Οικονομία

Κορωνοϊός-τράπεζες: Μεγάλες ανατροπές στην εργασία, ανησυχία εργαζομένων – Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το κοινό

Η εμφάνιση του κορωνοϊού και στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα πέραν όλων των άλλων, και την πλήρη ανατροπή του τοπίου στον τρόπο και την οργάνωση εργασίας σε πολλούς κλάδους.

Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, βλέπουμε σοβαρές αλλαγές να ανατρέπουν και όλα όσα γνωρίζαμε για τη λειτουργία των τραπεζών οδηγώντας τις στην ψηφιοποίησή τους.

Σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το 30% – 40% του προσωπικού των τραπεζών δουλεύει εξ αποστάσεως και συγκριτικά με το παρελθόν, είναι μεγαλύτερος ο όγκος εργασιών που πραγματοποιούνται ψηφιακά. Το ποσοστό τηλεργασίας είναι ακόμη μεγαλύτερο σε συνδεδεμένες με τις τράπεζες εταιρείες.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στην Intrum Hellas (εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων με συμμετοχή 80% της Intrum και 20% της Τράπεζας Πειραιώς) η εξ αποστάσεως εργασία αφορά στο 80% του προσωπικού των 1.300 ατόμων.

Στο γραφείο (και με τριπλασιασμό της μεταξύ τους απόστασης για μεγαλύτερη προστασία) δουλεύουν 260 εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε ανήκουν στο call center (λόγω της βαριάς υποδομής και της ανάγκης καταγραφής των συνομιλιών, είναι δύσκολη η εξ αποστάσεως εργασία) είτε έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.

Όπως υπολογίζουν, μιλώντας στο Capital.gr, αρμόδια στελέχη τραπεζών, αυτή τη στιγμή περίπου 15.000 τραπεζοϋπάλληλοι δουλεύουν εξ αποστάσεως, ενώ αυξημένος κατά περίπου 30% υπολογίζεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι η στρατηγική άμυνας των τραπεζών προκειμένου η λειτουργία τους να συνεχίσει απρόσκοπτα υπό τις έκτακτες συνθήκες του κοροναϊού, επικεντρώθηκε στην εργασία εξ αποστάσεως. Άμεσα, η διενέργεια όλων των συσκέψεων έγινε με teleconference ή videoconference, ενώ εφαρμόστηκε σχέδιο λειτουργίας “εκτάκτων συνθηκών” στις κεντρικές υπηρεσίες, με ενεργοποίηση των “disaster centers/sites”. Πρόκειται για τα κέντρα που, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, διαθέτουν όλο τον τεχνολογικό μηχανισμό ώστε να διατηρήσουν σε λειτουργία τις εργασίες όλων των μονάδων της τράπεζας.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών προέβλεψε ακόμη τη μεταφορά του 1/3 των εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες στα “disaster centers/sites”, με το άλλο 1/3 να δουλεύει στο γραφείο εκ περιτροπής και το υπόλοιπο 1/3 από το σπίτι. Ο διαχωρισμός του προσωπικού των διαφόρων μονάδων με υποχρεωτική παρουσία στην τράπεζα έγινε ακόμη και με “σπάσιμο” της ομάδας σε διαφορετικούς ορόφους, ώστε να ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού.

Νέοι φόβοι για το εργασιακό καθεστώς

Ωστόσο, το περιβόητο άρθρο 9 της ΠΝΠ έχει κάνει ιδιαίτερα ανήσυχη την ηγεσία της ΟΤΟΕ,  η οποία με χθεσινή ανακοίνωσή της εξέφρασε «την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της».

Η ΟΤΟΕ απαιτεί την ανάκληση του επίμαχου άρθρο και τονίζει τα ακόλουθα:

«Η διάταξη αυτή επιτρέπει αδιακρίτως στους εργοδότες να επιβάλλουν μονομερώς εκ περιτροπής απασχόληση στο προσωπικό τους για διάστημα μέχρι και 6 μήνες, απασχολώντας εναλλάξ το μισό προσωπικό και μειώνοντας στο μισό αντίστοιχα τους μισθούς τους. Η ρύθμιση αυτή απειλεί να απομειώσει δραστικά το εργασιακό εισόδημα, χωρίς βέβαια να υπάρχει αντίστοιχη μείωση στις υποχρεώσεις και στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών των εργαζομένων, με κίνδυνο τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εργαζόμενων φτωχών και μια δραματική παραπέρα ενίσχυση των υφεσιακών επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία, με πρώτα θύματα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Τη στιγμή που όλοι, πολίτες και Πολιτεία, δίνουμε σύσσωμοι τη μάχη για την προστασία του υπέρτατου αγαθού, της υγείας, είναι αδιανόητο να θεσπίζονται παραχωρήσεις στους εργοδότες που πλήττουν άμεσα και δραστικά το εισόδημα των εργαζομένων και μάλιστα αδιακρίτως, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τη συλλογική εκπροσώπηση για την εξεύρεση κατάλληλων κριτηρίων και λύσεων, που δεν θα φορτώνουν άνισα τις συνέπειες αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Η κρίση είναι δοκιμασία για όλους. Δεν πρέπει να γίνει άλλοθι κοινωνικού πειραματισμού και απαξίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων!»

Οι συναλλαγές με το κοινό

Οι συνθήκες κορωνοϊού μείωσαν εξαρχής και την επισκεψιμότητα στα τραπεζικά καταστήματα, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στις εργασίες των τραπεζών. Δεδομένων των αυστηρότερων περιορισμών στην κυκλοφορία που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, οι τράπεζες προχώρησαν σε αυστηρότερα μέτρα προστασίας των συναλλασσόμενων και του προσωπικού τους στα καταστήματα, μεταφέροντας υποχρεωτικά στα εναλλακτικά δίκτυα συγκεκριμένες συναλλαγές.

Έτσι, από την Τρίτη 24 Μαρτίου, υποχρεωτικά εξ αποστάσεως γίνονται: α) οι αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ από το ΑΤΜ (εννοείται ότι δεν τίθεται όριο στις αναλήψεις και μέσω ΑΤΜ μπορεί κανείς να “σηκώσει” όποιο ποσό επιθυμεί. Αν θέλει να κάνει την ανάληψη από το γκισέ, μπορεί να το κάνει, αρκεί το ποσό που επιθυμεί να “σηκώσει” να είναι μεγαλύτερο των 400 ευρώ),

β) οι καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ, στα ΑΤΜ με χρήση χρεωστικής κάρτας

γ) οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες κ.λπ.) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS) και

δ) η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) επίσης μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button