Αγροτικά

Κρήτη: Το έξυπνο θερμοκήπιο που δείχνει το δρόμο του μέλλοντος

Πρόκειται για πιλοτική εγκατάσταση, εφοδιασμένη με πλήθος αισθητήρων ενώ στο εξωτερικό του έχει εγκατασταθεί μετεωρολογικός σταθμός. – Στόχος να διευκολύνει την έρευνα και την υλοποίηση σεναρίων, σχετικά με διάφορες μορφές καλλιέργειας

Καινοτόμες λύσεις σε τομείς της κυκλικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η γεωργία δίνει μέσα από σύγχρονα μοντέλα που εφαρμόζει η σύμπραξη με την ονομασία in Crete.

Μέλη του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, του ΕΛΜΕΠΑ, της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και Ιταλικής εταιρείας, αναπτύσσουν υποστηρικτικές λύσεις πληροφορικής. Πρόκειται για μοντέλα της κυκλικής οικονομίας που βρίσκουν εφαρμογές σε διάφορους τομείς με σκοπό πάντα την αειφόρο ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής τέτοιων μοντέλων, είναι η δημιουργία ενός έξυπνου θερμοκηπίου στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων στο πλαίσιο της ευφυούς γεωργίας.

Πρόκειται για πιλοτική εγκατάσταση εφοδιασμένη με πλήθος αισθητήρων ενώ στο εξωτερικό του έχει εγκατασταθεί μετεωρολογικός σταθμός. Χάρη στις μετρήσεις και την ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, έχει δημιουργηθεί το ψηφιακό δίδυμο του θερμοκηπίου, που διευκολύνει την έρευνα και την υλοποίηση σεναρίων, σχετικά με διάφορες μορφές καλλιέργειας.

Η Θωμαή Νικολή, γεωπόνος, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλοδιαγνωστικής του ΜΑΙΧ εξηγεί ότι «ο στόχος μας ήταν να αποτυπώνουμε όσο γίνεται καλύτερα το μικροκλίμα εδώ και να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις βλέποντας τι μας δείχνουν τα μετεωρολογικά δεδομένα έξω από το θερμοκήπιο αλλά και μέσα σε αυτό».

Σύμφωνα με την κ. Νικολή «με βάση αυτά μπορούμε να κανονίσουμε τις εργασίες μας, να πάρουμε τις αποφάσεις μας ,όσον αφορά για παράδειγμα το πότισμα ή άλλες καλλιεργητικές πρακτικές . Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να καταγράφουμε με αισθητήρες τι συμβαίνει μέσα στο υπόστρωμα που μεγαλώνουν τα φυτά μας, είτε αυτό είναι έδαφος είτε μια υδροπονική καλλιέργεια».

Τα δεδομένα που καταγράφουν οι αισθητήρες συλλέγονται αυτόματα σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και ο κάθε ενδιαφερόμενος χρήστης, στην προκειμένη περίπτωση οι γεωπόνοι του ΜΑΙΧ, μπορούν να επιλέξουν τις βέλτιστες πρακτικές για τα φυτά τους ,τη σωστή τους ανάπτυξη και την παραγωγή. Τα έξυπνο θερμοκήπιο μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να δείξει το δρόμο του μέλλοντος στους ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών καλλιεργειών .

«Με τις κατάλληλες καθοδηγήσεις από τους ειδικούς, μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν τις εισροές κι έτσι να έχουν μια πιο αειφόρο διαχείριση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες» πρόσθεσε η κ. Νικολή.

Μιλώντας για τη σύμπραξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να προκαλέσουμε μια βιώσιμη στρατηγική στην οικονομία της Κρήτης . Αυτό μπορεί να είναι αειφορία στον τουρισμό, να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να περιορίσουμε τη χρήση πρώτων υλών στη γεωργία για καλύτερη απόδοση και ποιοτική αναβάθμιση της».

Στη σημασία του In-Crete αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Αραμπατζής, επίκουρος καθηγητής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Σε επίπεδο ακαδημαϊκού και ερευνητικού, είναι μια από τις λίγες προσπάθειες στην Κρήτη, στην οποία συμμετέχουν όλα ανεξαιρέτως τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα και συμμετέχουν ισότιμα σε όλες αυτές τις δράσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης πρόκειται να ακολουθήσουν αντίστοιχα ιδρύματα της Μεσογείου.

Ήδη είναι στα σκαριά η δημιουργία ενός αντίστοιχου κόμβου στην Ιταλία ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΜΑΙΧ μεταφέρουν στις χώρες τους την τεχνογνωσία που διδάσκονται στα Χανιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button