπαϊκή τέχνη της ζωής», δήλωσε η Anne Sander, ευρωβουλευτής.

Στις 6 Δεκεμβρίου, η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (Επιτροπή Beca) πρόκειται να ψηφίσει μια έκθεση που είναι βέβαιο ότι θα ανησυχήσει την οινοποιία. Στο επίκεντρο της προσοχής, μια πρόταση στο ενδέκατο άρθρο της, η οποία υποδεικνύει, ότι «όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ», τονίζοντας την ανάγκη να ληφθεί αυτό υπόψη κατά τη χάραξη και την εφαρμογή μιας πολιτικής πρόληψης του καρκίνου.

Η αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Οίνων Ονομασίας Προέλευσης (CNAOC) χαρακτηριστική. «Το εκλαμβάνουμε ως επίθεση στη βιομηχανία κρασιού. Πάντα προωθούσαμε τη μέτρια κατανάλωση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Jérôme Bauer, ο πρόεδρος του CNAOC. Αντιμέτωποι με τον ισχυρισμό ότι όλη η κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή, ανεξάρτητα από την ποσότητα, ο Αλσατός οινοποιός ζητά από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «ειδικά δεδομένου ότι η βιομηχανία έχει γονατίσει μετά την κρίση της Covid (όπου η Ευρώπη έχει βοηθήσει ελάχιστα ), και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μικρή σοδειά 2021».

Μετά την υιοθέτηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την υποστήριξή της στον τομέα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι παρόλα αυτά ώριμο να εγκρίνει έναν νόμο Évin έκδοσης 1990, αναφέρει ο Éric Tesson, διευθυντής του CNAOC, επισημαίνοντας συστηματικά ότι η έκθεση BECA καθιερώνει μια σχέση μεταξύ των όρων επιβλαβής/καταχρηστικός και κατανάλωσης αλκοόλ. Δεν ξεχνάμε τις προτάσεις αμφισβήτησης της ψηφιακής επισήμανσης συστατικών και θερμίδων, καθώς και την επιθυμία να αυξηθεί η φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών… δεν ξεχνάμε επίσης τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε αυτό το κείμενο για την ευρωπαϊκή πολιτική στο μέλλον, κατά της οινοβιομηχανίας. Ενώ το υπό μελέτη κείμενο δεν έχει νομοθετική κλίση, θα πρέπει να τοποθετηθεί πολιτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέναντι στο αντικαρκινικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τον CNAOC, να θέσει υπό αμφισβήτηση, τις μελλοντικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος του αμπελοοινικού τομέα.

Ο φόβος είναι κοινός στην Ισπανία και την Ιταλία. Εκφράζοντας τη λύπη της για τις «δογματικές προτάσεις για μηδενική κατανάλωση σε οποιαδήποτε μορφή αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού», η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Αμπελουργικών Περιφερειών (AREV) επιβεβαιώνει ότι «αυτή η απλοποιητική ανάλυση, η οποία εξισώνει το κρασί με δηλητήριο, θα ωθούσε και τις άλλες επιτροπές να απαγορεύσουν τις επιδοτήσεις που χορηγούνται για την αμπελοκαλλιέργεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Οδικός Χάρτης

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί» καθησυχάζει η ευρωβουλευτής Anne Sander (Ρεπουμπλικανοί), τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση της ΚΑΠ μόλις ψηφίστηκε. Όμως η εκλεγμένη αξιωματούχος καλεί σε προσοχή και επαγρύπνηση: «είναι σαφές ότι αν αφήσουμε ορισμένα πράγματα να περάσουν, αυτό θα δώσει λάθος εντύπωση. Ο όρος «επιβλαβές» είναι προβληματικός. Το να λέμε ότι το αλκοόλ γενικά, και το κρασί ειδικότερα, είναι επιβλαβές σημαίνει ότι αμφισβητούμε την ευρωπαϊκή τέχνη της ζωής και δυσκολεύουμε έναν τομέα που έχει ήδη υποφέρει πολύ. Δεν είμαστε αντίθετοι με την υγεία και την οικονομία, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι τρόπος ζωής και όχι πηγή γενικευμένου καρκίνου. «Το κείμενο πρόκειται να ψηφιστεί στην επιτροπή στις 6 Δεκεμβρίου και η Anne Sander υπενθυμίζει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί στην ολομέλεια στις αρχές του 2022, προκειμένου να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας πολιτικός οδικός χάρτης. Η τελευταία θα έχει στη συνέχεια τη νομοθετική πρωτοβουλία, με προτάσεις που θα εξετάζονται στη συνέχεια από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με αποτέλεσμα έναν τριμερή διάλογο.

Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

«Στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησε τον ισχύοντα μηχανισμό στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του αμπελοοινικού τομέα μέσω ειδικών αμπελουργικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα ενσωματωθούν στα εθνικά στρατηγικά σχέδια κάθε κράτους μέλους» διευκρινίζει η ίδια Ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της κοινής οργάνωσης των αγορών θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη αμπελοοινικών προϊόντων χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και με τη χρήση νέων υβριδικών ποικιλιών αμπέλου πιο ανθεκτικών στις ασθένειες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θα επιτρέψουν επίσης καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών καθιστώντας υποχρεωτική τη διατροφική σήμανση και τα συστατικά για όλα τα αρωματισμένα κρασιά και τα αμπελοοινικά προϊόντα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button