Τοπικά Νέα

Κορωνοϊός: Σε προμήθεια 1000 (rapid) τεστ προχωρά ο Δήμος Τριφυλίας

Ο Δήμος Τριφυλίας προχωρά στην προμήθεια 1000 τεστ κορωνοϊου (rapid test) τα οποία θα διατεθούν, υπό μορφή δωρεάς, στις Δημόσιες Υγειονομικές μονάδες που εδρεύουν στα όρια του Δήμου Τριφυλίας.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή -δια περιφοράς- συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, ο δήμαρχος κ. Λεβεντάκης στην εισήγσή του ανέφερε,”Θέτω υπόψη σας το από 17-11-2020 έγγραφο του Ιατρού Εργασίας του Δήμου Τριφυλίας σύμφωνα με το οποίο μας εισηγείται την προμήθεια 1000 τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου (rapid Test) έναντι του κορωνοιού SARS COV 2. Ο Δήμος Τριφυλίας προτίθεται να προβεί στην προμήθεια 1000 τέστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου (rapid Test) έναντι του κορωνοιού SARS COV 2 για επιδημιολογικούς σκοπούς και την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, λόγω της άμεσης ανάγκης διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων με δεδομένο:
1.Τον υψηλό αριθμό εργατικού δυναμικού της περιοχής μας, λόγω της τρέχουσας περιόδουελαιοσυγκομιδής.
2.Την ανάγκη προστασίας και προληπτικής εξέτασης των υπαλλήλων του Δήμου και
3.Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας του Δήμου μας, για την κατ΄ επέκταση πρόληψη και προστασία από την πανδημία των κατοίκων του Δήμου μας.
Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου μας, να συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού,
στις προσπάθειες του ΕΟΔΥ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της Πανδημίας του
COVID-19. […] ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ την έγκριση της εν λόγω δωρεάς”.

Δείτε τι ανέφεραν στις γραπτές τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αγγελής Κοροβίλας κατέθεσε ότι «για τα τεστ ανίχνευσης του ιού θα ήθελα
να ξέρω το κόστος που θα έχει ο Δήμος για την αγορά τους. Αλλά λόγω της κατάστασης ψηφίζω ΝΑΙ».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλευράς Παναγιώτης κατέθεσε ότι « Ψηφίζω ΝΑΙ με τις εξής παρατηρήσεις
Α)Η εισήγηση πρέπει να συνοδεύεται με έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας για την αποπληρωμή και την
διαθέσιμη πίστωση. Β)Η χορήγηση πρέπει να γίνει συντονισμένα και ανάλογα με την σύνθεση του
πληθυσμού δεδομένου ότι τα 1000 τεστ είναι λίγα. Γ)Κατά την εφαρμογή σημαντικό ρόλο θα παίξει η
ιχνηλάτιση.»

Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Σταματία Αλεξοπούλου κατέθεσε ότι «Συμφωνώ στη δωρεά Rapid Test στις μονάδες υγείας του Δήμου μας για δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου αφου γίνει η προμήθεια. Θα πρέπει να υλοποιηθουν δράσεις διενέργειας στην περιοχή μας ξεκινώντας από όλους τους εργαζόμενους του Δήμου . Οι εργαζόμενοι (με πρώτους της υπηρεσίας Καθαριότητας) και τα στελέχη της διοίκησης πρέπει να κάνουν test ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατι έρχονται σε επαφή με κόσμο. Από τον προηγούμενο μήνα έχει ξεκινήσει ελαιοσυγκομιδή με απροσδιόριστο αριθμό εργατών γης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι αλλοδαποί. Επίσης, στο Δήμο μας διαμένουν Ρομά. Πρέπει να υποβληθούν σε test. Ο Δήμος μας πρέπει να μεριμνήσει για όλους τους συνδημότες μας και κατοίκους να κάνουν test όσο περισσότεροι γίνεται. Να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή τους σε  προγραμματισμένα test που θα γίνουν στις πόλεις και τα χωριά μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα δίχτυ προστασίας από τον κορωνοϊό στην τοπική κοινωνία μας. Ο Ιατρός Εργασίας του Δήμου Τριφυλίας κ. Ευθύμιος Ν. Θανασιάς έχει καταθέσει πρόταση με το σκεπτικό της οποίας συμφωνώ. Πιστεύω όμως και προτείνω την προμήθεια όσο το δυνατόν περισσότερων Rapid Test για να γίνουν και περισσότεροι έλεγχοι. Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ ενέκριναν και επιπλέον χρηματοδότηση (έκτακτη επιχορήγηση) των Δήμων και του Δήμου Τριφυλίας με 142.811,15 ευρώ και άρα υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα για την προμήθεια των Rapid Test. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πρέπει να καταρτιστεί συγκεκριμένο και στοχευμένο σχέδιο δράσης για να μην μείνει εκτός ελέγχου κανένας συνδημότης μας ή εργάτες γης ή Ρομα. Ψηφίζω ΥΠΕΡ της δωρεάς Rapid Test και ζητώ να αυξηθεί ο αριθμός τους».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τσαφαράς κατέθεσε ότι, «ο χρόνος που γίνεται είναι πάντα καθυστερημένος και τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις σε μια περίοδο για τον Δήμο που εδώ και δύο μήνες έχει αρχίσει η ελαιοσυγκομιδή και η ανάγκη πρόληψης ήταν μεγαλύτερη και αναγκαία από ποτέ. Ψηφίζω ΝΑΙ στην δωρεά των ΤΕΣΤ αντιγόνου Rapid για την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη από τις Υγειονομικές αρχές της πανδημίας από τον Δήμο μας».

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δριμής και Παρασκευόπουλος κατάθεσαν τα εξής: «Έχετε δραματικά καθυστερήσει να αντιληφθείτε το θέμα και να ανταποκριθείτε στοιχειωδώς στα καθήκοντα και τις ευθύνες, που απορρέουν από το θεσμικό σας ρόλο, σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων προστασίας εργαζομένων,
ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, εργατών γης, δημόσιας υγείας. Επανειλημμένα σας έχουμε καλέσει να ενημερώσετε τους πολίτες για τα μέτρα που έχετε λάβει, για τη διαχείριση των επιχορηγήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και σας έχουμε προτείνει δράσεις, που μπορεί και πρέπει να αναλάβει ο δήμος. Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά τίτλους των παρεμβάσεών μας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: “Πλύσιμο και Απολυμάνση σε Λαϊκές Αγορές και Παζάρι – Η δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη αξία (1 και 2 Αυγούστου 2020), “ Εγρήγορση και σχέδιο για τον κορονοϊό (14 και 15 Νοεμβρίου 2020)”, “Ποια τα αποτελέσματα της σύσκεψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Τριφυλία; (23 Νοεμβρίου 2020)”. Δεν έχουμε πάρει απάντηση στο δημόσιο ερώτημά μας: “Πόσα χρήματα και σε ποιες δράσεις διατέθηκαν για τους καταυλισμούς των Ρομά, για την προστασία των ευπαθών ομάδων του δήμου και για τον υγειονομικό έλεγχο και προστασία των εργατών γης; “. Κάτω από το βάρος των συνεχών δημοσιευμάτων μας, αλλά και της εύλογης ανησυχίας των δημοτών αναγκαστήκατε να καλέσετε το σημερινό έκτακτο συμβούλιο. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ θα έλεγε κανείς. Όμως και τώρα η προχειρότητά σας είναι εκκωφαντική. Δεν έχετε κατανοήσει το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης ούτε την κοινωνική σύνθεση του δήμου, ώστε να δράσετε ανάλογα. Εισάγετε, κάτω από την πίεση της τελευταίας παρέμβασής μας, άρον- άρον το θέμα χωρίς σχέδιο, χωρίς καν να έχετε επικοινωνήσει με τις υπεύθυνες διοικήσεις των νοσοκομείων, χωρίς να έχετε προμηθευτεί τα rapid test (αρμοδιότητα της οικονομικής επιτροπής). Μόνο και μόνο για επικοινωνιακή αντάρα. Πως, πότε και σε ποιους θα γίνουν τα test; Σοβαρευτείτε. Σας έχουμε ζητήσει και σας έχουμε προτείνει την ανάπτυξη ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης του δήμου, για την προστασία των εργατών γης, των εργαζομένων και του συνόλου της τοπικής μας κοινωνίας, από πιθανά κρούσματα. Σας έχουμε, προτείνει τη μίσθωση κατάλληλου χώρου (ξενοδοχειακής μονάδας, όπως γίνεται σε όλη τη χώρα), για την απομόνωση τυχόν κρουσμάτων, σε συνεργασία με την αρμόδια περιφέρεια. Σας έχουμε προτείνει τακτικό πλύσιμο και απολύμανση κάδων, πλύσιμο και απολύμανση πλατειών, παιδικών χαρών, δρόμων και πεζοδρομίων, πλύσιμο και απολύμανση των χώρων ανάπτυξης των λαϊκών αγορών και του παζαριού. Σας έχουμε προτείνει την προμήθεια με απολυμαντικό υλικό, μάσκες κ.α. των εργαζομένων του δήμου, αλλά και των συνδημοτών που έχουν ανάγκη,κ.α. Απαιτείται συνέργεια Δήμου, Περιφέρειας, Πολιτείας, εκκλησίας, Κοινωνικών φορέων, Αγροτικών
Συλλόγων και παραγωγών. Σχέδιο παρέμβασης σε βάθος χρόνου, γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test Covid, διαφάνεια στη διαχείριση, ενημέρωση. Όλα αυτά προϋποθέτουν μια υπεύθυνη δημοτική αρχή, που δυστυχώς στερείται ο δήμος μας. Αν και η απόφαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς η εισήγηση είναι αόριστη και η πρόσκληση πάσχει προτείνουμε και ψηφίζουμε την προμήθεια και δωρεά 5.000 test, καταρχάς, που σε συνεργασία με το νοσοκομείο θα πρέπει να διενεργούνται σε εργαζόμενους, εργάτες γης, ειδικές ομάδες ευάλωτες, δημότες και να είναι επαναλαμβανόμενα. Προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την δωρεά του Δήμου στις Δημόσιες Υγειονομικές μονάδες που εδρεύουν στα όρια του Δήμου Τριφυλίας, της προμήθειας 1000 τεμαχίων τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου (rapid Test) του κορωνοιού SARS COV 2, για επιδημιολογικούς σκοπούς και την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, λόγω της άμεσης ανάγκης διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων. Μειοψηφούντων των κκ. Δριμή-Παρασκευόπουλου που ψήφισαν την πρότασή τους.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Πολύ μεγάλη προμήθεια!!!Τι θα τα κάνετε τόσα τεστ; Μόνο για το προσωπικό του Δήμου χρειάζονται τριακόσια για μια φορά.Τόσα χρήματα πήρατε κύριοι της Δημοτικής Αρχής διαθέστε ένα σημαντικό ποσό για την προστασία του πληθυσμού.Τόσοι εργάτες γης έχουν έλθει.Με ευχολόγια θα αντιμετωπίσετε τη διάδοση του κορονωιου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button