Υγεία

Κοιτάξτε το δέρμα σας για να μάθετε την υγεία της καρδιάς σας

Αν και δεν μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας αν το ήπαρ, ή οι νεφροί σας είναι σε καλή κατάσταση, το δέρμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τι άλλο συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Ακόμη και για το πόσο υγιής (ή όχι) είναι η καρδιά σας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Διότι έρευνα έδειξε ότι μια κοινή δερματική πάθηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που, όπως αποδεικνύεται, έχει επίσης σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Chinese Medical Journal, η ψωρίαση είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως οι καρδιακές προσβολές.

Μια προηγούμενη μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA) έδειξε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση είχαν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή από ό,τι τα άτομα χωρίς ψωρίαση. Αυτό βρέθηκε αφότου οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πέντε ετών από περίπου 700.000 άτομα.

Η ψωρίαση προκαλεί την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, κάτι που δημιουργεί φλεγμονή στο σώμα σας. Δυστυχώς, αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά σας.

«Η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετιστεί εδώ και καιρό με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο δρ. Kevin R. Campbell, παθολόγος και καρδιολόγος στην Cano Health. Σύμφωνα με τον δρ. Campbell, η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες, γεγονός που οδηγεί σε απόφραξη ή συσσώρευση πλάκας μέσα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν αίμα στην καρδιά. Και όταν η ροή του αίματος στην καρδιά σας επιβραδύνεται ή διακόπτεται, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Αλλά είναι σημαντικό να ερευνήσετε τις παρενέργειες των πιθανών θεραπειών. Η δρ. Min Chen, συγγραφέας της νέας μελέτης και καθηγητής στην Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, λέει ότι η εξέταση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και λοιπών καρδιακών συμβάντων είναι σημαντική κατά τη θεραπεία ασθενών με ψωρίαση.

«Μερικά από τα φάρμακα για την ψωρίαση μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους αυτών των ασθενειών, ενώ μερικά μπορούν να τους μειώσουν», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ορισμένες θεραπείες ψωρίασης μπορεί να μειώσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ενός ασθενούς για καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, άλλες θεραπείες αυξάνουν τον κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες θεραπείες ψωρίασης μπορούν να προκαλέσουν ακανόνιστα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να “σκληρύνουν τις αρτηρίες και να κάνουν την καρδιακή προσβολή ακόμη πιο πιθανή”.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button