Σε συνέντευξή της στο USA Today, η καθηγήτρια επισημαίνει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορονοϊό δεν είναι αρκετά. Η Μπουρούιμπα έχει μελετήσει τη δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος και βρήκε ότι τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα στοιχεία μπορούν να «ταξιδέψουν» έως και 8 μέτρα.

«Η ιδέα ότι τα σταγονίδια φτάνουν σε έναν εικονικό τοίχο και σταματούν εκεί και μετά από αυτό είμαστε ασφαλείς», δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Μπουρούιμπα.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τις ανάγκες για τον εξοπλισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη» δήλωσε η Μπουρούιμπα στο USA Today.

Η έρευνα της καθηγήτριας του ΜΙΤ καλεί για υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και, ενδεχομένως στην τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων από ανθρώπους που νοσούν και  βήχουν ή φταρνίζονται. 

Στην έρευνά της, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» προειδοποιεί επίσης ότι «σταγονίδια μπορούν να μολύνουν επιφάνειες» και τα «υπολείμματα τους» μπορούν να μείνουν στον αέρα και ότι οι μάσκες που χρησιμοποιούνται δεν προστατεύουν από αυτό το είδος μετάδοσης.

Η Μπουρούιμπα δήλωσε ότι οι συστάσεις των υγειονομικών Αρχών θα έπρεπε να βασίζονται στην  επιστήμη και όχι «στις πολιτικές που βασίζονται στην προσφορά, για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχει απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού».  «Αν και υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς και πόσο μεταδίδεται ο ιός σε δεδομένη απόσταση, δεν έχουμε καμία απάντηση προς το παρόν», ανέφερε.