Τεχνολογία

Κι όμως το κάνεις λάθος – Πώς διαγράφουμε οριστικά όλα τα προσωπικά μας δεδομένα από παλιό υπολογιστή

Αγοράσατε έναν νέο υπολογιστή, τον σετάρατε σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας, κατεβάσατε τις εφαρμογές που θέλετε και τώρα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε με το παλιό σας laptop. Κάποιοι ίσως θελήσετε να το κρατήσετε για «ασφάλεια», άλλοι να πειραματιστείτε με κάποια έκδοση του Linux, ωστόσο, κάποιοι ίσως αποφασίσετε να το δώσετε για «αναπαλαίωση» ή ανακύκλωση.

Επειδή έχετε κάποια γνώση σχετικά με τους υπολογιστές, πριν δώσετε το παλιό σας μηχάνημα αποφασίζετε να διαγράψετε όλα τα προγράμματα και εφαρμογές που ενδεχομένως έχουν κρατήσει προσωπικά σας δεδομένα (ονόματα λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης, ακόμα και αριθμούς πιστωτικών καρτών, κλπ).

Και πολύ καλά κάνετε: αρχίζετε, λοιπόν, να διαγράφετε εφαρμογές και περιεχόμενο (αφού πρώτα έχετε φροντίσει να αποθηκεύσετε ό,τι υλικό σας χρειάζετε σε εξωτερικά μέσα ή το cloud) και, για να είστε απόλυτα σίγουροι κάνετε και ένα εργοστασιακό reset στον υπολογιστή σας (στα Windows 10 θα το βρείτε στις ρυθμίσεις: Settings > Update & Security > Recovery > Reset this PC, ενώ σε υπολογιστή Apple μπαίνετε στο macOS Utilities).

Μέχρι εδώ, όλα καλά και σωστά. Ωστόσο, τι γίνεται με τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας σε μορφή 0 και 1; Έχει διαπιστωθεί ότι κάποια από αυτά τα στοιχεία ενδεχομένως να παραμείνουν κρυμμένα σε σκληρούς δίσκους ακόμα και αν γίνει εργοστασιακό reset και με ειδικά προγράμματα να ανακτηθούν. Μια «σκληροπυρηνική» προσέγγιση λέει ότι ο καλύτερος τρόπος διαγραφής τους είναι η φυσική καταστροφή του σκληρού δίσκου (σπάσιμο, χάραγμα, κάψιμο με οξύ, κλπ).

Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας θα μείνει χωρίς αποθηκευτικό μέσο και, άρα, η αξία μεταπώλησής του θα μειωθεί δραματικά. Έτσι, οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος, αν δεν θέλετε να καταστρέψετε το σκληρό δίσκο, είναι να φροντίσετε να τον αδειάσετε/διαγράψετε πλήρως (υπάρχουν και ειδικά προγράμματα γι’ αυτό) κάνοντας εργοστασιακό reset, πριν πουλήσετε ή δώσετε τον παλιό σας υπολογιστή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button