Τοπικά ΝέαΧώρα

Κτηματολόγιο: Προβλήματα και στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας

Ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Χώρας

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Δ/Κ Χώρας συνεδρίασε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 και ως ένα από τα θέματα που το απασχόλησε ήταν το πρόσφατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις Δημοτικές Κοινότητες και Δημοτικά Διαμερίσματα Χώρας, Μεταξάδας Μεταμόρφωσης και λοιπών ορεινών κοινοτήτων, με την προ ανάρτηση του κτηματολογίου. Αφού το θέμα παρουσιάστηκε και συζητήθηκε διεξοδικά το Κ/Σ ομόφωνα υιοθέτησε το παρακάτω ψήφισμα:

Από το 2017 που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες ο αγροτικός κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή ταλαιπωρία, διότι σχεδόν όλοι οι αγρότες διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο από την ιδιοκτησία τους, διεκδικείται από το δασαρχείο ως δασική-δημόσια έκταση.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει από το 2017 έως σήμερα είναι ότι, η σύνταξη του δασολογίου, πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και προαπαιτούμενη διαδικασία για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έγινε με τρόπο απαράδεκτα πρόχειρο αναγκάζοντας το σύνολο σχεδόν των αγροτών να υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία καταθέτοντας ενστάσεις και εξαγοράζοντας την ιδιοκτησία του. Σε πολλές περιπτώσεις αγροί με συμβόλαια και ιστορικό ιδιοκτησίας τριών και περισσότερων γενεών και με υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα κρίθηκαν δασικοί, υποβάλλοντας τους ιδιοκτήτες τους σε χρονοβόρες διαδικασίες και οικονομικές δαπάνες.

Πρόσφατο γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει την εγκληματική προχειρότητα από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι ότι με απόφαση Δασάρχη, 1891,790 στρέμματα των κοινοτήτων Χώρας Μεταξάδας Μεταμόρφωσης και άλλων ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τα οποία αποδεδειγμένα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο ως δασικές στο σύνολο των 7636,790 στρεμμάτων τα οποία κηρύχθηκαν αναδασωτέα με το ΦΕΚ 72Δ/27.2.2009 ύστερα από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007!

Ως Κοινοτικό Συμβούλιο απαιτούμε από το Δασαρχείο, την άμεση διόρθωση και χωρίς καμία ενόχληση των θιγόμενων παραγωγών, την εξαίρεση των καλλιεργούμενων εκτάσεων 1891,790 στρεμμάτων από το σύνολο των 7636,790 που κρίθηκαν αναδασωτέες.

Από την πλευρά μας ως Κοινοτικό Συμβούλιο, θα είμαστε αρωγοί στους παραγωγούς της κοινότητάς μας και θα πρωτοστατήσουμε με κάθε τρόπο προκειμένου να δικαιωθούν.

Επίσης καλούμε τους βουλευτές του νομού μας, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία, να πράξουν τα δέοντα για την επίλυση του ζητήματος και για την λήξη της πρωτοφανούς ταλαιπωρίας που έχει υποστεί ο αγροτικός πληθυσμός με την σύνταξη του δασολογίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button