Αγροτικά

Κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου όσο πλησιάζουμε προς τη συγκομιδή

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία χρονιά που, σε επίπεδο εκτιμήσεων τουλάχιστον, δεν φέρνει κάποια υπερπαραγωγή στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς και οι συζητήσεις για εμπορικές πράξεις που ήδη γίνονται σε βασικές παραγωγικές περιοχές της χώρας, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για ανοδική τάση τιμών στο ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Αυτή η τάση, βέβαια, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα αγουρέλαια. Στην περιοχή της Μεσσηνίας, εν τω μεταξύ, οι τιμές για τα ποιοτικά ελαιόλαδα ΠΟΠ Καλαμάτας έχουν διαμορφωθεί στα 2,50 ευρώ/κιλό τον τελευταίο μήνα, αυξημένες κατά 10 λεπτά από αυτές του Αυγούστου. Τα υπόλοιπα έξτρα παρθένα ξεκινούν από τα 2,20 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο, ο οποίος κάνει λόγο για κάποια κινητικότητα με μεμονωμένες πράξεις.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, η συγκομιδή ξεκινά σε δύο μήνες, κάτι που δίνει το περιθώριο σε παραγωγούς και εμπόριο, έχοντας ελαιόλαδα στις δεξαμενές τους, να περιμένουν λίγο ακόμη. «Οι τιμές θα κρατηθούν σε υψηλότερα επίπεδα φέτος», εκτιμά, αφού «δεν φαίνεται να υπάρχει η πίεση της υπερπαραγωγής».

Διαχειρίσιμο το στοκ

Στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή στα 2,15-2,20 ευρώ, κινούνται οι τιμές για το έξτρα παρθένο στη Δυτική Μεσσηνία, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» η τοπική ομάδα παραγωγών Νηλέας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Τάκη Δημητρακόπουλο, το ΠΟΠ κυμαίνεται 20-25 λεπτά υψηλότερα, ενώ το βιολογικό εξασφαλίζει σταθερά 1 ευρώ παραπάνω από το συμβατικό. Ο πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Κόκκινος, κάνει λόγο για διαχειρίσιμα αποθέματα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ωστόσο την απουσία μηχανισμού καταγραφής τους, ώστε να χαράσσεται αντίστοιχα πολιτική για το προϊόν.

Κινητικότητα σε Κρήτη και Λέσβο

Με 2,25 ευρώ/κιλό πληρώνεται αυτή την περίοδο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 στα Χανιά, ακολουθώντας μια διαβάθμιση, αναλόγως ποιότητας, κατά 10 λεπτά όσο αυξάνεται η οξύτητα, ενώ το ΠΟΠ Κολυμβαρίου με 2,40 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Παρασκάκη, υπεύθυνο δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων, οι τιμές τον Ιούλιο ήταν υψηλότερες κατά 5 λεπτά. Ο ίδιος, ωστόσο, προβλέπει ότι οι τιμές δεν θα είναι τόσο χαμηλές όσο τη διετία που προηγήθηκε, χωρίς πάντως να ασπάζεται τις απόψεις που μιλούν για μεγάλη άνοδο.

Ενδιαφέρον για τα πολύ καλά χαμηλόβαθμα ελαιόλαδα καταγράφεται στη Λέσβο, σύμφωνα με τον Μπάμπη Παπαδέλλη, παραγωγό, ελαιοτριβέα και τυποποιητή από το νησί, ο οποίος προσθέτει ότι οι πράξεις που εκτελούνται έχουν να κάνουν με την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών τυποποιητικών εταιρειών. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι τιμές για το έξτρα παρθένο οξύτητας 0,3 έχουν ανέβει κατά 10-15 λεπτά το τελευταίο διάστημα, με διαφοροποιήσεις βέβαια από περιοχή σε περιοχή.

ypaithros.gr

 

Ακολουθήστε το Gargalianoionline στο Google News και στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button