ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

«Κλειστή» η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κυπαρισσίας παρά τα… μεγαλοπρεπή εγκαίνια

Η μεταφερθείσα Δημοτική Βιβλιοθήκη που μετεγκαταστάθηκε από το Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας σε αίθουσα του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας και εγκαινιάστηκε… μεγαλοπρεπώς στις 27 Σεπτεμβρίου, εδώ και κάποιες εβδομάδες παραμένει κλειστή, όπως κατήγγειλαν στο «Θ» φίλοι του βιβλίου από την Κυπαρισσία οι οποίοι την επισκέφθηκαν και διαπίστωσαν το «λουκέτο»! Στα εγκαίνιά της, πριν από πέντε μήνες, από μικροφώνου είχε λεχθεί ότι η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για το κοινό δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι. Και πράγματι ήταν, μέχρι πρότινος. Ωστόσο, πλέον και άγνωστο μέχρι πότε, παραμένει κλειστή. Και παραμένει κλειστή επειδή η υπάλληλος του δήμου που απασχολούνταν στη Βιβλιοθήκη κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αποχώρησε από το δήμο γιατι έληξε η 8μηνη σύμβασή της.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1970. Ο αριθμός των βιβλίων που ανήκει στην περιουσία της Βιβλιοθήκης ανέρχεται περίπου στα 13.000, εκ των οποίων άλλα είναι δανειστικά και άλλα όχι (π.χ. οι εγκυκλοπαίδειες), όπως αναφέρεται και στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου Τριφυλίας. Ωστόσο, στη Βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο δεν είναι ούτε τα μισά εξ αυτών καθώς ο νέος χώρος στέγασης δεν επαρκεί για όλα! Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας, η οποία ιδρύθηκε το 1970, από το 1987 μέχρι και το 2007 περίπου στεγαζόταν στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας σε χώρο όπου παράλληλα λειτουργούσε και ως αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κυπαρισσίας. Το 1987, επί δημαρχοντίας του αειμνήστου Κωνσταντίνου (Τάκη) Αδαμόπουλου, πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Κυπαρισσίας εξελέγη ο αείμνηστος Διονύσιος Πιτταράς, ένας από τους σπουδαιότερους πνευματικούς δημιουργούς της Τριφυλίας με τεράστιο λογοτεχνικό έργο, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλίες και δράση για τη λειτουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, ενώ διαρκώς ενίσχυε και εμπλούτιζε τη θεματολογία της με καινούργια βιβλία. Μετά το 1991, επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ενισχύθηκε με περισσότερα βιβλία. Γραμματέας αυτής ήταν ο δημοτικός υπάλληλος, Αναστάσιος Ράμμος και πρόεδρος επί σειρά ετών διετέλεσε η Πηνειώ Βασιλοπούλου. Επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου προσελήφθη και Βιβλιοθηκονόμος κάνοντας πλήρη καταγραφή και ταξινόμηση των τίτλων των βιβλίων. Η Βιβλιοθήκη είχε αξιόλογα βιβλία και μεταξύ άλλων το έργο του νομικού και πρώην υπουργού, Βαγγέλη Γιαννόπουλου καθώς και το Λεξικό “Ηλίου” και λειτουργούσε όλα τα χρόνια ως δανειστική! Το Γενάρη του 2007 απεβίωσε ο Διονύσιος Πιτταράς αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη μέσα και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας, η οποία ωστόσο το ίδιο έτος έπαψε να λειτουργεί καθώς η δημοτική Αρχή Σαμπαζιώτη επέκτεινε σ’ εκείνο το χώρο που στεγαζόταν η Βιβλιοθήκη γραφεία για υπηρεσίες και αντιδημάρχους του δήμου Κυπαρισσίας. Τότε τα βιβλία στοιβάχτηκαν σε χαρτόκουτα και εκεί παρέμειναν επί χρόνια καίτοι ο χώρος στο ΕΠΑΛ ήταν ήδη διαθέσιμος και παρότι και σε άλλα Δημοτικά Κτίρια υπήρχαν χώροι για τη στέγασή της. Η Βιβλιοθήκη φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας χάρις στη συνεργασία με το διευθυντή του, Δημήτρη Δράκο, και συγκεκριμένα στο χώρο της αίθουσας βιβλιοθήκης του σχολείου «Καθηγήτριας Παναγιώτας Γαρδικιώτη», που παράλληλα λειτουργεί και το Μουσείο Σχολικών Αναμνήσεων από το 2012. Προφανέστατα και ήδη θα έπρεπε και σίγουρα πρέπει ο δήμος να αναθέσει καθήκοντα παράλληλης απασχόλησης σε μόνιμο υπάλληλο της Δ.Ε. Κυπαρισσίας ώστε έστω για δύο φορές την εβδομάδα, όπως λειτουργούσε Τρίτη και Πέμπτη, να συνεχίσει να λειτουργεί και να μην παραμένει κλειστή.

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button