ΚορωνοϊόςΚόσμος

Κορωνοϊός: Το Τουρκμενιστάν βρήκε τη… λύση: Απαγόρευσε τη λέξη!

Απαγορεύει τη χρήση της λέξης «κορωνοϊός» το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με καταγγελία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (ΔΧΣ).

Το Τουρκμενιστάν ισχυρίζεται ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, που γειτονεύει με το Ιράν, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και ήδη μετρά 2.898 νεκρούς. Αν κάποιος λοιπόν τύχει να… ψελλίσει τη λέξη «κορονοϊός», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συλληφθεί.

Σύμφωνα με την καταγγελία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν, με επικεφαλής από το 2006 τον εκκεντρικό οδοντίατρο-ράπερ Gurbanguly Berdymukhamedov, απαγόρευσε στα media τη χρήση της λέξης «κορονοϊός».

Επικαλούμενοι δημοσίευμα των «Χρονικών του Τουρκμενιστάν», το οποίο περιγράφουν ως ένα από τα λιγοστά ανεξάρτητα Μέσα της χώρας, οι ΔΧΣ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει απαγορεύσει στα κρατικά ελεγχόμενα μέσα να γράφουν ή να εκφωνούν τη λέξη και έχει διατάξει να αφαιρεθεί από ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται σε νοσοκομεία, σχολεία και χώρους εργασίας.

«Αυτή η άρνηση της πληροφορίας όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες του Τουρκμενιστάν, αλλά ενισχύει και τον αυταρχισμό που επιβάλει ο Πρόεδρος Gurbanguly Berdymukhammedov. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να ασκήσει πιέσεις για τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει ο Ζαν Καβελιέ, επικεφαλής του γραφείου RSF για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Το Τουρκμενιστάν κατατάσσεται τελευταίο στο δείκτη παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου των ΔΧΣ. Είναι μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος τιμωρείται και όπου η κυβέρνηση συχνά επιβάλλει shutdown χωρίς λόγο, λέει ο Αλεξάντερ Κούλεϊ, πολιτικός επιστήμων και διευθυντής του Ινστιτούτου Harriman στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Η απαγόρευση της λέξης “κορονοϊός” μπορεί να μας φαίνεται ανόητη και ακραία», λέει ο Κούλεϊ. «Αλλά στην πραγματικότητα, όταν το κράτος ελέγχει όλα τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, δεν είναι εξωφρενικό. Η αίσθηση μου είναι ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν [την πανδημία] κρυφή για όσο μπορούν».

Ο Κούλεϊ λέει ότι η κυβέρνηση πιθανώς αναμένει μια μεγάλη μετα-πανδημική οικονομική κατάρρευση σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα και «αυτό πιθανότατα ώθησε την κυβέρνηση στην υιοθέτηση της άρνησης της πανδημίας» καταλήγει.

Πηγή: npr.org

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button